Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KİMLER ORGENERAL OLACAK?

        Yüksek Askeri Şura (YAŞ) 22 Temmuz tarihinde yapılacak olan Milletvekili Genel seçimlerin hemen ardından, 1-4 Ağustos tarihleri arasında toplanacak.

        Bu yıl yapılacak olan YAŞ toplantısında ikisi kuvvet komutanı 108 general ve amiral durumu ile albayın terfisinin ele alınması bekleniyor. TSK kaynakları 35 civarında general ve amiralin bir üst rütbeye terfi edeceğini, 45 albayın general olmasının beklendiğini ve 35-40 civarında general ve amiralin de rütbe bekleme sürelerinin bir yıl uzatılmasının beklendiğini belirttiler.

        DENİZ’E ATAÇ, HAVA’YA BABAOĞLU

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak olan YAŞ toplantısında bu yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesinde bulunan iki orgeneralin emekliye ayrılması öngörülüyor. YAŞ da bu yıl Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişirken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da üç orgeneral emekliye ayrılacak.

        Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert emekliye ayrılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç’ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun getirilmesi bekleniyor.

        BEKAR PAŞA EMEKLİ OLACAK

        Toplam 109 general/amiralin terfilerinin görüşüleceği YAŞ da 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile EDOK Komutanı Orgeneral Orhan Yöney de emekliye ayrılacak. Tuncel, TSK da üst düzey de görev yapan tek bekar orgeneral olarak tanınıyor.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ görevlerine bir yıl daha devam edecek. Başbuğ’un, 2008 yılında Büyükanıt’ın yerine atanarak 2010 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı yapması öngörülüyor.

        KİMLER ORGENERAL OLACAK?

        Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda boşalacak 3 orgeneral kadrosu için 7 korgeneral yarışacak. Şûra’ya dosyaları girecek olan korgeneraller şöyle: K.K.K Denetleme Değerlendirme Başkanı Erdal Ceylanoğlu (temditli), 3. Kolordu Komutanı Mustafa Ethem Erdağı (temditli), EDOK Komutan Yardımcısı Necdet Özel, 7. Kolordu Komutanı Abdullah Cahit Sarsılmaz, 5. Kolordu Komutanı Metin Yavuz Yalçın, 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner, 4. Kolordu Komutanı Saldıray Berk.

        ÇARŞAFLI 23 NİSAN GÖSTERİSİNE KARŞI ÇIKAN KOMUTAN TERFİ SIRASINDA

        Orgeneralliğe terfi etmeyi bekleyen isimler arasında 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın da yer alıyor. Korgeneral Yalçın, Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarındaki geçit töreninde bir grup öğrencinin önlerinden kara çarşaf ve fesle geçtiklerini görünce tepki göstermişti. Yalçın, olay sonrası İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer Altunkozaoğlu’nu yanına çağırıp, “Bu çağda kara çarşaf da nereden çıktı? Çok yazık. Sorumlular hakkında gereğini yaparsınız'' demişti.

        TANKLARI YÜRÜTEN KOMUTAN TERFİ BEKLİYOR

        28 Şubat döneminde Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı olarak görev yapan ve Sincan’dan geçen tankları yürüten Korgeneral Erdal Ceylanoğlu da orgeneralliğe terfi etmeyi bekleyen isimler arasında yer alıyor.

        PAŞALARI SORGULAYAN SAVCI GÜNDEMDE

        Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başsavcısı kıdemli Hakim Albay Saim Öztürk ’ün bu yıl yapılacak olan YAŞ toplantısında emekli olması gündemde. Aralarında Deniz Kuvvetleri eski komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı ve çok sayıda paşa hakkında açtığı davalarla gündeme gelen Öztürk’ün yerine kimin atanacağı da merak konusu oldu.

        ERDAĞI İÇİN KRİTİK SÜREÇ

        Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanlığı görevi sırasında baraka inşaat ihalelerinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılanıp mahkum olan Erdağı’nın emekliye sevk edilip edilmeyeceği YAŞ toplantısında belirlenecek.

        Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda bir üst rütbeye terfi etmeyi bekleyen tümgeneraller: Salih Güloğlu (temditli), Hulisi Akar (temditli), Ümit Şahintürk (temditli), Aydemir Cülcüloğlu (temditli), Ahmet Turmuş (temditli), Muzaffer Cengiz Arslan, Zekeriyya Öztürk, Emin Cihangir Akşit, Galip Mendi, Sabri Demirezen, Nuri Ali Karababa, Necdet Soyer, Naci Beştepe, Mustafa Korkut Özarslan ve Abdullah Yaşar Cihansız.

        DENİZ VE HAVA’DA KRİTİK TERFİLER

        Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda bu yıl bir kişi oramiralliğe yükselecek. Oramiralliğe terfi edecek kişinin 2009-2011 arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit (temditli), Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu oramiral olmak için yarışacak.

        Bir üst rütbeye terfisi için durumu görüşülecek tümamiraller şunlar: Kadir Sağdıç, Nusret Güner, Ali Deniz Kutluk.

        Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert’in emekliye ayrılıp yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun gelmesiyle birlikte Hava Kuvvetleri’nde bir orgenerallik kadrosu açılacak. Bu kadro için üç korgeneral yarışacak: Hv.K.K Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay (temditli), 1. Kuvvet Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, 2. Kuvvet Komutanı Korgeneral Erol Ortaç.

        Hava Kuvvetleri’nde korgeneralliğe yükselmek için durumu görüşülecek tümgeneraller şu isimlerden oluşuyor: Erol Özgil (temditli), Bülent Özer (temditli), Sefer Öztürk (temditli), Mustafa Çötüksöken, Osman Yıldırım, Hikmet Çelik, Mehmet Erten.

        Jandarma Genel Komutanlığı’nda Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu’nun emekli olması, Tümgeneral Fikret Demirtaş’ın korgeneralliğe yükselmesi bekleniyor.

        (ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ