Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Hatay'da ölü beyaz balina kıyıya vurdu

        Hatay'ın Arsuz İlçesinde 20 metre uzunluğundaki ölü beyaz balina kıyıya vurdu.

        DHA'nın haberine göre, Karaağaç Mahallesi'nde bir haftadır denizden kötü koku bir koku geldiğini fark eden vatandaşlar, dün sahile gittiklerinde kıyıya vuran 20 metre uzunluğunda ölü beyaz balina ile karşılaştı. İhbar üzerine sahile gelen polisler, durumu sahil güvenlik ve İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri Fakültesi görevlilerine bildirdi.

        Yetkililer, rüzgar ve dalgaların şiddeti nedeniyle ölü balinayı bulunduğu yerden çıkartamadı. Bazıları, ölü beyaz balinanın bir haftadır sahile yakın kesimlerde deniz üzerinde gördüklerini iddia ederken, yetkililerin balinayı bugün sahilden çıkartmayı planladığı öğrenildi.

        BOYU 20 METRE

        İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan kıyıya vuran ölü balinanın nesli tehlike altında olan İspermeçet türünden olduğunu, boyunun 20 metre, cinsiyetinin ise erkek olduğunu açıkladı. Balinayı bulunduğu yerden çıkararak İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin bahçesine gömeceklerini belirten Turan, gömüldükten yaklaşık bir yıl sonra kemiklerin ortaya çıkacağını ve bunları müzedesergilemeyi düşündüklerini söyledi. Avrupa'da bu türe Sperm balinası da denildiğini anlatan Turan balinanın Akdeniz ve dünyada yaygın olarak bulunduğunu kaydederek şöyle dedi:

        "Uzunluğu yaklaşık 20 metreyi bulan balina erkek. Balina ticari anlamda çok değerli. Bu türün avcılıktan dolayı nesli tehlike altında. Başındaki ispermeçet yağından dolayı buna İspermeçet deniliyor. Başlarında yaklaşık bin 900 litre yağ bulunmaktadır. Bu yağ da bu balinaları aşırı dibe indiklerinde basınca karşı koruma görevi görüyor. Beslenmek için İskenderun Körfezi'ne giriş yapmış olduğunu düşünüyorum. Atlantik Okyanusu'nda olsun Akdeniz de olsun yaygın olarak dolaşan ve göç eden bir türdür. Neden öldüğünü saptamak için incelememiz sürüyor. Ayrıca balinanın tehlikeli bir tür. Sinirlenmesi durumunda önüne gelen tekneleri dahi yutabilir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ