Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Albay Temizöz davasında tanıklar dinlendi

        Cizre'de işlenen 20 faili meçhul cinayetten sorumlu oldukları iddiasıyla Kayseri Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılandığı davada ölenlerin yakınları ve tanıklar dinlendi. Duruşmada konuşan tanık İsmet Uykur, "1990'lı yıllarda JİTEM, korucular ve emniyet ilçede terör estiriyordu. Bundan dolayı korkuyorduk. Şuan bile bu sandalyede can güvenliğim yok" iddiasında bulundu.

        Şırnak Cizre'de 1993-1995 yılları arasındaki işlenen fail meçhul cinayetlerden sorumlu oldukları iddia edilen 7 kişinin yargılandığı davaya Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Albay Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Hıdır Altuğ, Âdem Yakın, Fırat Altun (Abdulhakim Güven) ve Tamer Atağ hazır bulundu. Mahkeme heyeti bir önceki duruşmada müdahil avukatların reddi hakim talebinin 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini hatırlatarak, duruşmayı başlattı. Duruşma daha sonra ölenlerin yakınlarının beyanlarının alınmasıyla başladı.

        BU SANDALYEDE BİLE KORKUYORUM

        Mahkeme heyeti daha sonra 1994'te öldürülen Ramazan Uykur'un oğlu İsmet Uykur'u dinledi. Uykur, babasının duruşma salonunda olan Tamer Atağ ve Kukel Atağ tarafından gözlerinin önünde taranarak öldürüldüğünü tekrarladı. Tamer ve Kukel Atağ'ın babasının öldüğünden emin olduktan sonra da ateş ettiğini illeri süren Uykur, "O dönem korkudan gidip ifade vermedim. JİTEM, emniyet ve korucular ilçede bir olmuş ve terör estiriyordu. Babamın vefatından 20 gün sonra Mersin'e göç ettik" dedi.

        Müdahil avukatı Bahattin Özdemir'in "Babanı öldürenlere neden karşı koymadın" sorusu üzerine ise Uykur, "Babamı öldürenlerin elinde keleş (kaleşnikof) vardı. Keleşe karşı taşla mı karşılık verseydim? Şuan bu sandalyede bile korkuyorum. Çünkü burada bile can güvenliğim yok. Babamın kimse ile bir husumeti yoktu. Babamın PKK ile ilişkisinin olup olmadığını bilmiyorum. Avukat 'babamı PKK öldürmüş olabilir mi' diyor. Böyle soru mu olur? Babamı öldürenleri gözümle gördüm. Babamı Tamer ve Kukel Atağ öldürdü. Bundan dolayı da hala ölümle tehdit ediliyorum. 3 gün önce tehdit olayına ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulundum" diye konuştu.

        EŞİMİ JİTEM ÖLDÜRDÜ

        Mahkeme heyeti daha sonra 1993 yılında öldürülen Ramazan Elçi'nin eşi Kerime Elçi'yi dinledi. Kürtçe tercüman aracığıyla ifade veren Elçi, "Eşimin öldürülmesinden sonra kayınbiraderim Nurettin Elçi, JİTEM'in kaçırdığını söyledi. O dönem herkesin korktuğu beyaz torosla eşimi kaçırdılar. Olaydan 3 gün sonra kayınbiraderim Nurettin Elçi, eşimin cesedini mezarlıkta buldu. Ben eşimin cesedini hiç görmedim. Kimseyle kan davamız yok. Sanıklardan şikayetçiyim. Eşim kalp rahatsızlığından ölmedi. Çünkü kalp rahatsızlığı yoktu. Eşimi JİTEM öldürdü" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ