Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul'daki FETÖ ana davasında 3. duruşma başladı

        "Yurtta Sulh Konseyi" İstanbul yapılanmasını kapsayan İstanbul'daki 'darbe ana davası'nın görülmesine devam edilirken, cezaevine gelip duruşmayı izleyen AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Selim Temurci, çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Temurci, "Tiyatrocu sanatçılarımız beni affetsin eğer bir oyun görmek istiyorlarsa büyük oyun burada. Maalesef böyle bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

        15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Yurtta Sulh Konseyi" İstanbul yapılanmasını da kapsayan İstanbul'daki darbe ana davasının görülmesine Silivri'de devam ediliyor. AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, Silivri cezaevine gelerek duruşmayı yakından takip etti. Davanın görüldüğü salona girerek duruşmayı takip eden Temurci ve Bozkır, duruşmadan çıkınca basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        Duruşma salonu önünde toplanan çeşitli STK'lar ve vatandaşlar, ellerindeki dövizler ve idam ipleri ile darbeci sanıkları protesto etti

        Duruşmayı takip eden AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Selim Temurci, "Burada biraz önce şehit ailelerimizle, gazilerimizle ve halkımızla birlikte bir tiyatro izledik. 15 Temmuz gecesi olup biten her şey gözümüzün önünden geçti. 249 şehidimiz var 2 bini aşkın gazimiz var, yaralımız var ve İstanbul'da biz bunun en ağırını siyasi parti olarak işgal edilmiş, bir merkezde görev yapan biri olarak içerideki bu olup biteni söylemleri izlediğimde acaba biz "15 Temmuzu yaşamadık mı? Bizim 249 şehidimiz yok mu? 2 bin yüzü aşkın gazimiz yok mu ? Bunlar neden oldu bunları yapanlar kimler? Sorusunun cevabını bulmak için buradayız. Dinleyiciler olarak da buradayız. Açıkça şunu söylemek isterim elimizde ki deliller, bilgiler, hukuki kanıtlar her şey bu 15 Temmuz'un arkasında olan örgütün FETÖ ve onun ele başları olduğunu herkes biliyor. Bu Türkiye tarafından bilinen bir gerçek. Tiyatrocu sanatçılarımız beni affetsin eğer bir oyun görmek istiyorlarsa büyük oyun burada maalesef böyle bir durumla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

        "GERÇEKTEN SABRETMEK ZOR"

        Temurci sözlerine, "Tabi şunu söylememiz gerekir; öncelikle tabi ki mahkeme başkanımıza orada izleyicilere başta şehit ailelerimize sabırlar diliyorum. Gerçekten sabretmek zor. Hem başta mahkeme heyeti başta olmak üzere bütün insanlarımızın aklıyla dalga geçen bir tiyatroyla karşı karşıyayız. 15 Temmuz'dan neredeyse bir yıl geçti elimizde her şey var ve kanları bu vatan toprağına akan her bir kardeşimin hesabı mutlaka ve mutlaka sorulmalı ve biz bunu adalet içerisinde hukuk içerisinde demokrasi içerisinde gerçekleştirmek zorundayız. Bu davaların önümüzdeki süreçte millet olarak hep birlikte mutlaka takipçisi olmak durumundayız. Burada bizimle birlikte olan milletvekillerimize, şehit ailelerimize bütün kardeşlerimize tekrar teşekkür ediyorum" şeklinde devam etti.

        "Nasıl darbeden sonra Cumhurbaşkanı olacaksan darbe başarısız olduğunda da kaderine razı olursun"

        "Türkiye benim şahit olduğum 8 askeri darbe geçirmiştir" diyen AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, "Bunların bir kısmı başarılı olmuştur bir kısmı başarısız olmuştur ama hiç bir askeri darbe teşebbüsünde bu gün gördüğümüz ben yapmadım, ben psikolojim bozuktu, ben görmedim, acaba o mu yapmış acaba yanlış mı değerlendiriyorum gibi bir savunma hiç görmedim. Madem ki darbe yapıyorsun bir asker gibi, bir adam gibi çıkarsın ben darbeyi yaptım dersin nasıl darbeden sonra Cumhurbaşkanı olacaksan darbe başarısız olduğunda da kaderine razı olursun. Bu şekilde bir komediyi oynamak bence hainliğin ötesinde gerçekten kabul edilemez. Hiç bir şekilde görmediğimiz ayrı bir oyun oynanıyor burada ama Türk adaleti tecrübelidir. Bu tip olayları çok yaşamıştır ve adil bir şekilde bütün davalar sonucunda gerçekten bu işle ilgisi olmayan birini ayıklayacaktır. Bu işin başında olan işinde olan organizatörü olan ve yurtdışından talimat alan kişilere de hak ettikleri cezaları verecektir" şeklinde konuştu.

        İDDİANAMEDEN

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan 351 sayfalık iddianamede, İstanbul genelinde şehit edilen 89 isim ''maktul'', olay tarihinde kaçırılmaya teşebbüs edilen 15 Temmuz'da 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Harp Okulu Komutanı olan Mesut Özel, Deniz Harp Akademisi Komutanı Tayyar Ertem ve eşi Emel Ertem ile Harp Akademileri Komutanı Tahir Bekircioğlu "müşteki", aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu 89 kişi, TBMM Başkanlığı, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, Doğan Şirketler Grubu Holding, Digitürk Genel Müdürlüğü, Casper Bilgisayarlar Sistemi Anonim Şirketi de ''suçtan zarar görenler'' sıfatıyla yer alıyor.

        REKLAM

        İddianamede davanın "1" numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yanı sıra, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Albay Ahmet Zeki Gerehan, Kurmay Albay Onur Özden, Kurmay Albay Rıfkı Keser, Kurmay Albay Uzay Şahin, Kurmay Yarbay İrfan Arat, Kurmay Yarbay Engin Durmaz ve Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu, hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık olarak geçiyor.

        Davada 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Yüksel Durak, Kurmay Albay Ahmet Gümüş, Kurmay Albay Mehmet Kapan, Kurmay Albay Muzaffer Düzenli, Kurmay Albay Müslüm Kaya, Kurmay Albay Nebi Gazneli, Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse, Kurmay Albay Sadık Cebeci, Kurmay Yarbay Şakir Çınar, Kurmay Yarbay Fatih Karakaya ve Kurmay Binbaşı Murat Yanık tutuklu bulunuyor.

        İSTENEN CEZALAR

        İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "tasarlayarak bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle kasten öldürme", "cebir kullanarak, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs, "cebir kullanmak suretiyle gece vakti, silahla, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ve birden fazla kişi tarafından birlikte konut dokunulmazlığını ihlal etme", "silahlı terör örgütü kurmak", "kara ulaşım araçlarının alıkonulması", "hava ulaşım araçlarının alıkonulması", "gece vakti, cebir kullanmak suretiyle, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle iş yeri dokunulmazlığını ihlal", "haberleşmenin engellenmesi", "iş yeri dokunulmazlığını ihlal", "silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi" ile "silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi'' suçlarından 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

        REKLAM

        Sanıklar Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık'ın da aynı suçlardan ayrı ayrı 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Engin Durmaz, Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya hakkında 47 kez, Sadık Cebeci hakkında 17 kez, Nebi Gazneli, Müslüm Kaya hakkında 6 kez, Şakir Çınar, Rıfkı Keser, İrfan Arat, Ömer Faruk Özköse, Ahmet Gümüş, Erdal Öztürk ve Yüksel Durak hakkında ise üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

        "YURTTA SULH KONSEYİ" İSTANBUL YAPILANMASI

        İddianamede, İstanbul'daki darbe girişimi faaliyetlerini, öncesinde yaptığı toplantılarla planlayan, görev dağılımı yapan, kontrol altına alınacak bölgeleri belirleyen veya girişim günü icrasında yönlendirici ve azmettirici vasıfta olup darbe girişimi kapsamında hakimiyet sağlanması için işlenen muhtelif suçlardan doğrudan veya dolaylı fail sıfatıyla sorumlu olan "Yurtta Sulh Konseyi'' İstanbul yapılanmasının, Fethi Alpay, Mehmet Nail Yiğit, Özkan Aydoğdu, Eyyüp Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık isimli sanıklardan oluştuğu vurgulanıyor.

        İSTANBUL'DA 89 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        İddianamede, askerlerin eylemleri sonucu 2'si asker, 5'i polis, 82'si sivil vatandaş olmak üzere toplam 89 kişinin hayatını kaybettiği, kolluk görevlileri dahil 719 kişiye karşı hedef gözetmeksizin silahla veya tankla ateş açılarak öldürülmelerine teşebbüs edildiği, eylemlerin yöneldiği mağdurlardan 685'inin yaralandığı, 34'ünün yara almadan kurtulduğu, 155 kişinin yaralama kastıyla gerçekleştirilen eylemlerin mağduru olduğu, kolluk görevlileri dahil 148 kişiye karşı yağma ve hürriyeti tahdit eylemi gerçekleştiği, 214 özel şahsa ait mal ile askeri kurumlara ait olanlar hariç 25 kamu malının zarar gördüğünün tespit edildiği belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ