Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sivas Kongresi'nin yıl dönümü kutlanacak

        AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Ermeni tehdidine karşı doğu illerinin birliğini sağlamak amacıyla toplanan Erzurum Kongresi'nin amacına ulaşmasının ardından kongreye başkanlık eden Mustafa Kemal Paşa, beraberindeki arkadaşları ve 3 temsil kurulu üyesi ile birlikte Sivas'a doğru hareket etti.

        2 Eylül günü tarihinin en mutlu günlerinden birine uyanan ve Erzincan yönüne doğru erken saatlerde akın etmeye başlayan Sivas halkı, atlı-yaya yola çıkarak Kılavuz Tepesi'nde toplandı. Sivaslılar, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını getiren otomobillerin Seyfebeli'nden görülmesiyle büyük bir sevinç yaşadı. Sivaslılar, misafirleri için Mekteb-i Sultani'yi (Kongre Binası) hazırlamıştı.

        Büyük Önder, daha sonra bu görüntüyü Nutuk'ta ''Bu manzara, Sivas'ın saygıdeğer halkının ve Sivas'ta bulunan kahraman subay ve askerlerimizin bana ne kadar bağlı ve sevgi dolu olduğunu gösteren canlı bir tanık idi'' ifadesiyle değerlendirdi.

        -ULUSAL KURTULUŞA IŞIK TUTACAK KARARLAR-

        4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanan Sivas Kongresi'nde ''Milli sınırlar içinde bulunan vatan parçaları bir bütündür, birbirinden ayrılamaz'', ''Her türlü işgal ve müdahaleye karşı, millet birlik olarak kendisini müdafaa ve mukavemet edecektir'', ''Manda ve himaye kabul olunamaz'', ''Milli iradeyi temsil etmek üzere Millet Meclisi'nin derhal toplanması mecburidir'' gibi ulusal kurtuluşa ışık tutacak birçok önemli karar alındı.

        Kongrede alınan kararlar usul ve esas olarak demokratik ve milli bir devletin habercisi olurken kongre ile Türk Milleti kendi kaderine el koymuş oldu.

        Resmi çalışmaları 7 gün süren kongrede, Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında ulusun kurtuluşu için çeşitli gündem maddeleri görüşüldü. 8-9 Eylül 1919 tarihlerinde manda tartışmalarının yaşandığı kongre, 11 Eylül 1919'da sonuç bildirgesinin yayımlanmasıyla kapandı.

        Mustafa Kemal Paşa ve Heyet-i Temsiliye, 12 Eylül 1919'da halkın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ulusun kurtuluşu için çeşitli kararların yer aldığı kongre beyannamesini yayımladı.

        -BÜYÜK ÖNDERİ DUYGULANDIRAN SÖZLER-

        Yurdun çeşitli yörelerinden delegelerin katıldığı kongrede, Mustafa Kemal Atatürk konuşurken, Tıp Fakültesi öğrencisi ve İstanbul Delegesi Hikmet (Boran), genç yaşının ateşliliği ile kendisini zor tutarak, coşkun bir sesle şunları söyledi:

        ''Paşam paşam... Delegesi bulunduğum Tıbbiye, bağımsızlık davamızı başarmak ve yaptığınız çalışmalara katılmak için beni gönderdi. Amerikan güdümünü kabul edemem. Kongrede bu yolda karar verilse bile, bunlar kim olursa olsunlar bütün gücümüzle karşı çıkarız.

        Paşam! Tutalım ki Amerikan güdümü düşüncesini siz de onayladınız. Size de karşı geliriz. Sizi kurtarıcı değil, batırıcı sayarız.''

        Orada bulunanlar ve Mustafa Kemal çok duygulanmıştı. Büyük Önder Atatürk, orada bulunanlara ve genç Hikmet'e hitaben şu konuşmayı yaptı:

        ''Arkadaşlar gençliğe bakın... Türk Ulusu'nun taşıdığı kanın soylu belgesine bakın. Çocuğum! Kaygılanma, gençliğimizle övünüyor ve ona güveniyorum. Parolamız ya istiklal ya ölümdür.''

        -MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNİN TEK RESMİ KADIN DERNEĞİ-

        Cumhuriyetin temellerinin atıldığı 4 Eylül Sivas Kongresi sonrasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas'ta bulunduğu sırada, Sivaslı vatansever kadınlar bir araya gelerek Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti adıyla bir dernek kurdu.

        O dönemin tek resmi kadın derneği olan ''Sivas Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti, Anadolu topraklarının Türk vatanı olduğunun tüm dünyaya ispatlandığı 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlanan ulusal kurtuluş mücadelesine Türk kadının katkısını göz önüne serdi.

        -KONGRENİN 90. YIL DÖNÜMÜNÜ COŞKUYLA KUTLANACAK-

        Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından 4 Eylül 1919'da gerçekleştirilen Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan, manda ve himaye fikrinin reddedilerek ulusal bağımsızlık düşüncesinin benimsendiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı, 108 gün milli mücadelenin merkezi olan Sivas'ta, Sivas Kongresi'nin 90. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

        Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı önemli bir kent olan Sivas'ta vatandaşlar, Atatürk'ün ''Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi'' sözüyle önemine işaret ettiği Sivas Kongresi'nin 90. yıl dönümünü kutlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşayacak.

        -SİVAS KONGRESİ YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ-

        Sivas'ta 2-4 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 90. yıl dönümünde çok sayıda etkinliğe yer verilecek. 2 Eylül'de Selçuk Parkı'nda sanat sokağı ve kitap fuarı açılışıyla başlayacak etkinlikler, Paşafabrikası piknik alanı yolundaki Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübü cirit sahasında düzenlenen atlı okçuluk ve cirit müsabakalarıyla devam edecek.

        Aynı gün Atatürk'ün Sivas'a gelişinin temsili olarak canlandırılmasıyla sürecek olan etkinlikler kapsamında geleneksel seyirlik oyunlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu ve Uluslararası Halk Oyunları ekiplerinin gösterilerine de yer verilecek.

        Kutlamalar kapsamında Sivas Kongresi ile ilgili panel, eski Sivas fotoğrafları sergisi, ilçeler sergisi, halk konseri, mehteran takımı konseri gibi etkinlikler de yapılacak.

        4 Eylül'de Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ve pul sergisi açılışının ardından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Kongre Salonu'nda Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından Sivas Kongresi temsili olarak canlandırılacak. Sivas Kongresi'nin yıl dönümü dolayısıyla müze önünde tören düzenlenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ