Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP mahkemeye gidiyor

        Bülent Arınç Meclis'i açtı. Meclis Başkanı yoklama yaptırmadı. CHP'li Kemal Anadol'un itirazını reddetti.

        CHP daha önce ifade ettiği gibi Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor... Bunun için gerekli olan 130 imzayı topladı. CHP Mahkemeye gitmek için ilk tur sonucunu bekliyor.

        CHP’li Kemal Anadol’un Genel Kurul’a girip yaptığı itirazın TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından reddedilmesinin ardından Cumhurbaşkanı seçimi ilk tur oylamasına geçildi.

        Salonda 367 milletvekili bulunmadığı için CHP, oylamanın ardından tutanakları alarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

        TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması öncesinde 367 milletvekiline ulaşılamadı. CHP, oylama sonrası Anayasa Mahkemesi’ne gidecek.

        TBMM Genel Kurulu, günlerdir Türkiye’nin kilitlendiği 367 tartışması gölgesinde, Cumhurbaşkanı seçimi ilk tur oylaması için saat 15.00’te toplandı. Oylamaya katılmayacağını günler öncesinden ilan eden CHP adına Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genel Kurul’a girerek, 367 itirazını kayıtlara geçirmek istedi. TBMM Başkanı Arınç’ın söz vermesi üzerine Anadol, toplantı yeter sayısının 367 olduğunu belirterek, TBMM Başkanı Arınç’tan 367’yi bulmadan oylamaya geçilmemesini istedi.

        Arınç, Anayasa’nın 96 ve 102’nci maddeleri ve İçtüzük gereği 367 şartının geçerliliği olmadığını, toplantı yetersayısı bulunduğu için oylamaya geçeceğini söyledi. Arınç, tutumunun doğru olup olmadığı konusunda oylama yaptırdı. Oylamada CHP’li Anadol’un ret oyuna karşı Genel Kurul’da bulunanlar Arınç’ın toplantı yeter sayısına ilişkin tutumunun doğru olduğu yolundaki oy kullandılar.

        Arınç daha sonra adaylıklar için yapılan başvuruları okutmaya başlayarak oylamayı resmen başlattı. Bu sırada Anadol, Genel Kurul’dan ayrıldı. Salonda 367 milletvekili bulunmadığı belirlendi.

        Bu durumda CHP, önceden açıkladığı gibi konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürecek. CHP, oylamanın ardından tutanakları alarak 367 olması gereken toplantı yeter sayısının bulunmadığı, bu nedenle oylamanın geçersiz olduğu görüşüyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

        İLK TURUN GİZLİ OYLAMASI ŞU ANDA BAŞLADI...

        İŞTE OYLAMAYA KATILAN VEKİLLER

        TBMM Genel Kurul Salonuna, cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamalarına katılmak üzere, AK Parti'li milletvekillerinin dışında 9 milletvekili girdi.

        TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın başkanlığında toplanan Genel Kurulda, DYP

        Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ve DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Anavatan Partisi Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan ile bağımsız milletvekilleri Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali ve dün AK Parti'den istifa eden Hamza Albayrak hazır bulundu.

        Genç Parti İstanbul Milletvekili Emin Şirin ise TBMM Genel Kurulunda basın

        locasının arkasındaki bölümden toplantıyı izledi.

        ANKA /AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ