Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YÖK Başkanı Yekta Saraç: Sessiz devrim ile sıçrama olacak

        Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yükseköğretim ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Gazete Habertürk'ün haberine göre bunlar arasında, Kalite Kurulu’nun kuruluşu, YÖK’e üniversitelerin hangi alanlarda ihtisaslaşacağına karar verme yetkisi tanıması, devlet üniversitelerindeki öğrencilere zorunlu staj, akademisyenin emeklilik yaşının 75’e yükseltilmesi ve maaşlı izne kadar birçok değişiklik söz konusu.

        YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç bu düzenlemelerin yaşama geçmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve hükümete teşekkür etti. Saraç, yapısal değişikliklerle ilgili ikinci bir paketin daha hazırlandığını duyurdu.

        REKLAM

        İşte Saraç’ın düzenlemelerle ilgili yorumları:

        KALİTE KURULU KURULDU:

        Bu yasal düzenleme ile dünyada rekabet ettiğimiz ülkelerdeki kalite ajansları ile benzer yapıda, idari ve mali açıdan özerk Kalite Kurulu oluşturulacaktır. Bu değişiklik YÖK’ün çıktı kontrolü ve akreditasyona ilişkin yetkilerinin yeni kurulacak Kalite Kurulu’na devredilmesi sonucunu doğuracaktır.

        İHTİSASLAŞMA İÇİN GÖREV:

        Üniversitelerimiz genellikle birbirinin benzeri hatta aynısıdır. Bu yasal düzenleme ile YÖK’e üniversitelerimizin küresel rekabet ortamında, ülke ve bölge ihtiyaçlarımız doğrultusunda ihtisaslaşmasına yönelik çalışmalar yapması ve bu süreci koordine etmesi görevi verilecektir. Yeni YÖK bu süreci inisiyatif kullanarak başlatmıştı.

        KONTENJAN RASYONEL OLACAK:

        “Üniversiteli işsizler” ülkemizin yakın dönemde önündeki en önemli ve öncelikli konu. Bu yasal düzenlemeyle oluşturulacak kurul ile YÖK’ün kontenjan planlaması, kamu ve özel sektör görüşü alınarak daha rasyonel ve katılımcı bir şekilde yapılabilecektir. Sanayi ve dış paydaşların da yer alacağı kurulda meslek yüksekokullarında beceri odaklı programlar oluşturulacak. Okulların Organize Sanayi Bölgeleri’nde açılması teşvik edilecek.

        REKLAM

        BAP PROJELERİNDE BURS:

        Bilimsel Araştırma Projeleri’nde (BAP) görev alacak tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs verilebilecek. Bu şekilde hem araştırmacı insan kaynağı kapasitemiz, hem de bilimsel araştırma üretim kapasitemiz artırılacaktır.

        SÖZLEŞMELİ AKADEMİSYEN:

        Öğretim üyesi ihtiyacı sadece yeni kurulan üniversitelerimizde değil, tüm üniversitelerimizde de bulunmaktadır. Bu düzenleme ile emekli öğretim üyelerinin ilgili bölümün ihtiyacı ve üniversitenin talebi üzerine 75 yaşına kadar yıllık uzatımlarla sözleşmeli olarak çalışabilmesi mümkün olabilecektir.

        TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ:

        Üniversitelerimiz sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabilecek. Bununla iş dünyası ile işbirliği geliştirme sürecine önemli katkı sağlanacak.

        MAAŞLI ARAŞTIRMA İZNİ:

        REKLAM

        Gelişmiş ve hızlı gelişmekte olan ülkelerde 6. yıldan sonra projeye dayalı “maaşlı” araştırma izni (sabbatical) kullanılmakta. Bu üniversitelerimizde de uygulanacak. Bu araştırma kapasitesini artırıp, ulusal ve uluslararası işbirliklerini artıracak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ