Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AKP'de anket sıkıntısı

        AKP teşkilatına gönderilen ankette, Erdoğan'ın aday olmaması halinde Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın adaylığına nasıl bakıldığının sorulmasına AKP içinden tepki geldi.

        Çalışkan, "İsimlerin sorulması yerine isimleri teşkilatlar yazsaydı daha doğru olabilirdi" dedi.

        Şener de ankette isim kullanılmasını eleştirerek şöyle konuştu:

        "Ankette bazı isimler deneklerin önüne konmuştur. Bu bir yöntemdir. Buradan nereye ulaşılmak isteniyorsa, herkes bunu farklı değerlendirebilir. İsmi deneklere bırakmak suretiyle anketin daha objektif olabileceği söylenebilir. Ankettir, üzerinde daha fazla yorum yapmaya gerek yok. Bu anketle Erdoğan'ın aday olup olmayacağıyla ilgili bir değerlendirme yapılabileceğini zannetmiyorum. Bu, kimin aday olup olmayacağını belirleyecek bir anket değildir."

        Halka sorulmalı

        AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mir Dengir Fırat ise şöyle konuştu: "Fikirler alınacaktır. Genel Başkan çıkacak mutabakata uyar. Cumhurbaşkanı olması AKP'yi etkilemez, parti kurumsallaşmıştır. AKP içinde bir kaos, kavga yoktur. Disipline herke uyar."

        Toptan, "Adımın geçmiş olması bile, partim tarafından bu şekilde bir şey yapılmış olması bile gurur vericidir" dedi.

        AKP'nin Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da isimleri anketi yapan firmanın belirlediğini ifade etti.

        İslamcı mısınız, laik mi?

        AKP'nin cumhurbaşkanlığı adaylığına yönelik nabız tutmak için il, ilçe, gençlik ve kadın kollarına gönderdiği anketin toplam 46 sorudan oluştuğu ve yaklaşık 29 bin kişiyi kapsadığı öğrenildi. Bakanlar Kurulu üyelerinin isimlerinin tek tek sıralanarak başarılı olup olmadıklarının sorulduğu ankette teşkilat mensuplarının "İslamcı, laik, demokrat ve feminist" olup olmadığı da araştırılıyor.

        Son üç seçimde hangi partiye oy verdiği sorularının yöneltildiği ankette partililerin kendisini, "demokrat", "feminist", "İslamcı", "Kemalist", "laik", "liberal", "milliyetçi", "muhafazakâr", "muhafazakâr demokrat", "sağcı" gibi tanımlardan hangisi olarak nitelendirdiğinin yanıtlanması isteniyor. AKP anketinde, Mehmet Ağar, Devlet Bahçeli, Deniz Baykal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Recep Tayip Erdoğan, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Erkan Mumcu, Turgut Özal, Ahmet Necdet Sezer, Alparslan Türkeş, Ahmet Türk ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun adı yazıldıktan sonra bu siyaset adamları hakkında, "çok olumlu", "olumlu", "ne olumlu ne olumsuz", "çok olumsuz" kanaatlerinden birinin tercih edilmesi isteniyor.

        Seçildikleri TBMM'de oy oranları nasıldı?

        Türkiye'nin 1. ve 2. cumhurbaşkanları Atatürk ile İsmet İnönü dışındaki cumhurbaşkanlarının TBMM'de kaç milletvekilinin oyuyla seçildiği ve bu dönemde iktidarda bulunan partilerin genel seçimlerdeki oy oranları şöyle:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ