Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM tarihinin unutulmaz eylemleri

        "Demokratik Açılım" görüşmelerinin 10 Kasım'da yapılmasına tepki gösteren CHP'lilerin pankartlı protestosu, ilk eylem değildi. Meclis'te "Deyyus-Ekber dışarı" pankartı açıldı, sarımsak da kömür de getirildi.

        “Demokratik Açılım” için Meclis’te yapılan görüşmeler pankartlı eyleme sahne oldu.

        İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın konuşmasın CHP ve MHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.

        CHP'li milletvekilleri, üzerinde ''Atam İzindeyiz'', ''Atam Eserlerine Sahip Çıkacağız', ''Cumhuriyeti Sen Kurdun Onu Yaşatacak Olan Bizleriz'' yazılı pankartlar açtı.

        Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP ve MHP milletvekillerini, ''Burası TBMM'dir, miting alanı değil. Pankartları indiriniz'' diye uyardı.

        Daha sonra oturuma bir süre ara verildi. Ancak CHP'lilerin pankartlı protestosu Meclis’teki ilk eylem değildi.

        'HARÇLARA HAYIR'

        Genel Kurul tarihinde ilk kez 1996 yılında bir eyleme tanıklık etti. 11 üniversite öğrencisi, 29 Şubat’ta Genel Kurul salonunda, bellerine sararak getirdikleri ''Harçlara hayır'' yazılı bir bez pankart açmaya çalıştı.

        ''Öğrenim özgürlüğümüz engellenemez'' diye slogan atan öğrenciler, pankartı açamadan güvenlik güçlerince salondan dışarı çıkarıldı.

        İŞÇİNİN EYLEMİ

        Bu eylemden kısa süre sonra bir işçi de emeklilik işlemlerinden yakınmalarını içeren dilekçesini, dinleyici localarından aşağıya atmak istedi.

        'DEYYUS-U EKBER DIŞARI'

        İkinci pankartlı eylem, öğrencilerin eyleminden 1 yıl sonra geldi.

        12 Temmuz 1997'de TBMM Başkanı Mustafa Kalemlinin başkanlığında toplanan Genel Kurul’da güvenoylaması sürerken, CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, Refah Partisi Rize Milletvekili Şevki Yılmazsalona girdiğinde onuprotesto etmek için ''Deyyus-u ekber dışarı'' yazılı pankart çıkararak, tutmaya başladı.

        Bunun üzerine RP milletvekillerinin büyük bölümü, CHP sıralarına doğru koşmaya başladılar. CHP sıraları önünde büyük kargaşa yaşanırken bazı milletvekilleri de yumruklaştı. CHP ve DSP milletvekillerince dışarı çıkarılan Ergül'e kuliste oturan bazı milletvekilleri de saldırdı. Ergül'ün dışarı çıkarıldığını gören bazı RP'lilerin de kulise koşmaya başlaması üzerine Ergül, tekrar içeri alındı.

        Şevki Yılmaz neden hedef oldu? RP Milletvekili Yılmaz, 1997'de kıyameti koparan şu sözleri söylemişti: "Peze....lerin oluşturduğu Türk parlamentosu ihanet içindedir.. Bizi idare eden 60 yıllık iktidarların yüzde sekseninde deve kadar namus yoktur"

        Deyyusu ekber: En büyük p......k

        Deyyusu ekber deyimi, Osmanlı'dan beri halk arasında çok kullanılan bir deyimdir. Deyyus, Türkçe'de, ‘p...venk' kelimesinin karşılığıdır. Deyyusu ekber ise ‘en büyük p....venk' anlamına geliyor.

        ‘ELBETTE YALIDA OTURACAĞIM’

        DSP Mersin Milletvekili Akif Serin, 2000 yılındaki bütçe görüşmelerinde ''Elbette yalıda oturacağım'' yazılı gazete haberinin yer aldığı pankart açtı. Bu Eylemden sonra DSP ve DYP arasında yumruklaşmaya varan kavga yaşandı.

        KAPÜŞON İÇİNDE PANKART

        TBMM Genel Kurulunun 13 Aralık 2004 tarihindeki birleşiminde, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Yasa Tasarısı görüşülmelerinde, dinleyici locasında oturan bir grup, kabanlarının kapüşonlarına sardıkları pankartı çıkartarak, slogan attı.

        ''Yaşasın halkların kardeşliği'' ve ''Demokratik Türkiye'' sloganlarını atan gruba polis müdahale etti.

        ZEYTİN DALI, SARIMSAK

        Milletvekilleri, pankartın yanı sıra kürsüden sarımsak, kömür, süs eşyası gibi cisimler göstererek de tepkilerini ortaya koydu.

        Milletvekilleri bölgelerinin sorunlarını dile getirdikleri konuşmalar sırasında kürsüye kağıt hammaddesi, zeytin, zeytinyağı, sarımsak, inek ve dana maketi taşıdı.

        Bunlardan biri CHP Milletvekili Ali Kemal Deveciler oldu. Deveciler, zeytin, zeytinyağı, zeytinyağından yapılan sabun ve zeytin ağacının dallarını kürsüye getirdi.

        CHP Milletvekili Mehmet Yıldırım, 2002'deki konuşması sırasında kürsüden milletvekillerine gösterdiği bir file sarımsağı, ''iktidar ve muhalefete nazar değmesin diye bu sarımsağı armağan ediyorum'' diyerek, Meclis Başkanlığı'na iletti.

        'ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ'

        CHP İzmir Milletvekili Enver Öktem, 2004'te kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasını öngören tasarıyı TBMM kürsüsünden ağzına ''Özgürlük istiyoruz'' yazılı bant yapıştırarak protesto etti.

        'BATSIN BU DÜNYA'

        DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM kürsüsünden makarna ve kömür poşetleri göstererek, ''Valileri; kömür taşıyan memurlara çevirdiniz, vatandaşları; kuyrukta makarna için birbirini boğazlayan insanlar durumuna düşürdünüz. Batsın bu dünya'' dedi.

        GÜNEŞ GÖZLÜKLÜ PROTESTO

        Türkiye ile Mısır Arasında Serbest Ticaret Alanı Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunan Kanun Tasarısının, 2006 yılında TBMM Genel Kurulu'ndaki yürürlük ve yürütme maddelerindeki konuşmaların uzaması da milletvekillerin tepkisine yol açtı.

        AK Parti Diyarbakır Milletvekili Fehmi Uyanık ile Antalya Milletvekili Fikret Badazlı, görüşmelerin uzamasını güneş gözlükleri takarak protesto ettiler.

        Meclis Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap sırasında sarımsak, kömür, süs eşyası gibi materyal sergilemesinde açık hüküm bulunmuyor.

        Bu tür gösterimde bulunan milletvekillerine yönelik uygulanacak yaptırımlar konusunda ise fikir ayrılığı bulunuyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ