Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Akıncı Üssü davasında sekizinci celse

        Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM, Başbakanlık, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da arasında bulunduğu müştekilerin avukatları ve bazı müştekiler katıldı.

        Duruşmada olay tarihinde Jandarma İstihbarat Okul Komutanı olan eski kurmay albay Murat Koçyiğit savunmasına başladı.

        DOLARLAR İÇİN "KEFEN PARASIYMIŞ" SAVUNMASI

        FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin açılan davanın sekizinci celsesi sanık eski Kurmay Albay Murat Koçyiğit'in çapraz sorgusuyla devam ediyor. Koçyiğit, bir müşteki avukatının, Akıncı Üssü'nde yakalandıktan sonra üzerinden bin 100 dolar çıktığını hatırlatarak, "Buna ne diyeceksiniz?" sorusuna, imalı bir şekilde 'Kefen parasıymış' diye cevap verdi.

        Mahkeme Başkanı Selfet Giray sanığa, "Ziyaretine gitmek istediğiniz Ahmet Özçetin'i ne kadar tanıyorsunuz, arkadaşlığınız ve samimiyetiniz ne boyutta?" diye sordu. Koçyiğit de, "Resmi olarak arkadaşız, ailecek görüşmüşlüğümüz yok, yeni görevine istinaden nezaket ziyaretine gittim" dedi. Bunun üzerine Başkan Giray, "Kendisini aramadan çıkıp gidiyorsunuz, üstelik mesai saatleri dışında. Ahmet Özçetin Akıncı Üssü'nde olmasa boş boş geri dönecektiniz, bu riski alarak mı gittiniz?" diye sordu. Koçyiğit, görevde değilse lojmandadır diye düşünerek gittiğini belirtti ve "Göremeseydim de Akıncı Üssü'nü gezerdim, ilk kez gidiyordum nasılsa" şeklinde yanıtladı.

        Bir müşteki avukatı, sanığa Akıncı Üssü'nde yakalandıktan sonra üzerinden bin 100 dolar çıktığını hatırlatarak, 'Buna ne diyeceksiniz?' diye sordu. Sanık Koçyiğit de imalı bir şekilde 'Kefen parasıymış' dedi. Avukat daha sonrasında darbe teşebbüsü olduğunu öğrenince sanığa neden ailesini hiç aramadığını sordu. Koçyiğit eşini ihmal ettiğini, genel manada zaten çok sık aramadığını öne sürdü.

        SAVUNMASI ALINDI

        FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin açılan davanın sekizinci celsesi sanık eski Kurmay Albay Murat Koçyiğit'in savunmasıyla başladı. Koçyiğit, darbe girişiminin olduğu gün Akıncı Üssü'ne bir arkadaşını ziyaret için gittiğini iddia etti.

        Yurtta Sulh Konseyi üyesi olmadığını, bu iddiayı kabul etmediğini söyleyen Koçyiğit, hakkında savcılığa ifade veren gizli bir tanık hakkında, "6 Temmuz'da, Giresun'da meydana gelen helikopter kazası sonrası, vefat edenler ve yaralıların yakınları Ankara'ya geldi. Ben de hastaneye ailelerin yanına ziyarete gittim. 'Şapka' isimli gizli tanık, hakkımda Çayyolu'nda bir villada olduğumu söylemiş. Villada olduğumu söylediği saat ve tarihte ben hastanedeydim, hastane kayıtlarından bu tespit edilebilir. Hastaneden sonra kazada vefat eden şehidin Kocatepe Camii'ndeki cenaze namazına, ardından defin işlemleri için da Karşıyaka Mezarlığı'na gittim. Hastanede, camide ve mezarlıkta beni gören yüzlerce tanık mı doğruyu söylüyor, 'şapka' isimli kimliğini hala açıklanmamış bu tanık mı?" şeklinde konuştu.

        "EŞİMLE KATALOG EVLİLİĞİ YAPMADIM, ZATEN AKRABAYIZ"

        "Adil Öksüz ile hiçbir irtibatta bulunmadım ve konuşmadım. Eşimle katalog evliliği yapmadım, zaten akrabayız. Türk Hava Kurumu'na yaptığım bağış dışında hiçbir yere himmet vermedim. Hiçbir terör örgütüne üye değilim. İddia edilenin aksine FETÖ/PDY mağduruyum" diyen Koçyiğit, 18 Temmuz 2016 tarihinde savcılığa verdiği ve kayıtlara geçmediğini iddia ettiği ifadesini savunmasına ekleyerek, "Jandarma İstihbarat Okulu'nda göreve başladığım 2015 tarihinde, okulda okutulan ders kitaplarda terör örgütü listeleri vardı. Bu listelerde FETÖ/PDY adı yoktu. Bu konu hakkında gerekli işlemleri yaptım ve FETÖ/PDY, ders kitaplarındaki terör örgütleri listelerine dahil edilmiş oldu" dedi.

        "DARBE OLACAĞINI BİLSEM AKINCI'YA GİTMEZDİM"

        Koçyiğit savunmasının devamında, hayatının en büyük hatası olduğunu belirttiği, Akıncı Üssü'nde bulunmasının Ahmet Özçetin'i ziyaret amaçlı olduğunu ve yanlış bir zamanda orada bulunduğunu ifade ederek şu şekilde devam etti:

        "Akıncı Üssü'ne arkadaşım Ahmet Özçetin'i ziyaret amaçlı gittim, üste değişik durumlar olduğunu gördüm. Bilgi amaçlı Jandarma Okullar Komutanını aradım. Bana Akıncı Üssü'nde ne işimin olduğunu sorarak, kışlaya dönmemi söyledi. Ben de fırsat bulunca geleceğimi söyledim ancak giriş çıkışlar kapalı olduğu için Akıncı Üssü'nden çıkamadım. Daha sonra TRT'den yayını gördüm, saat 02.00 sıralarında da nizamiyeye vatandaşlar gelmeye başladı. Bu durumda dışarı çıkmanın daha da tehlikeli olacağını düşündüm ve orada bekledim. Ertesi sabah savcılar geldi ve gözaltına alındım. Akıncıya arkadaş ziyareti için gittim, darbe olacağını bilsem kesinlikle gitmezdim."

        Duruşma Koçyiğit'in çapraz sorgusuyla devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ