Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM'de "peygamber" kavgası

        İŞTE OSMAN DURMUŞ'UN KONUŞMASI VE ERDOĞAN'IN YANITI

        Önerge sahibi olarak konuşan MHP'li Osman Durmuş'un "Nejat Uygur'u ziyaret etmek isteyen hanımefendiye, 'Gülhane'ye gelmeyin' demişler. Sizi beyaz önlüklüler sizi, 3-5 kuruşu görünce kendinizi ne sanıyorsunuz? Peygamber olarak anılan bir Başbakan'ın eşini nasıl kabul etmezsiniz. 3-5 kuruş paranıza mı güveniyorsunuz? Sizin muayenehanelerinizi kapatsın da bir görün'' şeklindeki sözleri Genel Kurul'u hareketlendirdi.

        Durmuş bu sözlerine AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''Ne AK Parti'nin içerisinden, ne AK Parti'ye gönül verenler içerisinden bugüne kadar 'peygamber' diyen çıkmıştır. Burada kınanması gerekenler kim biliyor musunuz? Başı örtülü diye bu ülkenin Başbakanı'nın eşini GATA'ya almayan zihniyeti kınamayanlardır. Biz bu zihniyete alışığız. Meclisin kapısında Nesrin Ünal'ın başını açtıran anlayışı da biz biliyoruz'' şeklinde yanıt verdi.

        Bozdağ'ın sözlerine yanıt veren MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, internet sitesine girildiğinde, AK Parti eski il başkanı, İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Hakkı Eser'in, 14 Kasım 2008'deki konuşmasında, Başbakan'a bağlılığını belirttikten sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ''Bizim için adeta ikinci peygamber'' dediğini öne sürdü.

        Peygamber gibi anılmanın, bir hakaret gibi düşünülmemesi gerektiğini belirten Durmuş tam tersine Erdoğan'dan, peygamberlik benzetmesinden dolayı, hicap duyup, milletten, Müslümanlardan ''Estağfurullah ben peygamber değilim'' demesini beklediğini söyledi.

        TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

        FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

        Verilen arada milletvekillerinin sözlü tartışması, yumruklaşmaya dönüştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kavga sırasında Genel Kuruldan ayrılırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salonda oturmaya devam etti.

        Bakanlar Kurulu üyeleri, grup başkanvekilleri ve idare amirleri, kavgayı önlemek için milletvekillerinin arasına girdi. TBMM İdare Amiri Orhan Erdem'in, kavgayı ayırmaya çalışırken yumruk yediği görüldü. Erdem'i, iki milletvekili kolundan tutarak, Genel Kurul Salonundan çıkardı.

        Sinirlenerek, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın üzerine yürümek isteyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan engelledi.

        Kavga sırasında AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara da Başkanlık Divanındaki tokmağa vurarak, milletvekillerini yatıştırmak istedi.

        Yumruklaşmaya varan kavgada, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ve MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak'ın gözlüğü kırıldı.

        Aranın ardından AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'ya, ''TBMM İdare Amiri Orhan Erdem'e yapılan saldırıyı kınamıyor musunuz?'' diye sordu.

        CHP milletvekillerinin, ''Meclis Başkanlığına yapılan saldırıyı kınamıyor musunuz'' karşılığını vermesi üzerine Aslan, ''Siz kınamıyorsanız, ben kınıyorum'' dedi. AK Parti'li milletvekilleri araya girerek, Aslan'ı dışarıya çıkardı.

        Mumcu, Genel Kurulda yaşananları, hiçbir milletvekilinin kendine yakıştıramayacağını ifade ederek, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

        ÖNCESİ DE GERGİNDİ Durmuş'un "peygamber" demesi tartışmayı yumruklaşmaya dönüştürdü. Ancak gensoru görüşmelerindeki gerginlik bununla sınırlı değil. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal konuşmasında TEKEL işçilerinin durumunu hatırlattı, daha sonra "Önce mücahittiniz, müşahit oldunuz, müteahhit oldunuz, daha sonra her şeye müsait oldunuz. Yetim hakkından bahsediyorsunuz, o kasanın kimlere çalıştığını, kediye ciğer teslim edildiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

        AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı. Bahçekapılı,''Kişilerin özel hayatına müdahale insan haklarına aykırıdır, ayrıca ayıptır. Hukukta eleştiri ile hakaret arasında bazı kriterler vardır. Eleştirirken kullandığınız dil ile söylediklerinizin içeriğinin birbiriyle örtüşmesi, bir denge kurulması gerekir. Burada, paparazzi programlarına konu olmak için bulunmuyoruz. Facebook'ta en çok tıklanan oyuncak da değiliz. Önce çalışın sonra konuşun'' dedi.

        "TERBİYESİZ, KAFAYI ÇEKİP GELİYORSUN" Soysal'ın ''Adres belli, adres Başbakan'' demesi, AK Parti'li milletvekillerinin tepkisine yol açtı. Sıra kapaklarına vuran AK Parti'li milletvekilleri, ''Terbiyesiz, ahlaksız, sarhoş, kafayı çekip geliyorsun...'' diye tepki gösterdi. ''Ahlaksız sensin, terbiyesiz sensin. Bizi yıldıramazsınız'' diyen Soysal, ''Burada siyaset seviye dersi vermek, en son size düşer. Siyasetin kıblesinin insan olduğunu bilenleriz. Siz, çivi çaktınız doğru ama bu çivileri insan etine çakıyor, insanları acıtıyorsunuz'' diye konuştu.

        TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Sosyal'ın konuşma süresinin bitmesinin ardından birleşime ara verdi. AK Parti milletvekilleriyle birbirlerine karşılıklı laf atan Soysal'ı, CHP'li milletvekilleri kürsüden indirdi. soysal'ın, AK Parti milletvekillerinin üzerine yürümesini, idare amirleri, arkadaşları ve Grup Başkanvekilleri önledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ