Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İstanbul'daki ana davanın en rütbeli sanığı: Tüm darbecileri lanetliyorum

        FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in 1 numaralı sanık olduğu, 6'sı general, 15'i tutuklu 24 sanık hakkında açılan İstanbul 15 Temmuz darbe ana davasının ilk duruşması, Silivri'deki duruşma salonunda başladı. Duruşma, 5 gün kesintisiz olarak devam edecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, duruşma savcısı olarak kürsüde yer alacak. Daha önceki davalarda, 9 ayrı başsavcı vekili görevlendirilmişti.

        EN BÜYÜK SALONDA BAŞLADI

        Habertürk Haber Merkezi'nden Veli Sarıboğa'nın haberine göre; 15 Temmuz İstanbul ana darbe davası Silivri'deki büyük salonda başladı. 15'i tutuklu 24 sanıklı davanın ilk duruşmasına eski Korg. Erdal Öztürk, Tümg. Fethi Alpay, Tuğg. Eyyüp Gürler'in de aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık katıldı.

        İddianamede isimleri yeralan 89 şehit yakınından 40'ı, müşteki suçtan görenlerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nun de aralarında bulunduğu 30 avukatı duruşmada hazır bulundu.

        “DARBECİ DEĞİLİM FETÖ’CÜ DEĞİLİM”

        15 Temmuz darbe girişimi İstanbul ana darbe davasının en rütbeli sanığı eski 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk, savunmasında suçlamaları kabul etmeyerek, “Ben darbeci değilim. Darbeye iştirak etmedim. 15 Temmuz hain darbe girişimini lanetliyorum. Üniformasını hain darbe girişimine alet eden, ismimi 15 Temmuz darbe girişimine karıştıran başta kurmay albay Uzay Şahin olmak üzere tüm darbecileri lanetliyorum. FETÖ’cü değilim. Fetullahçı terör örgütü veya bir başka terör örgütü ile bir ilgim yoktur” dedi.

        BAŞSAVCI İRFAN FİDAN DURUŞMAYA DURUŞMA SAVCISI OLARAK KATILDI

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Başsavcı Vekili Fatih Karakuş, duruşma savcısı olarak duruşmaya katıldı.

        Hazırlanan 351 sayfalık iddianamede, İstanbul genelinde şehit edilen 89 kişinin isim ''maktul'' sıfatıyla yer aldı. Darbe girişimi sırasında kaçırılmaya teşebbüs edilen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'in de aralarında bulunduğu isimler müşteki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yer aldığı 89 kişi ile TBMM Başkanlığı, 65. Hükümet, Ak Parti İl Başkanlığı gibi kurumlar da "suçtan zarar görenler" sıfatıyla yer alıyor.

        REKLAM

        İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen "1 numaralı" şüpheli, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Albay Ahmet Zeki Gerehan, Kurmay Albay Onur Özden, Kurmay Albay Rıfkı Keser, Kurmay Albay Uzay Şahin, Kurmay Yarbay İrfan Arat, Kurmay Yarbay Engin Durmaz ve Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu, hakkında yakalama kararı bulunan firari şüpheli olarak yer alıyor. 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk de en üst düzeyde rütbeli sanık olarak davada yer alıyor.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Can Tuncay tarafından hazırlanan 351 sayfalık iddianamede, İstanbul genelinde şehit edilen 2'si asker, 5'i polis 82'si sivil vatandaş olmak üzere 89 kişinin isim "maktul" sıfatıyla yer aldı.

        CUMHURBAŞKANI VE 1. ORDU KOMUTANI DÜNDAR MÜŞTEKİ

        İddianamede, darbe girişimi sırasında kaçırılmaya teşebbüs edilen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel, Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve eşi Emel Ertem de "müşteki", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 89 kişi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, Doğan Şirketler Grubu Holding, Digitürk Genel Müdürlüğü, Casper Bilgisayar Sistemleri AŞ de "suçtan zarar görenler" sıfatıyla yer aldı.

        REKLAM

        ‘1 NUMARALI' SANIK FETÖ ELEBAŞI GÜLEN İLE 8 SANIK FİRARİ

        İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen "1 numaralı" şüpheli, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Albay Ahmet Zeki Gerehan, Kurmay Albay Onur Özden, Kurmay Albay Rıfkı Keser, Kurmay Albay Uzay Şahin, Kurmay Yarbay İrfan Arat, Kurmay Yarbay Engin Durmaz ve Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu, hakkında yakalama kararı bulunan firari şüpheli olarak yer alıyor.

        EN RÜTBELİ SANIK 3.KOLORDU KOMUTANI KORG. ERDAL ÖZTÜRK

        İddianamede, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Fethi Alpay, 1.Ordu Harekat Yarbaşkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler, 1. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Yüksel Durak , 2'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Hava Harp Okulu Dekanı Kurmay Albay Ahmet Gümüş, 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığında Tugay Komutanı Yardımcısı Kurmay Albay Mehmet Kapan, Kurmay Albay Muzaffer Düzenli, Kurmay Albay Müslüm Kaya, Kurmay Albay Nebi Gazneli, Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse, Kurmay Albay Sadık Cebeci, Kurmay Yarbay Şakir Çınar, Kurmay Yarbay Fatih Karakaya ve Kurmay Binbaşı Murat Yanık, tutuklu şüpheli olarak bulunuyor.

        REKLAM

        GÜLEN TÜM EYLEMLERDEN SORUMLU

        İddianamede, 1 numaralı sanık FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında, tüm suçlardan birinci derecede sorumlu olduğu gerekçesiyle, İstanbul'da şehit edilen 2'si asker, 5'i polis 82'si sivil vatandaş için tasarlayarak kasten adam öldürmek suçundan 89 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi.

        Gülen hakkında ayrıca, anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile TBMM'nin ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçlarından 3 ağırlaştırılmış müebbet, çeşitli suçlardan ise 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezası talep edildi

        92'ŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENEN 10 SANIK

        Şüpheliler Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, kurmay albaylar Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık'ın da aynı suçlardan ayrı ayrı 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, şüpheliler Engin Durmaz, Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya hakkında 47 kez, şüpheli Sadık Cebeci hakkında 17 kez, şüpheliler Nebi Gazneli, Müslüm Kaya hakkında 6 kez, şüpheliler Şakir Çınar, Rıfkı Keser, İrfan Arat, Ömer Faruk Özköse, Ahmet Gümüş, Erdal Öztürk ve Yüksel Durak hakkında ise üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

        "YURTTA SULH KONSEYİ" İSTANBUL ÜYESİ 10 ŞÜPHELİ

        REKLAM

        İddianamede, İstanbul'daki darbe girişimi faaliyetlerini, öncesinde yaptığı toplantılarla planlayan, görev dağılımı yapan, kontrol altına alınacak bölgeleri belirleyen, 15 Temmuz günü yönlendirici ve azmettirici vasıfta olup darbe girişimi kapsamında hakimiyet sağlanması için işlenen değişik suçlardan doğrudan veya dolaylı olarak sorumlu olan "Yurtta Sulh Konseyi" İstanbul yapılanmasının, şüpheliler Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Kurmay Albay Muzaffer Düzenli, Kurmay Albay Uzay Şahin, Kurmay Albay Onur Özden, Albay Ahmet Zeki Gerehan, Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu ve Kurmay Binbaşı Murat Yanık'tan oluştuğu belirtildi.

        15 TEMMUZ'UN İSTANBUL BEYİN TAKIMI 10 ŞÜPHELİ

        İddianameye göre FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren "Yurtta Sulh Koneyi"nin İstanbul üyeleri şöyle:

        -Tümgeneral Fethi ALPAY- Hava Harp Okulu Komutanı

        -Tuğgeneral Mehmet Nail YİĞİT- 66'ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanı

        -Tuğgeneral Özkan AYDOĞDU- Maltepe 2'ncı Zırhlı Tugay Komutanı

        -Tuğgeneral Eyyüp GÜRLER- 1'nci Ordu Komutanlığı Harekat Yarbaşkanı

        -Kurmay Albay Muzaffer DÜZENLİ- KKK Kurumsal Dönüşüm Şube Müdürü

        -Kurmay Albay Uzay ŞAHİN- Kahramanmaraş 5. Zırhlı Tugay Kom.Yardımcısı

        -Kurmay Albay Onur ÖZDEN- Cizre 172'nci Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı

        -Kurmay Albay Ahmet Zeki GEREHAN- Kara Harp Akademisi Öğretim Başkanı

        FETÖ ELEBAŞI GÜLEN İLE BİRLİKTE FİRARİ 9 SANIK

        1 numaralı sanık FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile firari sanıklar 66. Mekanize Piyade Tuğay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Albay Ahmet Zeki Gerehan, Kurmay Albay Onur Özden, Kurmay Albay Rıfkı Keser, Kurmay Albay Uzay Şahin, Kurmay Yarbay İrfan Arat, Kurmay Yarbay Engin Durmaz ve Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu hakkında yakalama kararı bulunuyor.

        REKLAM

        TUTUKLU 15 SANIK

        Dönemin 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Yüksel Durak, Kurmay Albay Ahmet Gümüş, Kurmay Albay Mehmet Kapan, Kurmay Albay Muzaffer Düzenli, Kurmay Albay Müslüm Kaya, Kurmay Albay Nebi Gazneli, Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse, Kurmay Albay Sadık Cebeci, Kurmay Yarbay Şakir Çınar, Kurmay Yarbay Fatih Karakaya ve Kurmay Binbaşı Murat Yanık, tutuklu şüpheli olarak yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ