Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mehmet Müezzinoğlu'ndan vatandaşlık açıklaması

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Annesi babası vatandaş olan, birinci derece yakınları vatandaş olamamış olanların istisnai vatandaşlıkla ilgili müracaatlarını BALGÖÇ dosya halinde tamamlayacak ve inşallah onları toplu bir şekilde vatandaşlığa almanın gereklerini önümüzdeki aylarda yapacağız." dedi.

        Bakan Müezzenoğlu, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALGÖÇ) tarafından Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen iftar programına katıldı.

        Müzezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Biz bu ülkenin, bu büyük Türk milletinin asli unsurlarıyız. Biz bu büyük Türk milletine, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'muasır medeniyet seviyesinin üzerinde yer yakışır' hedefine birlikte yürüyen, birlikte katkı sağlayan bir anlayışın mensuplarıyız." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Göçmenlerin, genç cumhuriyetin geçmişinden kuruluşuna, kuruluşundan bugüne hep alın ve akıl terlerinin bulunduğunu, gönül sızılarının olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, "Bir taraftan bu büyük milletin muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki hedeflerine yürümesinde katkı sağlarken diğer taraftan yüreğimiz de Balkanlar'daki soydaşlarımıza, kardeşlerimize, Balkanlar'da bıraktığımız değerlere sızladı. O değerlerin acısını yüreğimizde hissettik. Onların sıkıntılarını kendi sıkıntılarımız bildik. Türkçemizdeki o güzel söz gibi 'dertler ve sıkıntılar paylaşıldıkça azalır, mutluluklarsa paylaşıldıkça çoğalır' dedik ve her geçen gün sıkıntıları paylaşarak birlikte büyüteceğimiz mutluluklarımızı oluşturmaya çalıştık." diye konuştu.

        Bakan Müezzinoğlu, özellikle Balkanlar'dan ve Bulgaristan'dan 1989 göçüyle gelen ve sonrasında gelenlerin vatandaşlıkla ilgili sorunlarını, ikamet teskeresiyle ilgili sorunlarını, çalışma izniyle ilgili sorunlarını, sağlık hizmetiyle ilgili sorunlarını, eğitimle ilgili sorunlarını Adana'dan Samsun'a, Ankara'dan İzmir'e, İstanbul'dan Bursa'ya özellikle BALGÖÇ başkanının liderliğinde yaptıkları çalışmalarda çözüm önerilerini büyük oranda netleştirdiklerini anlattı.

        Halihazırda özellikle nüfus ve vatandaşlıkla ilgili annesi babası vatandaş olan, birinci derece yakınları vatandaş olamamış olanların istisnai vatandaşlıkla ilgili müracaatlarını BALGÖÇ'ün dosya halinde tamamlayacağını ve onları toplu bir şekilde vatandaşlığa almanın gereklerini ileriki aylarda yapacaklarını anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

        REKLAM

        "Bu anlamda sorunu olan ne kadar kardeşimiz varsa BALGÖÇ onun toplu dosyalarını hazırlayacak 1 ay en geç 2 ay içinde inşallah onların İçişleri Bakanlığımızla birlikte istisnai vatandaşlık statüsüyle vatandaşlığa alınmasının gereklerini yapacağız. Artık Balkanlar'dan gelen hangi vatandaşımız olursa olsun elindeki pasaport süresi ne kadar ise pasaport süresi kadar daimi ikametini almaya başladı. Orada sorun yok. Şayet sorun varsa teknik bir bilgisizliktendir. Çünkü gördüğüm kadarıyla İstanbul'a böyle bir sorun kalmadı. Yer yer sorunlar varsa onlardan da bizim mutlaka haberimiz olsun.

        Özellikle birinci derecede yakınları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, kendi yakınları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilse annesi, babası, oğlu kızı, birinci derecede yakınları şayet vatandaş değilse onun adına ayda 53 lira gibi bir genel sağlık sigortası ödeyerek Türkiye'deki her türlü sağlık hizmetini alabilecek. Onunla ilgili uygulamanın kanununu çıkarttık. Yönetmelikle ilgili 1-2 aylık süreye ihtiyacımız var. Yine birinci derecede yakınları vatandaş olmayıp da her hangi bir yakını olmayan Balkanlar'daki tüm vatandaşlarımızın Türkiye'den sağlık hizmeti alabilmeleriyle ilgili istisnai hak tanınacak ve bunu da çalışma bakanlığı verecek. Onu da 2 ayın içinde netleştirecek."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ