Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Şırnak'ta 8 aylık hamile yoğun bakımda hayatını kaybetti

        Şırnak'ın Cizre'de 2 gün önce sancıları artan ve hastaneye kaldırılan 8 aylık hamile Peyruze Pulat, yoğun bakımda 1 saat kaldıktan sonra karnındaki bebeği ile hayatını kaybetti

        DHA'nın haberine göre, kadın ve bebeğinin ölümünün, hastanede kadın doğum uzmanı bulunmamasından kaynaklandığı iddia edildi. Yetkililer Şırnak'ta bulunan Cizre Devlet Hastanesi'nde son bir ayda 4 kadın doğum uzmanının istifa ettiğini, birinin eş durumu nedeniyle tayininin çıktığını, birinin ise bayram iznine ayrıldığını söyledi.

        Pulat'ın eşi Hüsnü Pulat, eşi ve doğmamış bebeğinin ihmal yüzünden yaşamını yitirdiğini öne sürerek, Şırnak Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Cizre'de oturan, 3 çocuk annesi 4'üncü çocuğuna 8 aylık hamile 31 yaşındaki Peyruze Pulat 2 gün önce sabaha karşı sancıları artınca yakınları tarafından çağrılan ambulansla Cizre Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede kadın doğum uzmanı bulunmadığı belirtilerek Peyruze Pulat yoğun bakım servisine alındı. İddiaya göre müdahale edilmeyen Peyruze Pulat, yaklaşık 1 saat sonra karnındaki bebeği ile birlikte yaşamını yitirdi. Pulut'un yakınları, devlet hastanesinde kadın doğum doktoru bulunmamasına tepki gösterirken, Peyruze Pulat karnındaki bebeğiyle 2 gün önce Cizre'de gözyaşları arasında toprağa verildi.

        'SANCILAR İÇİNDE ÖLDÜ'

        Peyruze Pulat'ın eşi Hüsnü Pulat, eşinin sancılarının artması üzerine sabah saat 05.00'de hastaneye ambuluns ile götürdüklerini, ancak müdahale edecek kadın doğum uzmanı olmadığı için, uzman kadın doktor olan Şırnak merkez ve Silopi İlçesi'nin arandığını, oradan bir sonuç alınmayınca eşinin müdahale edilmeden bekletildiğini öne sürerek şöyle dedi: "Eşim gözlerimizin önünde sancılar içinde gözlerini hayata yumdu. Önce eşimin kalbinin durduğunu söylediler, sonra bebeğin de kurtarılamadığını söylediler. Ben otopsi için Şırnak'a gittiğimde Cumhuriyet savcısına bütün yaşananları anlattım ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundum. Eşim ve bebeğimi kaybettim, sorumluların cezalandırılmasını istiyorum."

        1 AY ÖNCE 6 UZMAN VARMIŞ

        Yetkililer Cizre Devlet Hastanesi'nde son bir ay içerisinde görevli 6 kadın doğum uzmanından 4'ünün 'usulsüz' şekilde istifa ettiğini, kalan 2 doktordan birinin eş durumundan tayininin çıktığını, diğer kadın doğum doktorunun ise bayram iznine ayrıldığını söyledi. Şu anda Şırnak merkezde bir, Silopi İlçesi'nde bir kadın doğum uzmanının görev yaptığını belirten yetkililer, Cizre'deki hamile hastaların Silopi'ye yönlendirildiğini anlattı. Bir ay önce Sağlık Bakanlığına durumun bildirilip kadın doğum uzmanı talep edildiği, Bakanlığın da talep üzerine Cizre'ye 1 kadın doğum uzmanı görevlendirdiği, ancak söz konusu doktorun henüz gelip göreve başlamadığı kaydedildi.

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

        Sağlık Bakanlığı'ndan, Şırnak'ta hamile bir kadın ve bebeğinin hastanede hayatını kaybettiği iddialarına ilişkin, "Müessif hadise Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından takibe alınmış ve her yönüyle incelenmek üzere müfettiş görevlendirmesi yapılmıştır. Ön bilgilenme ve inceleme bulgularına göre icapçı kadın doğum uzmanı bulundurulmamasında idari ihmal olabileceği değerlendirilmektedir. Teftiş neticesinde varsa olayın sorumluları ortaya çıkartılacak ve gereken şekilde cezalandırılacaktır." açıklamasında bulunuldu.

        Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, riskli gebeliği bulunan ve daha önceki kontrollerinde 3. basamak bir hastanede doğum yapması önerilen Feyruz Polat'ın 27 Ağustos 2017'de Cizre Devlet Hastanesi Acil Polikliniğine başvurduğu belirtildi.

        Hastaneye intikalinden sonra durumu giderek kötüleşen hastaya hayata döndürme müdahalesi (CPR) yapıldığı ifade edildi. Acil uzmanı, çocuk doktoru, genel cerrahi uzmanı ve 2 acil pratisyen nöbetçi doktor ile hastaya müdahale edildiği aktarıldı.

        Açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Maalesef hastaya müdahalede olumlu cevap alınamaması üzerine bebeği kurtarmak amacıyla genel cerrahi uzmanı ve acil uzman doktoru tarafından sezaryen ameliyatı yapılmıştır. Ancak tüm müdahalelere rağmen hem anne hem bebek kurtarılamamıştır. Müessif hadise Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından takibe alınmış ve her yönüyle incelenmek üzere müfettiş görevlendirmesi yapılmıştır. Ön bilgilenme ve inceleme bulgularına göre icapçı kadın doğum uzmanı bulundurulmamasında idari ihmal olabileceği değerlendirilmektedir. Teftiş neticesinde varsa olayın sorumluları ortaya çıkartılacak ve gereken şekilde cezalandırılacaktır. Hayatını kaybeden anneye ve bebeğe Allah'tan rahmet diliyor, kederli ailesinin acılarını paylaşıyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ