Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tunç Fındık, Broad Peak zirvesinde
        1

        Asya kıtasındaki Himalaya ve Karakurum sıradağları ile Çin, Nepal ile Pakistan’da bulunan 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağın zirvesine çıkarak dağcılık sporunun en önemli derecesini elde etmek isteyen Tunç Fındık (45), Pakistan’da Karakurum Sıradağları üzerinde yer alan ve “geniş tepe” anlamına gelen 8 bin 47 metre yüksekliğindeki Broad Peak’e çıkmayı başardı.

        2

        14 zirve tırmanışından 11’incisini tamamlayan Fındık, şimdi dönüş yolunda. İspanyol dağcı Oscar Cadiach ve 2 Pakistanlı dağcı ile zirveyi gören Fındık, Broad Peak’in ardından 2018’de Nanga Parbat (Pakistan-8 bin 125 metre) ile Gasherbrum 1 (Pakistan-8 bin 35 metre) ve 2019’da ise Annapurna (Nepal-8 bin 91 metre) zirvelerine çıktığında 14 zirveyi de tamamlamış olacak.

        3

        EŞİ: BAŞARMAK ZORUNDAYDILAR

        Gazete Habertürk'ten Uzay Kesmen'e konuşan Tunç Fındık’ın eşi Nurcan Demirel, tırmanışla ilgili şunları söyledi: “Tunç, bu tırmanış için Türkiye’den 10 Haziran’da Pakistan’a gitmişti. Bu süre içinde hava hep kararsız, yağmur, kar ve aşırı rüzgârlıydı.

        4

        Ekip, aklimitizasyon (yükseğe uyum) tırmanışını tamamladıktan sonra 2 defa zirveye çıkmak için girişimde bulundu, ancak hava koşulları izin vermedi. Son çıkış, dün akşam (çarşamba) saat 19.00’da başladı.

        5

        Ekip, tüm gece boyu tırmanarak bu sabah zirveye 10.40 itibarıyla zirveye vardı. Tırmanış 13 saat sürdü. Başarmak zorundaydılar çünkü Pakistan’da muson mevsimi başlamak üzere. Raporlara göre en iyi hava aralığı bu 2 gündü.”

        6

        Tırmanış sonrası Tunç’un zirveden iniş yolunda 7 bin 800 metrede uydu telefonuyla kendisini aradığını söyleyen Demirel, “Tırmanışın çok uzun ve yorucu olduğunu söyledi.

        7

        11. zirveyi de tamamladığı için çok mutlu. Bu akşam 7 bin 300 metredeki 3. kampa, ardından da yarın ana kampa inecek. Broad Peak tırmanışı, 3. denemesiydi ve bu sefer zirveye çıkmayı başardı” diye konuştu.

        8

        Tunç Fındık, zirveye ulaştığı son tırmanışında İspanyol dağcı Oscar Cadiach ile...

        9

        SADECE 38 DAĞCI TAMAMLADI

        14 ADET 8 bin metrelik dağların zirvesine tırmanış, bir “dağcılık maratonu”. Dünyada günümüze dek bunu tamamlayan, 14 farklı milletten sadece 38 kişi bulunuyor.