Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Türkiye'nin gizli gündemi yok"

        İstanbul Üniversitesi tarafından; dünya barışına yaptıkları katkılar ve 'Medeniyetler İttifakı' çalışmalarından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'ya Fahri Doktora unvanı verildi. İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde düzenlenen törende Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve İstanbul Valisi Muammer Güler de hazır bulundu.

        İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Erdoğan'a, 'Akademik Kıyafet' giydirdikten sonra, 'Fahri Doktora Diploması' ile 'İstanbul Üniversitesi Altın Rozeti'ni takdim etti.

        Konuşma yapan Başbakan Erdoğan, "Bugüne kadar Türkiye'de olsun, dünyanın farklı ülkelerinde olsun birçok üniversitede şahsıma fahri doktora unvanları verildi. Her birini ülkem ve milletim adıma büyük bir gururla kabul ettim. Son derece duygulu anlar yaşadım. Ancak İstanbul Üniversitesi'nden bu unvanı alıyor olmak, beni ayrıca duygulandırıyor" dedi.

        İstanbul Üniversitesi'nin, Türkiye'nin en eski üniversitesi olduğunun altını çizen Erdoğan, "1453'te İstanbul'un fethinin hemen ardından Zeyrek Medresesi olarak başladığı yolculuğu, bugün dünyanın en saygın üniversiteleri arasında haklı bir yer edinerek sürdürüyor. İstanbul'un adını taşıyan bu üniversiteden fahri doktora unvanı almak beni ziyadesiyle gururlandırıyor" diye konuştu.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel barışın dünyanın gündemine yayılamadığını, aksine küresel terörün daha hakim bir unsur haline geldiğini söyledi. İnsanlara bakışta, ötekileştirmenin yoğun bir şekilde dünyanın gündemine oturduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Biz farklılıkları zenginlik olarak görüyoruz. Böyle olması gerekir. Osmanlı medeniyetine baktığımızda orada farklılıklar zenginliktir. Osmanlı'dan sonra maalesef burada bir zaafa uğradık. Bu zaafa uğramanın neticesinde ötekiler, diğerleri gibi yaklaşım tarzları bizi birbirimize bağlayan kardeşlik özelliklerinde bir zafiyet meydana getirdi" açıklamasında bulundu.

        Erdoğan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde geçici olarak barışa katkı sağladığının altını çizerken, şunları söyledi:

        "Türkiye, ülkeler arasındaki anlaşmazlıklarda çözüm için girişimlerde bulunuyor ve neticelerini alıyoruz. Türkiye devrim niteliğindeki reformlarıyla birlikte uluslararası platformlarda da artan rolü ile tüm dünyanın ilgi ve takdirini üzerinde topluyor. Ne iç politika, ne de dış politikada Türkiye'nin hiçbir gizli gündemi yoktur. Bizim çabalarımız samimi bir şekilde ulusal ve küresel barışa yöneliktir. Güven ve huzur ortamının tesisine yöneliktir. Türkiye içinde demokrasi ve insan hakları konusunda ortaya koyduğumuz hassasiyet, samimi gayretlerimizin açık göstergesidir. Türkiye'yi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak yüceltme gayreti, bu samimi çabalarımızın somut bir ifadesidir. AB'ye katılım yönündeki kararlı tutumumuz, bölgesel meselelerde takındığımız barışçı tutum samimiyetimizin açık ifadesidir."

        Türkiye'nin yönünün tartışmasız batıya dönük olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Medeniyetler İttifakı kısa bir zaman zarfında tüm dünyadan büyük ilgi gördü. Şu an BM çatısı altında yürüyen bu çalışmamız ve buna gelen destekler, inanıyorum ki Sayın Zapatero ile birlikte çizdiğimiz barış halkası dalga dalga büyüyerek tüm dünyaya anlamlı mesajlar iletecektir" ifadelerini kullandı.

        Erdoğan sözlerinin sonunda, kabinede yaptığı revizyona değinerek, "Milli Eğitim Bakanı'nı niye bayan yaptınız diyorlar. İnandığım için dedim" dedi.

        Öte yandan, İspanya Başbakanı Zapatero'nun 'Fahri Doktora Diploması' ile 'İstanbul Üniversitesi Altın Rozeti' ise, İspanya Büyükelçisi Joan Carlos'a takdim edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ