Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İzmir'deki orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor

        İzmir'in Menderes ilçesinde önceki gün makilikte başlayarak rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayılan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yangın söndürme çalışmalarının komuta edildiği bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü'nün yoğun çalışma içinde olduğunu söyledi. Yangının büyük oranda kontrol altına alındığını, belirli yerlerde devam ettiğini belirten Kocaoğlu, hava şartları ve sarp arazinin çalışmaları olumsuz etkilediğini anlattı.

        Kocaoğlu, yerden araçlarla müdahalenin zor olduğunu vurgulayarak, "Orman Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yangının yüzde 80-85'i kontrol altına alınmış durumda." diye konuştu. "Tahtalı Barajı'na düşen helikopterdeki yakıtın içme suyuna etkisi olacak mı?" şeklindeki soru üzerine Kocaoğlu, "Hayır, hiçbir etkisi olmayacak. Arıtma tesisimiz bu tür maddeleri, yağ, akaryakıt gibi maddeleri arıtmaya uygun." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        "CİĞERLERİMİZ GİTTİ"

        Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu da söndürme çalışmalarında 48 saatin geride kaldığını, yangında 800 hektar civarında alanının kaybedildiğini söyledi.

        Bölgede ağaçlandırma çalışmaları yapılacağını belirten Soylu, şöyle konuştu:

        "Ama tekrar aynı hale kavuşması uzun yıllar alacak. O eski güzelliğine, görüntüsüne kavuşması için elimizden gelen mücadeleyi göstereceğiz. Bu yangından bir ders çıkarmamız gerekiyor. Önümüze gelen yerde ateş ve mangal yakma alışkanlığından artık vazgeçilmesi lazım. 800 hektar ormanı kaybettik. Parası, bedeli yok. Paha biçilemez, ciğerlerimiz gitti. O yüzden bütün vatandaşlarımızın da bu noktada duyarlı olması gerekiyor."

        Yangının Deli Ömer mevkisinde devam ettiği bilgisini veren Soylu, Menderes'i Gümüldür'e bağlayan karayolunun söndürme çalışmaları tamamlanıncaya kadar trafiğe kapalı kalacağını anlattı. Soylu, yangında herhangi bir evin zarar görmediğini sözlerine ekledi.

        REKLAM

        BİR İŞÇİ DUMANDAN ETKİLENDİ

        Orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor. Helikopterler ve amfibi uçaklar, Tahtalı Barajı'ndan aldıkları suyu alevlerin üzerine boşaltıyor. Alanda zaman zaman farklı noktalardan dumanlar yükseliyor.

        Ekipler, koordineli şekilde hızlıca alevlerin canlandığı yerlere sevk ediliyor. Dumandan etkilenen bir orman işçisine sağlık ekiplerince müdahalede bulunuldu.

        Şaşal Mahallesi yakınlarındaki makilik arazide 1 Temmuz'da başlayan ve ormana sıçradıktan sonra geniş alanda etkili olan yangının söndürülmesi için havadan ve karadan çalışma başlatılmıştı.

        AĞAÇLAR İÇTEN YANDI

        DHA'nın haberine göre, çıkış nedeni araştırılan yangının başladığı gün kısa sürede yayılmasını değerlendiren Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, 10 kilometrelik alanın 2 saat içinde yandığını belirterek, bu durumun anormal şekilde geliştiğini dile getirdi.

        Yangın bölgesinde Üzmez'in incelemeleri sırasında çekilen bir görüntü ise, yangının hızla yayılma nedenlerini gözler önüne serdi. Görüntülerde bir ağacın toprak altından uzanan kökünün yandığını ve ağacın gövdesinin içinden dışarıdan görünmeyecek şekilde ilerlediğini ortaya çıktı. Ağacın gövdesindeki yanan kısmın havadan yapılan müdahalede görülemediği belirten Üzmez, "Ağacın toprak altına uzayan kök kısmı yanarak ağacın gövdesine iç kısımdan tünel oluşturarak ulaşmış. Ağacın gövdesi iç kısımdan yanıyor. Havadan müdahale ettiğinizde bunu görme şansınız yok. Karadan arazinin yapısı gereği ulaşamayınca, bu alanın söndürüldüğünü zannediyorsunuz. Ancak gövdedeki yanan kısımdaki alevler diğer ağaçlara sıçrayıp yangının yayılmasına neden oluyor" dedi.

        Vatandaşları ormanlık alanlarda daha duyarlı olmaya davet eden Üzmez, mangal yaptıktan sonra ateşin düzgün söndürülmesi ve özellikle cam şişelerin ormanlara atılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ