Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gündeme ilişkin açıklamalar

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de 3'ncü yılı tamamlaması vesilesi ile"3. Yıl özel yayını" adlı programda NTV, TRT ve diğer kanalların ortak yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

        MİT'İN CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLANMASI

        "Şunu bilmek lazım. Devletin başı istihbaratta en önemli bilgileri alması gereken değil midir? Devletin hareket kabiliyetini kaybetmemesi için birinci derecede istihbarat ona bağlı olmalı. İstihbaratın başı devletin başına birinci derecede bağlı olmazsa devlet hareket kabiliyetini kaybeder. İstediğimiz anda bilgiler gelsin ki adım atalım. Amerika'da istihbarat kime bağlı? Fransa ona bağılı... Parlamenter demokrasilerde Başbakan'a bağlı."

        REKLAM

        BAŞBAKAN İLE ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ

        "Farklı düşünmezseniz, orada zaten bir yanlışlık var demektir. Zaman zaman o farklılıklar da olacak ki işin güzelliği olsun. 'Müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar.' Fikirlerin çarpışmasından hakikat güneşi doğar. Mesele ne? O istişareyi yapmaktır. Belediyeden bu yana da beraber aynı yolda yürüyoruz. Partimizi kurduk beraberiz, hükümet olduk, Ulaştırma Bakanı olarak sürekli beraberiz, birçok önemli adımları hamdolsun beraber attık ve başarı grafiğinde bunların hepsini beraber yazdık, şu anda da yine beraber yürüyoruz. Rabb'im bu birlikteliğimizi, beraberliğimizi inşallah çok daha büyük hedeflere ulaşmak suretiyle daim kılsın diye dua ediyorum."

        GENÇLERLE İLİŞKİLERİ

        "En önemli hayal ne dedik 2071. 3 yaşındaki çocuklarımız 2071'den nereye varacak onlar 60 yaşına varacak bu önemli bir hedef. 3 yaşındaki yavrular bu hikayeyi yazacak ve tatbik edecek. Biz seçilme yaşını 30'dan 25'e sonra 18'e indirdik. Seçme hakkı veriyorsun seçilme hakkı vermiyorsun. Zor olan seçmektir. Zor olanı veriyorsun da kolay olanı niye vermiyorsun? Bu millet Fatih Sultan Mehmet ile en güzelini vermiş. Demekki olabiliyor. Bizim gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmemiz gerek. Onları hayat ile buluşturarak geleceğe hazırlamak gerek. Malazgirt'te 50 bini aşkın genç geldi. Çanakkale'ye gidenler votka mı dersiniz şarap mı dersiniz ama bizim gençlerimiz tek bayrak tek millet tek vatan dedi."

        REKLAM

        DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR

        "Benim Caner'im var Ankara'da yüzme şampiyonu. Onlar bambaşka, sevgi ve hayat dolu. Seni seviyorum Caner."

        TORUNU İLE KURAN ÇALIŞMASI

        "Torunlarımile zaman zaman... Orada Ahmet Akif haylazlık yaptı. Gel dedim seni ben okutacağım. Oturduk 15 Temmuz.. Ama ne oluyor haberimiz yok. Torunum ile oturduk iyi okudu. Ödülünü verdim. Helikopter ile yolculuk yaparken babası Berat Bey'e soruyor 'Baba ne oluyor?' diye. Maşallah derslerinde başarılı. Ömer Tayyip de maşallah mesai arkadaşımız...Ben zaten onların yanında değilim devamlı Ankara'dayız. Torunun tadı başka ben onun için diyorum 3 tane diye daha fazla olması lazım. Güçlü aileler güçlü milleti getirecektir. Darısı olmayanların başına. Torunlarımla iftihar ediyorum, bana güç veriyorlar. Ayrı bir keyif oluyor. Zaman zaman aileler kızıyor ama çok güzel bir şey."

        REKLAM

        ÇOCUKLARA VERDİĞİ ARMAĞANLAR

        "Arkamızdan zaten araçlar geliyor orada hazırlıklar var çocukları görünce dururuz. Güvenlikçilerimiz de görevleri belli armağanları veriyor."

        DIŞ POLİTİKADA 3 YILDA NELER YAŞANDI?

        MYANMAR'DA YAŞANANLAR

        "Maalesef Myanmar, Arakan... Eşim ile birlikte Arakan'a gitmiştik, yetkililer ile görüştük. BM ile de süreci takip ettik. Fakat dünya Myanmar'a kör ve sağır. Bu son olay ise son derece kötü. 3 bin insanın ölmesine neden olan adımlar atıldığını öğrendik. Bunu ağır bir şekilde kınıyoruz. Biliyorsunuz Eylül ayınında sonundan itibaren BM Genel Kurulu var orada bunu dile getireceğiz. Tüm insanlığın buraya elini uzatmasını isteyeceğiz. Somali'de de aynı tabloyu gördük ve biz oraya destek verdik. Türk işadamlarının yatırımları başladı. Atmamız gereken adımları atacağız."

        REKLAM

        AFRİKA AÇILIMI

        "Bizi açılım yaparken kazan kazan ile bunları yaptık. Afrika'da bizim 12 büyükelçiliğimiz vardı 39 'a çıkardık. Afrika ile Türkiye'nin dayanışması sömürü alanı olan Afrika kendine gelecektir. Önümüzdeki yıllar Afrika'nın ayağa kalktığı yıllar olacaktır. Yıllarca sömürmüşler. Fakat Türkiye böyle yaklaşmadı. Gelişmiş ülkelere yardım konusunda ABD birinci, Türkiye ikinci. Fakat milli gelire oranlar bakınca ABD ile bizim ki aynı mı? Milli gelire bakınca Türkiye birinci, ABD ikinci. Veren el, alan elden hayırlıdır."

        PAPA'YA VERDİĞİ HEDİYE

        "Osmanlı padişahları nereye hangi yardımı yapmışlarda fermanla tescil edilir. Ve bende Papa buraya gelince bunu dedim arkadaşlar elimizde ne var bizim elimizde en önemli hediye o olacaktır. Ben de bu fermanı hediye ettim. Osmanlı, farklı dinlerin mensuplarına ben Müslümanım sen Hristiyansın dememiş. Bu Müslümanların gerçek hoşgörüsüdür. Bu dünyanın değişik yerleri, her yere ecdad bunu yapmış."

        REKLAM

        PUTİN'İN KÜLLİYE'Yİ ZİYARETİ

        "Külliyeyi görünce 'Büyük devlet olmanın işareti işte bu eserdir' dedi. Kremlin Sarayı'da büyük devlet olmanın işareti. Biz külliyeyi yaptık. Biz Külliye'yi yaptık ana muhalefetin başındaki zat bunu hazmedemedi."

        KATAR KRİZİ

        "Bitme derse yanlış olur. Her geçen gün geri gidiyor. Hac mevsiminin yoğunlaştığı böyle bir dönemde Suudi Arabistan Kralı Selman'dan isteğimiz yaşı büyük bizden artık Körfez'de bu sıkıntı bitsin derim. Müslümanların bu dünyada birbiri ile uğraşma zamanı olamaz. Birbirinizi sevmedikçe cennete giremezsiniz. Temenni ediyorum ki şu bayram arefesinde böyle bir adımı atarlar."

        MESCİD-İ AKSA KRİZİ

        "Orada çok yoğun bir görüşme oldu gerek İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ile Filistin Devlet Başkanı ile... Şuanda sağlıklı bir konuma geldik. Ben bu iş tamamen bitti noktasında değilim. Başta Netanyahu olmak üzere bu üç dinin saygın bir mekanı. Buraya kimsenin kalkıp 'Burası benimdir Müslümanlar giremez' yaklaşımı olamaz. Netanyahu'nun farklı bakışlarını bir kenara bırakarak saygı duymak zorunda. Bugün Sayın Abbas ile yaptığımız görüşmede bunları ele aldık. Temenni ediyorum ki bir yumşama sürecine gireriz."

        REKLAM

        OBAMA İLE GÖRÜŞMESİ

        "Burada Sayın Obama ile özellikle Suriye, Irak konularını konuştuk ve savunma sanayiyi konuşmuştuk G20'de. Güzel bir tablo gerçekleştirdik. O da 8 yılı doldurdu. Sivil hayatını yaşıyor. Rabbim bize de nasip edecek."

        CUMHURBAŞKANLIĞININ ETKİNLİKLERİ

        "Cumhurbaşkanlığının içinde olduğu özellikle özel kalemim ve ilgili arkadaşlardan bilgi alırım. Arkadaşlarım beni bilgilendirdi. "

        CUMHURBAŞKANLIĞINA ZİYARETÇİLER

        "Bizim cumhurbaşkanlığı makamı bizden önce halkın öyle kolay kolay ulaştığı bir yer değildi. Biz kapıları açtık. Bakın şu ana kadar biz saray malum dediler ben de külliye milletin evi dedim. Millet bizimle beraber. Birçok etkinlik yaptık. Ana binada 450 kişilik bir salon var 39 muhtar toplantısı yaptık. 52 bin muhtarımızı toplayacağız. Buraya dört bir yandan muhtarlar geliyor. Hangi partiden diye bakmıyoruz. İçişleri Bakanlığı ilgileniyor. Süratle muhtarlarla ilgili olanları bitireceğiz. Cumhur reis ile napsın buluşsun."

        REKLAM

        CUMHURBAŞKANI'NIN UÇAKTA NOTLARINI OKUMASI

        "Bir defa şu kartların altında dikkat ederseniz benim büyük ihtimalle yurtdışı konuşmamdır. Onu iki kez gözden geçiririm dersimi çalışmış olurum. Muhataplarla görüşmelerimi hazırlıklı yaparım."

        "Tabi arkadaşlarımı, onları ziyaret etmek isterim. Duyunca onlar da sağolsun edebinden ceketlerini giyerler telaş oradan kaynaklanıyor. Bazen saat farklılıkları oluyor. Onu muhakkak hostes söylemiştir, biz de ayar çekiyoruz."

        ENERJİ ALANINDAKİ GELİŞMELER

        "Akkuyu Nükleer Enerji Santrali çalışmaları devam ediyor, Ruslarla yapıyoruz. Bir de Sinop'ta var Japonlarla ve Fransızlarla çalışıyoruz. Üçüncü bir nükleer çalışma yolda. Bu enerji fiyatları devreye girince düşecek. Buradan enerji gelince vatandaşa elektrik enerjisi düşecektir."

        IMF'YE BORCUN KAPANMASI

        "Davos'a gittik IMF Başkanı ile görüştük. Kredi veriyorsunuz ama emir verirseniz kabul etmeyiz Türkiye'yi ben ve arkadaşlarım yönetiyoruz. Siz işinizi yapın taksitlerde sorun var mı yok. Biz IMF'ye borcumuzu ödedik. 2013, borcu bitirdik. Ondan sonra onlar bizden borç talep etti. 5 milyon dolar biz de verebiliriz dedik. Sonra Türkiye bir yere gidiyor deyip vazgeçtiler.Duruş çok önemli hele hele yaptığınız işin ne olduğunuz bilirseniz... Bakın Borsa İstanbul'da endeks olarak 100'ün üzerinde."

        REKLAM

        KÜLLİYE'DEKİ KÜTÜPHANE

        "Tabi bunlar benim imam hatip yıllarından itibaren aldığım Başbakanlığım döneminde aldığım kitaplar. İki odayı o işe tashih ettim. Üçüncü oda dolmak üzere. Ne kadar kitabım varsa bağışlayacağız. Onun hazzı içinde sağolsun Ara Güler geldiğinde çekimi yaptı. Bu kütüphaneye çok ciddi hibeler var. Kim hibe yapmışsa onun için hazırladığımız bölüme onun adını yazacağız. Filancanın Cumhurbaşkanllığına hibesidir, hediyesidir diye. Belki ölmüş olacak. Birçok aile bağışladı. Bakımlarını yaptırıyoruz. Mesela benim tesbih koleksiyonum var. Müzemizde sergileyeceğiz. Bunların hiçbiri ebedi aleme gitmez."

        15 TEMMUZ ANMA TÖRENLERİ

        "İstanbul benim için büyük önem arzetti. 15 Temmuz Şehitler mekanında layık bir eser kondu. Her şehidimiz için servi dikildi. O servilerin altında şehidimizin adı yazıyor. Akşamları ışıklandırma var. Hakkaten proje gayet güzel. Eksiklerimiz var giderilecek. Otopark yapacağız. Müze yapacağız. Şuanda burada da şehitler mekanı bitti buraya da şehitler mekanı yapacağız. Burası da süratle bittiği zaman daha da güzel olacak. Ülkemizin değişik yerlerinden gelenlerin başka bir heyecanı var. Başka bir manevi haz veriyor. Yurtdışından gelenler ziyaret ediyor. Bunlar ne kadar hayırlı bir iş yaptığımızın ispatı."

        "İnşaallah 2019'da milletimiz 'Durmak yok yola devam derse' partimize böyle bir görevi verirse 2023'te yüzüncü yıl çalışmaları olacak. Birçok arkadaşlarımızı burada değerlendireceğiz. Burada ilim, irfan sahibi büyüklerimizin katkısı olacak diye düşünüyorum. 2023'te muhasır medeniyetler seviyesine nasıl çıkacağız onun çalışmalarına çıkacağız. Hedef onun üstüne çıkmak. Böyle bir gençliği yetiştirmek lazım. Gençlere verdiğimiz önem artıyor. "

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ