Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Halaçoğlu'nun hayal kırıklığı

        Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, makam odasında VATAN’ı ağırladı. Tepki çeken “Anadolu Aşiretleri” çalışmasını bilgisayarı başında örnekler sunarak anlatan Prof. Halaçoğlu, VATAN Gazetesi Ankara Bürosu’ndan bir arkadaşımızın aile lakabından yola çıkarak geçmişine de uzandı.

        1 saniyede köklerini buldu

        Basın toplantısında yalnızca izin aldığı ailelerin köklerini açıkladığına dikkat çeken Prof. Halaçoğlu, bilgi işlem sorumlumuz Fatih Çetin’in ailesinin köklerini buldu. Aile lakabının “Boynuinceler” olduğunu belirtmemiz üzerine Prof. Halacoğlu’nun Çetin ailesinin köklerini bulması yalnızca bir saniye sürdü. Halaçoğlu, “Arkadaşınız Danişmend boyuna mensup Türkmen. Dedeleri Kırşehir’de yaşıyorlarmış” dedi. Aydın nüfusuna kayıtlı Çetin, dedelerinin Nevşehir’de ikamet ettiğini duymuş, ancak 1500’lü yıllara kadar tabii ki uzanamamıştı.

        Türkiye’yi bölmeye çalıştılar

        Prof. Halaçoğlu daha sonra yıl sonunda 8 cilt halinde yayımlanması planlanan, Anadolu Aşiretleri çalışmasını anlattı: “Aşiretlerle ilgili çalışmamızın asıl nedeni, 1989’da çıkan Tübingen Atlas. Bir de Türkiye Cumhuriyeti’nde Etnik Gruplar adında Londra’da basılmak üzere bir eser çıktı. Türkiye’de yaşayan insanları öylesine bir ayrıma tabi tutmuşlardı ki, Türkler, Yörükler, Türkmenler, Karakopaklar, Uygurlar, Avşar adı altında değişik etnisitelere bölmüşlerdi. Bir de bunları ayrıca dini etnisitelere bölmüşlerdi. Yörük Sünni, Yörük Alevi, Yörük Şii gibi... Türkmen’i de aynı şekilde... Farklı milletten olmayan insanlar nasıl etnisitelere bölünebilir? Bu kasıtlıydı, Türkiye’yi bölmeye, karıştırmaya çalıştılar.

        Avrupalı yapınca başka...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ