Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Budapeşte’deki Gül Baba Türbesi’ne ‘fors’lu açılış

        Macarların da çok sevdiği Bektaşi dervişi Gül Baba’nın Budapeşte’deki türbesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sonbaharda yapmayı planladığı Macaristan ziyareti sırasında açılacak.

        Macar Başbakanı Viktor Orban’ın geçen hafta gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde türbenin açılışıyla ilgili ayrıntılar ele alındı. Buna göre, bölgeye müze ve sosyal alanlar da inşa edilecek. Kanuni Sultan Süleyman’ın hükümdarlığı sırasında Budapeşte’ye gelen Gül Baba, dönemin sembol isimlerinden biri olarak kabul ediliyor.

        Gazete Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre, iki ülkenin en önemli ortak projesi olarak öne çıkan restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından Macaristan’da Osmanlı yadigârı hamam, ılıca ve camiler ihya edilecek. Velibey Hamamı, Kiraly Ilıcası, Peşteki Yakovalı Hasan Paşa Camii, İdris Baba Türbesi’nin restorasyonları tamamlanacak.

        Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömülü olduğu Zigetvar’daki türbenin yerinin tespiti amacıyla Macar makamlarıyla işbirliği de yapılacak.

        1997’DE DE RESTORE EDİLMİŞTİ

        1541’de Gül Baba’nın ölümünün ardından inşa edilen türbe, bir dönem şapel olarak da kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra eski durumuna getirilen türbe, 1997’de Türkiye’nin girişimiyle bir kez daha restore edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ