Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Demokratik açılım süreci oyları nasıl etkiledi?

        Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek programına Sonar Araştırma Şirketi Genel Müdürü Hakan Bayrakçı ve Konsensüs Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Sarı konuk oldu. İki araştırma şirketinin ekim ayında yaptıkları anket sonuçlarına göre, AK Parti'nin Kürt açılımından dolayı oy kaybettiği, CHP'nin ise oylarını arttırdığı belirtildi. Oy oranı en çok yükselen partinin ise MHP olduğu kaydedildi.

        Programda, ekim ayında siyasi partilerin oy durumlarını içeren anket sonuçları masaya yatırıldı. Ekim ayı anket sonuçlarına göre, AK Parti oy kaybederken, CHP ve MHP'nin oylarında artış gerçekleştiği belirtildi. Sonar'ın anketine göre, AKP yüzde 31.68, CHP 28.21 oy aldı. Konsensüs'ün anketine göre ise ekim ayı itibarıyla AK Parti yüzde 38 oy alırken, CHP yüzde 23 oy aldı.

        AK Parti'nin son 7 ayda oy kaybetmesini yaşanan ekonomik krize bağlayan Sonar Genel Müdürü Bayrakçı, ?Kürt açılımı'yla AKP oylarında ciddi bir düşüş olduğunu savundu. Bayrakçı, "Halkın yüzde 70'i affa karşı. Toplumda çok büyük bir ayrışım oluşmuş durumda. Ben bunu bir çıkmaz sokak olarak değerlendiriyorum. Çünkü açılımın bir konsepti yok. Açılım AK Parti'ye zarar verirken CHP ve MHP'ye oy kazandırdı" dedi. Bayrakçı, AK Parti ve CHP arasındaki oy oran farkının ekim ayı itibarıyla 3 puan olmasını da "AK Parti'den eksilen oylar bir yere gidecekti. Bu da CHP ve MHP oldu" şeklinde açıkladı.

        Konsensüs Genel Müdürü Murat Sarı ise, AK Parti oylarının düşmesine neden olan sebeplere ek olarak İstanbul'da yaşanan ve birçok can kaybına da sebep olan sel felaketinin etkili olduğunu ifade etti. Türkiye'nin sel felaketinden hükümeti ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı sorumlu tuttuğunu belirten Sarı, "Sel felaketinin yanında terör de çok önemli bir konu ve birilerini alaşağı edebilir. Bunu Başbakan da söylüyor" dedi.

        Sonar Genel Müdürü Bayrakçı, Ataylı'nın "AK Parti'nin oylarını darbe belgeleri, Ayışığı, Ergenekon ve Sarıkız etkiliyor mu?" sorusuna ise, "Genelde bu tür söylentiler hükümete yarar. Ama son 5-6 aydır halk bu tür durumlarla artık ilgilenmiyor. Seçmen bu durumları sürekli pişirilip önüne getirilen bir yemek olarak düşünüyor" şeklinde yanıtladı.

        "AK Parti'nin oy kaybındaki düşüş durdurulabilir mi?" sorusuna Sarı, "Başbakan'ın 'Açılıma mola verdik' demesi düşüşü durdurdu. Çünkü Başbakan da oy kaybını fark etti. Erdoğan, kamuoyu araştırmalarına en fazla dönem veren liderdir" dedi. Aynı soruyu Bayrakçı ise, ?Düşüş sürer' şeklinde yanıtladı.

        Bayrakçı, "Hükümet Kürt açılımını bırakıp gidemez. Bu bir fiyasko olur. Ayrıca milletin gırtlağını sıkan ekonomik kriz ve üzerine gelecek zamlar da oy kaybına yol açar. Tabi bir de Ermeni meselesi var. AK Parti'nin oyları bundan sonra artmaz" dedi.

        Bayrakçı ayrıca, Altaylı'nın, 'Önümüzdeki seçimlere kadar iktidarın PKK sorununu bitirmesi kaybedilen oyları geri getirir mi? sorusunu ise, "Her zaman sınırları belli olan, Kürt devletinin Atatürk'ü olmak isteyecek birileri çıkacaktır. Tek tek kazımak lazım. Bu mümkün değildir" diye yanıtladı.

        Anketlerde açılımla ilgili sorulara da yer verildi. Konsensüs'ün yaptığı ankete göre, açılıma destek verenlerin sayısı ekim ayı itibarıyla yüzde 28'e düştü. Bu duruma sebep olarak da açılımın şeklinin ortaya çıkmaya başlaması gösterildi. PKK'lıların törenle karşılanmasını yüzde 80'lik kesim olumsuz karşılarken, ?Açılım sürecinden kim kazançlı çıktı?" sorusuna yüzde 32' yle PKK yanıtı verildi. Süreçte bugüne kadar yapılanları onaylamayan oran yüzde 67 olurken, onaylayanların sayısı yüzde 32.8'de kaldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ