Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP seli Meclis'e taşıdı

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen, Sacid Yıldız, Çetin Soysal, MYK Üyesi Sırrı Özbek ve İl Başkanı Gürsel Tekin, parti il binasında konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, sel felaketinin bilerek ve önceden görülerek yaşanan bir felaket olduğunu savunarak, "Dereleri ıslah

        etmezseniz bu tür şeylerle karşı karşıya kalırız. Her sel felaketinde onu bunu suçlayarak olmaz. İktidar ve Başbakan her zaman olduğu gibi muhalefeti suçlayarak, bina yapanları suçlayarak kendilerini temize çıkarmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

        Mimarlar Odası'nın dere yatağına imar izni verilmesiyle ilgili olarak dava açtığını anlatan Tamaylıgil, "AK Parti, İstanbul rantından beslenen bir partidir. AK Parti kent rantından geçiniyor. AK Partililer uygun bir şekilde aralarında paylaşıyor. 33 vatandaşımızın katili bu rant peşinde koşanlardır. Bu rant uğuruna dere ıslah edilmemiştir. Dere yatağına binalar yapılmıştır. 13 kişinin hayatını kaybettiği Kamer TIR Garajı'nda bir inceleme yaptık. 13 kişinin öldüğü yer hemen derenin kenarı ve ruhsatlar daha önceden verildi" dedi.

        Tamaylıgil, Dünya Bankası'ndan derelerin ıslahı için 2007 yılında kredi tahsil edildiğini ancak bu paranın dere ıslahı için kullanılmadığını öne sürdü. İstanbul için hiçbir tedbir alınmadığını söyleyen Tamaylıgil, "Vatandaşların kaçacakları boş bir alan yok. Depremde insanların çadır kuracağı yer bile kalmamıştır. Başbakan 3. köprünün güzergahı ile ilgileniyor. Yeni rant kapıları arıyor. Başbakan'ın yüzü yoktu, sel felaketinden zarar gören ailelerin yanına gidemedi. Uzaktan ilgileniyor gibi yaptı.

        Başbakan 'Bu binaları yıkacağız' dedi. Bu sorunu TBMM'ye taşımaya karar verdik. Tedbirlerin alınacağı yer TBMM'dir. Hangi noktada ihmal vardır tespit edilir, tedbirler enine boyuna görüşülür. Mimarlar Odası'nın dava açtığı mahkeme kayıtlarında ve Danıştay'da kabul edildiği sabittir. Başbakan'ın yalan söylemek huyudur. Utanmazsa Atatürk döneminde yapıldı diyecek. Rant sağlamak için felakete yol açmışlardır. Kendi yandaşlarının binalarını yıkmayacaklardır. Piyasadan göstermelik bazı binaları yıkacaklardır"

        diye konuştu. Tamaylıgil, Meclis'e taşınan konuyla ilgili olarak AK Partili milletvekillerinden de destek istedi.

        CHP İl Başkanı Gürsel Tekin ise, "Biz ağlama duvarı değiliz. Bugüne kadar geçmiş plan tadillerini getirsinler. Bahane aramasınlar'' dedi.

        CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da, 33 kişinin hayatını kaybetmesinde Başbakan ve Topbaş'ın parmak izi olduğunu öne sürerek, "İstanbul en büyük rant alanıdır. Bir yağma düzeni yaşanıyor. İnsanlar bu seli bile kendileri için bir çıkar alanı gördü. Cumhuriyet savcıları hemen harekete geçti. 33 kişinin yaşamını yitirmesine de aynı savcılar soruşturma açacaktı. Bugüne kadar kaç yargı planı uygulandı. Başbakan derhal soruşturma açmalı. Ölenlerin yakınları AİHM'ye giderek, haklarını aramalı" şeklinde

        konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ