Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Abdullah Ağar: Afrin'de daha büyük fırtınalar kopabilir

        Habertürk TV'de Afrin odaklı gündemi değerlendiren güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, bölgenin önemine dikkat çekerek, "Afrin'i Rusların boşaltması, bir başka gücün bölgeye geleceği gibi, bir başka ülkenin de özellikle ABD'nin etkili olması gibi bir başka sonuç da doğurabilecektir. Ruslar böyle bir hamle yaptığı takdirde mutlaka bunu düşünecektir" dedi. Türkiye'nin olası bir harekatının etkilerinin de Fırat Kalkanı Harekatı'ndan daha büyük olabileceğini belirten Ağar, "Afrin'de daha büyük fırtınalar kopabilir" diye konuştu.

        "RUS ASKERLERİ ORADA"

        Rus askerlerinin Afrin'den çekildiği haberlerini değerlendiren Abdullah Ağar, "İddialar var ama Rus askerleri orada" dedi. Ağar, Rusların PKK ile ilgili Türkiye'nin ortaya koyduğu hassasiyetleri anladığını ancak Suriye ve Irak'taki Kürt varlığını ABD'nin eline teslim etmemek için, Kürt gruplarla bağlantılı olduklarını söyledi.

        Ağar, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Afrin'i Rusların boşaltması, bir başka gücün bölgeye geleceği gibi, bir başka ülkenin de özellikle ABD'nin etkili olması gibi bir başka sonuç da doğurabilecektir. Ruslar böyle bir hamle yaptığı takdirde mutlaka bunu düşünecektir. Son günlerde ABD'nin de Afrin bölgesine silah, mühimmat gönderdiğine dair sahada iddialar ortaya çıktı. Bu bir güç mücadelesi ve karmaşık bir mücadele."

        REKLAM

        TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ ÖNEMİ

        "Bu coğrafyada Türkiye'ye rağmen bir şeyler yapmak çok zor. Türkiye elindeki kartlarını doğru şekilde kullanmaya başladığı takdirde Türkiye'nin de kazanımları büyük olacaktır."

        "AFRİN OPERASYONUNUN DAHA BÜYÜK FIRTINALAR KOPARMASI MÜMKÜNDÜR"

        "Bölgede "kritik arazi arızaları" olarak ifade edilen bazı alanlar var. Oradaki etki bütün etkiden farklı bir şey. Fırat Kalkanı ile ilgili yapılan harekatın öngörülen bir 20 kilometrelik derinliği vardı. O derinlik aşağıya doğru indiğinde çok büyük bir fırtına koptu sahada ve diplomaside. Afrin'e yapılacak operasyonun da daha büyük fırtınalar koparması mümkündür. Sadece Afrin'le kalacak bir operasyon olmayacaktır. PKK'nın da pozisyonunun değişmesine de neden olacaktır. Amerika da Afrin operasyonuna sıcak bakmadıklarını söylüyor."

        ÜLKELERİN BÖLGEDEKİ STRATEJİLERİ

        "Rusya, ABD ve Suriye ile konjonktür olarak uyuşmanız gerekiyor. Bu ihtimal var ama uzun soluklu ve zor bir süreç. YPG-PKK'nın terör örgütü olduğunu iyi anlatmamız gerekiyor. Aynı fotoğraf diğer ülkeler için de geçerli. Büyük bir şeyi kaybetmek ya da çok daha büyük bir şeyi kazanmak için vazgeçer YPG/PKK'dan. Bizim bunu ifade etmemiz gerekiyor. Şu ana kadar PKK ile 33 yıllık süreçte Türkiye domine edilmiş bir ülkedir. Bunun çok daha kuvvetli bir figürü şu anda YPG/PYD olarak hazırlanıyor. Türkiye'nin şu anda yapacağı hamleler çok daha önem kazanıyor. Bölgenin dizayn edilmesinde kullanılan etnik unsur."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ