Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dink cinayeti davasında erteleme

        SİLAH MAHKEMEYE GETİRİLDİ

        Duruşmada katil zanlısı Ogün Samast ile birlikte, azmettirici olmakla suçlanan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in yanı sıra, davanın diğer tutuklu sanıkları Ahmet İskender ve Ersin Yolcu hazır bulundu. Duruşmada Hrant Dink'in öldürülmesinde kullanılan silah salona getirildi. Olayın faili Ogün Samast ve silahı Samast'a verdiği iddia edilen Yasin Hayal tabancayı teşhis etti.

        Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Serkan İskender isimli görgü tanığı dinlendi. Olay günü arabada olduğunu, silah sesini duyunca baktığını söyleyen İskender, "Silahla kaçarken birini gördüm. Sakallı, esmer, zayıf yüzlü, elmacık kemikleri çıkmış bir şahıstı." dedi. Mahkeme başkanının, "O kişi burada mı?" diye sorması üzerine İskender, önce o kişinin salonda bulunmadığını belirtti. Sanıklara yeniden bakması istenen İskender, Samast'ı işaret ederek olay yerinde gördüğü kişiye benzediğini söyledi.

        Mahkeme başkanı, olayda kullanılan silahın adli emanetten getirildiğini söyledi. Müdahil avukatlardan Arzu Becerik, silah gösterilmeden önce bütün sanıkların tek tek içeri alınıp silahı tarif etmesi talebinde bulundu. Talebi kabul eden mahkeme, Samast dışındaki sanıkları salon dışına çıkarttı.

        Mahkeme Başkanı, Samast'a silahın nasıl olduğunu sordu. Ogün Samast, hatırlamadığını söyledi. Başkanın "Rengi markası, insan hatırlamaz mı ya?" şeklinde sorması üzerine Samast, hatırlamadığını tekrarladı. Daha sonra müdahil avukatları soru sormaya başladı. Avukat Arzu Becerik, silahı ne zaman eline aldığını sordu. Samast, olaydan 1-2 ay önce silahı eline aldığını ifade etti. Avukat Becerik, silahın rengi ve silahta bir sorun olup olmadığını sorması üzerine Samast, "Emniyetinde sorun vardı galiba hatırlamıyorum. Elime alabilsem anlarım. Zaman geçtiği için rengini de hatırlamıyorum." diye konuştu.

        MAHKEME BAŞKANI'NDAN SAMAST'A: "KAPRİS YAPMA!"

        Silahın rengiyle ilgili yeniden soru sorulması üzerine tabancayı Yasin Hayal'in beline soktuğunu söyleyen Samast, "Yasin silahı İstanbul'a geleceğim gün berberde belime soktu. Daha sonra bakmadım hatırlamıyorum. Hatırlamıyorum ya, zorlamı hatırlayacağım"şeklinde tepki gösterdi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı "Çocuk gibi kapris yapma" diyerek Samast'ı uyardı. Avukatlardan Bahri Bayram Belen'in silahla ilgili sorusuna Samast, "Olaydan sonra o psikoloji içinde aklıma silah mı geldi. İstanbul'a geleceğim gün belime soktu." diye cevapladı.

        Belen'in "Silah arkadan ateşlerken patlamayabilirdi" demesi üzerine Samast, "O zaman 16 yaşındaydım. Hiçbir şey bildiğim yok. Benim psikolojimde hangi çocuk olsa aynı şeyi yapardı. Oraya düğüne gitmedim ki, adam öldürmeye, cinayet işlemeye gidiyorum. Düğüne gitmiyorum ki 'a bu silah ne güzelmiş' diye bakayım." şeklinde konuştu.

        Soruları cevaplayan Yasin Hayal, silahın siyah, 9 mermi kapasiteli ve el yapımı olduğunu belirtti. Silah ve mermileri kendisinin temin ederek Samast'a verdiğini söyleyen Hayal, "Mermileri silaha kendim takıp hazır şekilde Ogün'ün beline koydum. Silahın çalışıp çalışmadığını anlamak için cinayetten 4-5 gün önce atış yaptık. Şarjörü tekrar doldurdum. Onun yapacağı iş sadece tetiğe basmaktı. Bizim mahallede büyüğümüz bize bir şey dese koşa koşa yapardık." diye konuştu. Hayal, silahı Ahmet İskender'in görmemesi için onun dükkanının karşısında bulunan berber dükkanındaki sote bir yerde verdiğini anlattı.

        Ahmet İskender de Yasin Hayal'in Ogün'e silah verdiğini gördüğünü, onların kendisini görmediğini söyledi. Mahkeme Başkanının "Gördün neden uyarmadın" demesi üzerine İskender, " Karışmam, çoğu kişide silah var. Kime ne diyeceğim." dedi. Sanık Ersin Yolcu, silahı gördüğünü ancak nerede ve kimin elinde gördüğünü hatırlamadığını ifade etti. Silahı hiç görmediğini savunana Tuncel, "Televizyonda jandarma boşaltırken gördüm" dedi. Daha sonra Mahkeme Başkanı silahı sanıklara gösterdi. Silah sanıklara verilmeden önce jandarma tarafından boş olup olmadığı kontrol edildi. Silahı eline alan Samast tabancayla oynamaya başlayınca Mahkeme Başkanı uyardı. Samast "Emniyeti zor çalışıyordu. Ona baktım." dedi. Başkanın "Olayda kullandığın silah bu mu?"sorusuna Samast, "Tam hatırlamıyorum ama bu silahtı" cevabını verdi.

        YASİN HAYAL VE BİR AVUKAT TARTIŞTI

        Bu sırada söz almadan konuşan Yasin Hayal, "Yüzde yüz teşhis ediyorum" dedi. İzleyicilerin oturduğu sırada bulunan bir avukat "Utanmadan dalga geçiyorsun" diyerek tepki gösterdi. Bu tepki üzerine Hayal oturduğu sıranın üstüne çıkarak, "sen yorum yapamazsın" şeklinde bağırdı. Yaşanan tartışma üzerine taraflar mahkeme başkanı tarafından yatıştırıldı. Silahı eline alan Yasin Hayal de "Tabanca bu efendim. Şarjör paslanmış, o zaman bu kadar paslı değildi." diye konuştu.

        Ahmet İskender ve Ersin Yolcu da silahı yakından görmediklerini, salondaki silaha benzediğini ifade ettiler.

        ERGENEKON SANIKLARINDAN ELDE EDİLEN BELGELER İSTENDİ

        Bu arada Dink'in avukatlarında Fethiye Çetin, Ergenekon davası tutuklu sanıklarından Durmuş Ali Özoğlu tarafından örgüt adına yürütüldüğü iddia edilen 'Psikolojik savaş' ile ilgili bilgi ve belgelerin Ergenekon savcılarından istenmesini talep etti. Çetin, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Sevgi Erenerol tarafından Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda verilen 'misyonerlik brifingi'nin, misyonerlik faaliyetlerin dışında Türkiye'deki Ermeni, Hıristiyan ve diğer azınlıkları hedef aldığını savundu.

        Bu faaliyetlerin organize bir şekilde yürütüldüğü ve koordinasyonunun da Durmuş Ali Özoğlu tarafından yapıldığını söyleyen Çetin, bu faaliyetlerin 'Psikolojik savaş' olduğunu anlattı. Çetin, "Sevgi Erenerol'un ve bir kısım Ergenekon sanıklarının Hrant Dink'in hedef gösterilmesi sürecinde oynadıkları aktif rol ve tek tip dilekçelerle Hrant Dink hakkında suç duyurusunda bulunmuş olmaları, Hrant Dink'in yargılandığı duruşmalara tek tip dilekçelerle müdahil olarak katılmak istemeleri ve duruşmalar sırasındaki Hrant Dink'e yönelik saldırganlıkları, hemen hemen tüm Ergenekon sanıklarının Hrant Dink aleyhine yazılar yazmış olmaları ve Dink aleyhine kamuoyu oluşturma konusunda faaliyet yürüttükleri göz önüne alındığında, tüm bu sürecin kapsamlı bir psikolojik savaş bağlamında organize edildiği tespitini pekiştirmektedir. Bu nedenlerle Ergenekon iddianamesinde yer alan sanıklardan Durmuş Ali Özoğlu tarafından yürütüldüğü ortaya çıkan psikolojik savaş ile ilgili tüm belge ve bilgilerin ve varsa bu faaliyetlerin dayandığı eylem planlarının istenmesi için Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılığa yazı yazılmasına karar verilmesini istiyoruz." dedi.

        Kilo aldığı gözlenen Ogün Samast'ın mahkeme çıkışında gülmesi dikkatlerden kaçmadı.

        BEŞİKTAŞ'TA PROTESTO

        Bu arada Beşiktaş'ta toplanan bir grup, davanın hala sonuçlanamamış olmasını protesto etti. Çeşitli sivil toplum örgütlerinden yaklaşık 100 kişilik grup, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplandı. Ellerinde siyah pankart ve dövizler taşıyan göstericiler, "Hrant için adalet istiyoruz" sloganları attı. Grup, davanın hala sonuçlanamamış olmasına tepki gösterdi. Yapılan basın açıklamasında ise, "Şuan basın ve kamuoyu Hrant Dink'i unutmuş durumda, ya da unutturmaya çalışıyor. Bugün buraya arkadaşımız Hrant Dink'in davasının bir türlü

        çözüme ulaşmadığı için toplandık. Ancak bu dava henüz başlamadı. Mevcut savcı ne iş yapıyor? Sadece Hrant Dink'in ailesinin taleplerini reddediyor" denildi.

        AA/İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ