Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Türkiye kendisiyle fazla oynanmasını istemez"

        Başbakan Tayyip Erdoğan dört gün sürecek Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan gezisi öncesi Atatürk Havaalanı'nda yaptığı açıklamada İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın son açıklamalarını isabetli bulduğunu belirtirken İsrail'i uyarmayı da ihmal etmedi.

        Erdoğan İsrail'le yaşanan son diplomatik krizle ilgili şunları söyledi: "Burada bir koalisyon hükümetinin içindeki sıkıntıyı dile getirmemiz lazım. Koalisyon ortaklarından Ehud Barak koalisyonun ikinci güçlü ortağı, diğri ise bakan yardımcısı. Haddini aştığı ortada. Bizler için mutebel olan Ehud Barak'ın burada yaptığı açıklamadır. Ehud Barak'ın burada yaptığı açıklama üzerinden olay değerlendirilirse daha isabetli olur." Barak'ın hata açıklamasının isabetli olduğunu belirten Erdoğan İsrail'i şu sözlerle uyardı: "Türkiye asırlar önce neyse, Cumhuriyet kurulduğunda neyse, aynı Türkiye'dir, kendisiyle fazla oynanamasını istemez. Böyle bir iktidar iş başındadır, bunu hatırlatayim." Erdoğan, Gazze'de yaşanan sorunlarla ilgili olarak da İslam dünyasının yeterli tepkiyi vermediğini belirtti.

        Basın toplantısında, geçtiğimiz hafta Rusya'ya çok verimli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in en geç haziran ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında İstanbul'da iki ülke arasında yüksek düzeyli işbirliği anlaşması imzalayacaklarının altını çizdi. Vize konusunda hazırlıkların sürdüğünü belirten Erdoğan, "Arkadaşlarımızın hazırlıkları o güne kadar bitirmesi halinde o ziyarette bunu taçlandıracağız" dedi.

        BAE ve Suudi Arabistan'a önemli bir ziyaret gerçekleştireceğini kaydeden Erdoğan, ''Türkiye, doğu-batı, kuzey ve güney her ülkeyle güçlü ilişkiler kurmaya devam ediyor. Bölgemizin tüm ülkeleriyle saygın, seviyeli ve yine ülkemizin çıkarlarını ön planda tutan ilişkiler sürdürmek istiyoruz. Bunda kararlıyız'' dedi.

        ''Türkiye'nin, bölgede barış, huzur ve istikrar arayışını ayrım yapmaksızın en güçlü şekilde sürdüren ve neredeyse ülkelerden de hüsnükabul gören nadir ülkelerden biri olduğunu'' ifade eden Başbakan Erdoğan, bunun iyi anlaşılmasını ve değerlendirilmesini ümit ettiklerini ifade etti.

        Türkiye'nin, BAE ve Suudi Arabistan ile karşılıklı saygı ve diyalog anlayışına dayanan ilişkilerinin, her alanda memnuniyet verici düzeyde ilerlediğini vurgulayan Erdoğan, dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da ileri götürme arzusunda olduklarını kaydetti.

        BAE'ne gerçekleştireceği ziyarette, 3. Dünya Enerji Zirvesi'nde bir konuşma yapacağını anlatan Erdoğan, bu vesile ile zirveye katılacak devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili temaslarda bulunmayı öngördüğünü söyledi.

        Erdoğan, özellikle Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'la yapacağı görüşmelerde, BAE ile ikili düzeyde ilişkilerin değerlendirileceğini ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkanlarının araştırılacağını belirtti.

        BAE'nin 2008 yılında Körfez ülkeleri arasında en büyük ticaret hacmine sahip olan ülke konumuna geldiğini ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki mevcut potansiyelin ticaret hacminin daha da artırılmasına müsait olduğunu dile getirdi.

        Erdoğan, ''BAE ile ikili ekonomik işbirliğimizin geliştirilmesi ve yatırım alanlarının çeşitlendirilmesi ziyaretimizde ele alacağımız en önemli konu olacaktır'' diye konuştu.

        SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİ

        Daha sonra Suudi Arabistan'a geçerek, Riyad'da, Kral Abdullah Bin Abdülaziz El Saud ve Veliaht Prens ile görüşeceğini anlatan Erdoğan, görüşmede, Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerini bütün yönleriyle gözden geçirme ve yeni işbirliği alanları hakkında görüş alış verişinde bulunmayı öngördüğünü söyledi.

        Suudi Arabistan ile toplam ticaret hacminin 2008 yılı sonu itibarıyla 5.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Erdoğan, ikili ticaret hacminin 2009 yılında küresel krize bağlı olarak bir miktar düşüş gösterdiğini kaydetti.

        Erdoğan, bunu telafi edecek adımları yıl içerisinde atmayı planladıklarını ifade ederek, ziyareti sırasında mevcut potansiyel dikkate alındığında yetersiz olan ticaret hacminin daha da yükseltilmesi ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik görüşmelerde bulunacağını ifade etti.

        Bu ziyaret vesilesiyle merkezi Cidde'de bulunan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile teşkilatın gündeminde bulunan konulara ilişkin görüş alış verişinde bulunacaklarını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

        ''Ziyaretim çerçevesinde gerek BAE gerekse Suudi Arabistan'da gerçekleştireceğim temaslarda ülkelerimizi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konulardaki son gelişmeleri gözden geçirme imkanımız olacak. Muhataplarımla bölgemizin kalıcı barış ve istikrara kavuşması için sürdürdüğümüz çabalar hakkında eş güdüm ve istişareleri enine boyuna görüşeceğiz'' dedi.

        Başbakan Erdoğan, kendisine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Türkiye-Suudi Arabistan Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Ceylan, Türkiye-BAE Dostluk Grubu Başkanı Rüstem Zeydan'ın eşlik edeceğini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ise Suudi Arabistan'da heyete katılacağını söyledi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ