Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bu kadına yönelik bir şiddet

        Çankaya Köşkü’nde verilen resepsiyonda Türban da vardı, feministler de...

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, medya, sivil toplum kuruluşları, işadamları ve dini liderleri ağırladığı ikinci resepsiyonda, “Meşru bir cumhurbaşkanı olan Talabani ile tabii ki görüşürüm. Tüm Türkiye’nin organizasyonu EXPO’yu mutlaka alacağız” dedi.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, medya ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile işadamlarını ve dini liderleri ağırladığı ikinci resepsiyonda değişik konularda sorulara muhatap oldu. Abdullah Gül’ün resepsiyonda soruları yanıtlarken verdiği mesajlar şöyle:

        SİVİL ANAYASA: Geniş katılımlı açık şeffaf Türkiye ileriye taşıyacak bir anayasa yapılmalı. Herkes bu sürece pozitif katkıda bulunmalıdır.

        YETKİ KISILMASI: Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının yetkilerinin kısılacak olmasından rahatsız değilim. Cumhurbaşkanlığı icraat değil, temsil makamıdır. Temsil görevini yerine getireceğim. Ben pozitif lider, vizyoner olacağım. İşimi en iyi şekilde yaparım, hiç merak etmeyin. Atatürk’ün belirttiği gibi çağdaş medeniyet seviyesine çıkmak için pozitif düşünmek gerek. Önümüzde AB gibi önemli projeler var. Türkiye’ye gıptayla bakılıyor.

        SORUMLULUKLARIM FARKLI: (Aktif siyasetten buraya gelenler sıkılır. Böyle bir ruh haliniz var mı?) Ne kadar aktif olduğumu görüyorsunuz. Kuralların olduğu bir ortamdayım, sorumluluklarım daha farklı. Milleti temsil ediyorsun, milletin şanı, şerefini temsil ediyorsun. Bütün bunlar var ve bunun da kuralları oluyor.

        HÜKÜMET İCRAAT MAKAMI: Hükümet icraat makamı, onlar günlük işleri, icraatı yapacaklar, biz de moral, manevi konularda, öncülük yapacağız, destek vereceğiz. Avrupa’ya gidin İtalya’ya başbakanlığa, cumhurbaşkanlığına girerken, tarihi ihtişamı görüyorsunuz. İngiltere’de sarayın ihtişamını görüyorsunuz. Fransa’ya gidin hep aynı şekilde... Bunlar ülkelerin şanı ve şerefi olmuş makamlar. O bakımdan kurallar belki bizi sıkabilir, ama bunlar da önemli bir şeyi ifade ediyor. O bakımdan alışıyoruz. Yeminimize bakarsanız Türkiye’yi güçlendirmek, bir taraftan da Türkiye ve Türk milletinin şanını şerefini yüceltmek var.

        KOMUTANLAR: (Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın yapacağı tebrik ziyaretine ilişkin) Komutanların kıtaları gezi programı 30 Ağustos’tan itibaren biliniyordu. Her şey normal cereyan ediyor.

        BİRLİKTE TAKİP EDİYORUZ: (Suriye’nin bombalandığı iddiaları..) Takip ediyoruz, hem Dışişleri, hem Genelkurmayımı’zla birlikte.

        TALABANİ’YLE GÖRÜŞÜRÜM: (Sezer’in kabul etmediği Irak Devlet Başkanı Talabani ile görüşüp görüşmeyeceği) Meşru bir cumhurbaşkanıyla tabii ki görüşürüm.

        RESEPSİYONA NEDEN GİTMEDİ?: (Adli yılın resepsiyonuna katılmama gerekçesi sorulunca) Her resepsiyona gideceğim diye bir şey yok.

        EXPO’YU MUTLAKA ALACAĞIZ: EXPO’ya talibiz. İzmir’i aday gösterdik, bir de Milano aday. Bu o kadar büyük ki, olimpiyatlardan da büyük bir organizasyondur. 1990’lı yıllarda İspanya’da yapıldı. 50 milyon kişi oraya gitti. 2015’te İzmir’de yapılırsa bu tüm Türkiye’nin organizasyonu olacak. Bunu kazanmamız lazım. İşin başında Dışişleri Bakanlığı var. Tanıtma Fonu’ndan büyük miktarda bir para koyduk. Bunu muhakkak alacağız. Kayseri de bir laf vardır; ’El içinde vasiyet ettik, ölmeyince olmaz.’

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ