Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (21 Mayıs 2017)

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihinde kalkıştığı darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt genelinde FETÖ temizliği tüm hızıyla devam ediyor. İşte FETÖ ile bağı olduğu ya da örgütün haberleşme programı Bylock kullandığı tespit edilen kişi/kurumlara yönelik operasyonlarda 21 Mayıs 2017 Pazar günü raporu.

        Haberler anlık olarak güncellenmektedir...

        FETÖ ŞÜPHELİLERİ SINIRDA YAKALANDI

        Edirne'de sınırı kaçak yollardan geçmeye çalışan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelisi 3 kişi yakalandı.

        Alınan bilgiye göre, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Hudut Birliklerine bağlı piyadeler, Saçlımüsellim köyü civarındaki kontrollerinde sınırı yasa dışı şekilde geçmeye çalışan 3 şüpheli tespit etti.

        Yakalanan şüpheliler hudut karakoluna götürüldü.

        Yapılan ilk sorguda şüphelilerin, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve yurt dışına çıkma yasağı bulunan memurlar olduğu tespit edildi.

        Marmara Üniversitesi eski öğretim görevlisi M.A.B, Süleymanşah Üniversitesi eski öğretim görevlisi A.M.K ve meslekten ihraç bilgisayar öğretmeni S.K'nın işlemleri sürüyor.

        Zanlıların yanında bir de bebek olduğu öğrenildi. (AA)

        SİİRT'TEKİ FETÖ SORUŞTURMASINDA 6 TUTUKLAMA

        Siirt'te Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan 26 şüpheliden 6'sı tutuklandı.

        Edinilen bilgilere göre, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde farklı kent ve tarihlerde yapılan operasyonlarda 26 şüpheli gözaltına alındı. Adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 6'sı tutuklanırken, 17 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi. 3 kişi ise serbest bırakıldı.

        Firari 13 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor. (IHA)

        KASIRGA'NIN ALIKONULMASINA İLİŞKİN DAVA

        Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırganın alıkonulmasına ilişkin 24ü tutuklu 27 kişi hakkında açılan davanın görülmesine yarın devam edilecek.

        Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülecek davanın duruşmaları, 22-23 Mayısta, Sincan Cezaevi kampüsü içerisindeki duruşma salonunda yapılacak.

        Davanın geçen celsesinde, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında er olarak vatani görevlerini yaptığı belirtilen tutuklu sanıklardan Mehmet Akif Özyılmaz ve Aykut Şahin, yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Duruşmada, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

        TBMM ve Başbakanlığın müdahillik talebini kabul eden heyet, duruşmayı ertelemişti.

        İDDİANAME

        FETÖ'nün 15 Temmuz 2016daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırganın alıkonulmasına ilişkin 27 sanık hakkında açılan davada eski kurmay albay Muhsin Kutsi Barış ve tuğgeneral Ali Kalyoncu haricindeki 25 sanığın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMMyi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "silahlı terör örgütüne üye olmak", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 13 yıl 6şar aydan 36 yıl 6şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

        Sanıklar Barış ve Kalyoncu, davada FETÖ faaliyetleri kapsamında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 4,5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Bu sanıklar hakkında "darbe" suçuna ilişkin ayrı bir soruşturma yürütülüyor. (AA)

        GENELKURMAY ÇATI DAVASININ GÖRÜLMESİNE BAŞLANIYOR

        Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzdaki darbe girişimi kapsamında, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, 26sı general 221 şüpheli hakkında açılan davanın görülmesine yarın Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

        REKLAM

        Hakim Oğuz Dik başkanlığındaki mahkemenin, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki mahkeme salonunda 16 Hazirana kadar görülecek davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fethullah Gülen. Eski Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akarın eski emir subayı Levent Türkkan ve Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü görevlisi Muhammet Uslu da sanıklar arasında yer alıyor. Dosyada, 200 tutuklu, 9 tutuksuz sanık bulunurken, 12 sanık ise firari durumda.

        Asker sanıklardan biri orgeneral, üçü korgeneral, dördü tümgeneral, 16sı tuğgeneral, üçü tuğamiral, 26sı albay, 27si yarbay, 37si binbaşı, 21i yüzbaşı, kalanlar ise daha alt rütbelerden. Eski Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akarın eski emir subayı Levent Türkkan ve eski Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü görevlisi Muhammet Uslu da sanıklar arasında yer alıyor.

        Davada öğretmen, memur ve esnafın da aralarında bulunduğu 12 sivil sanık da yargılanacak.

        Sanıklar, "anayasayı ihlal", "cebir ve şiddet kullanarak TBMMyi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak" suçlarının yanı sıra darbe girişimi kapsamında Türkiyede işlenen "Cumhurbaşkanına suikast", "250 vatandaşı şehit etme", "2 bin 735 vatandaşı öldürmeye teşebbüs" ve "üst düzey komutan ve devlet yöneticilerinin hürriyetini sınırlama" suçlarından da yargılanacak.

        REKLAM

        8 BİNDEN FAZLA ASKERİ PERSONEL KATILDI

        Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ile cumhuriyet savcıları Kemal Aksakal ve İstiklal Akkayanın hazırladığı davanın iddianamesinde, 15 Temmuz 2016da, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde örgütlenen FETÖ mensuplarınca Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak ve bu düzen yerine başka bir düzen getirmek amacıyla hain darbe teşebbüsünde bulunulduğu belirtiliyor.

        İddianamede, "15 Temmuz gecesi TSK içerisinde örgütlenmiş hain FETÖ mensupları tarafından demokratik anayasal düzen, cebir ve şiddet kullanılarak ortadan kaldırılma teşebbüsünde bulunulduğu, 8 binden fazla askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı, mili irade hedef seçilerek, başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve TBMM olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik değerleri ve kurumlarına ait binalar bombalanarak ülkenin teslim alınmaya çalışıldığı" aktarılıyor.

        REKLAM

        ERDOĞAN VE AKAR MÜŞTEKİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğanın "mağdur-müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, "Genelkurmayda mağdur olan askerler" başlığı altında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı emekli Orgeneral İhsan Uyar, Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın, Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü ile Osman Tolga Kılınçarslan, Burak Akın, Yunus Can, Atilla Gökesaoğlu, Göksel Sevindik ve Fikret Tayfur Erbilgin sıralanıyor.

        "Karargah dışı mağdurlar" başlığı altında ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) emekli Orgeneral Kamil Başoğlu, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ile Mehmet Şanver, Hasan Küçükakyüz, Ati̇lla Gülan, Mehmet Özlü, Bahri̇ Biber, Ahmet Biçer, Haluk Şahar ve Fethi Alpay yer alıyor.

        REKLAM

        İddianamede, Celalettin İbiş, Erhan Dural, Gökhan Yıldırım, Mehmet Şengül, Mesut Acu, Mucip Arıgan, Mustafa Avcu, Resul Kaptancı, Yıldız Gürsoy, Yusuf Çelik ve Ziya İlhan Dağdaşın sivil şehitler, Bülent Aydının da karargahtaki asker şehit olduğu belirtiliyor.

        Ayrıca "Genelkurmayda mağdur olan polis" Mikail Alıcı ile 42 mağdur, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstünün de arasında bulunduğu 26 müşteki, ülke genelinde şehit olan askerler Sait Ertürk, Halit Yaşar Mine ve Ömer Halisdemir, şehit düşen 63 polis, "tüm ülkede şehit olan" 172 kişi, yaralı 21 asker, yaralı 153 polis, darbe girişimi sırasında ülke genelinde yaralanan 2 bin 558 sivilin isimleri de iddianamede tek tek sıralanıyor. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ