Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem DİYARBAKIRLILAR YOLLARINA GÜL DÖKECEK

        Cumhurbaşkanı Gül, ilk yurt gezisini Güneydoğu’ya yapıyor. 4 günde 7 ayrı yeri ziyaret edecek olan Gül, resmi kurumların dışında sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşecek. Sınır karakollarını ziyaret edecek

        CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün ilk yurtiçi gezisini Güneydoğu illerine yapacağı açıklaması halka ve askere moral verdi. Gül, bu geziyle hem terörü kınamayı hem de bölge halkına birlik ve beraberlik mesajı vermeyi planlıyor. İlk gezinin Güneydoğu’ya yapılması, yeni dönemde Çankaya’nın Türkiye’nin birlik ve beraberliğini güçlendirmeye yönelik kucaklayıcı bir işlev üstleneceğinin de göstergesi olduğu belirtiliyor.

        İLK DURAK VAN

        GÜL, Güneydoğu gezisine yarın Van’dan başlayacak. Üç günlük gezide Cumhurbaşkanı Gül, Başkale, Yüksekova, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır’da terörden etkilenen bölgeleri ziyaret edecek. Dört gün boyunca yedi ayrı yere gidecek olan Gül, valilik ve askeri birlikler gibi resmi ziyaretlerinin yanı sıra ‘şeffaf açılım’ politikasıyla bölgenin sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğretim üyelerini de dinleyecek. Gül, terörle mücadele eden askerlere de moral destek verecek.

        YARIN YOLA ÇIKIYOR

        GÜNEYDOĞU programının ayrıntıları da belli oldu. Yarın saat 14.00’de Ankara’dan özel uçak ile Van’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk olarak Valiliği ziyaret edecek ve burada ilin sivil toplum örgütleri ile bir araya gelecek. Daha sonra Van’da Asayiş Kolordu Komutanlığı’nı ziyaret edecek olan Gül, ardından 100. Yıl Üniversitesi’ne geçecek. Gül’ün burada bir konuşma yapması bekleniyor.

        PROGRAMIN AYRINTILARI

        GECEYİ Van’da geçirecek olan Gül, ziyaretin ikinci gününde Başkale, Yüksekova ve Hakkari’de incelemelerde bulunacak. Gül, Perşembe günü ise Siirt’e hareket edecek. Bu ilde de valiliği ve askeri birlikleri ziyaret edecek olan Gül’ün sonraki durağı Siirt ve Şırnak olacak. Gül’ün burada sınır karakollarını ziyaret etmesi de bekleniyor. Gül, Güneydoğu ziyaretini Cuma günü Diyarbakır’da noktalayacak.

        KOMUTANLAR EŞLİK EDECEK

        CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’e Güneydoğu gezisi boyunca gittiği illerde bulunan kolordu komutanlarının eşlik edeceği belirtiliyor. Bugün Genelkurmay Başkanı’nın Köşk ziyaretinde Cumhurbaşkanı’na eşlik edecek komutanların kesinleşmesi bekleniyor.

        YOĞUN GÜVENLİK

        CUMHURBAŞKANI’NIN Van, Hakkari, Siirt ve Diyarbakır ziyareti öncesi bölgeye Özel Harekat Timleri’nin gönderileceği belirtilirken, ziyaretin yapılacağı yerlerde önleyici kolluk hizmeti başlatıldı. Ayrıca mayın arama çalışmaları hızlandırıldı. Gezinin lojistik detayları ise güvenlik nedeniyle gizli tutuluyor.

        KAMYONLARLA GÜL

        GÜNEYDOĞU Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gezisine bayram havasında hazırlanıyor. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri Gül’ün yapacağı ziyaretin anlamının büyük olduğunu ifade ederek, karşılama için hazırlık yapacaklarını söylediler. Diyarbakır ve Siirt halkı, Gül’ün yoluna gül dökmeye hazırlanıyor.

        Resepsiyon bayram sonuna kaldı

        l CUMHRBAŞKANI Abdullah Gül’ün, sanatçılar için vereceği resepsiyonun ise Ramazan Bayramı sonrasına kaldığı bildirildi. Kutlamaları kabul etmek için önce devlet erkanına ardından ise iş ve medya dünyasına Köşk’te iki ayrı resepsiyon veren Gül, sadece sanatçıların katıldığı ayrı bir davet vermek istiyor. Ancak Gül’ün Güneydoğu’da bulunduğu günlerde Ramazan ayının başlaması nedeniyle resepsiyon, bayram sonrasına kaldı.

        Bakanlar Kurulu’na

        başkanlık edebilir

        CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, haftaya yoğun bir gündemle başlıyor. Bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iade-i ziyarette bulunacak olan Gül’ün, ziyaret programının çakışması halinde Bakanlar Kurulu’na katılabileceği belirtiliyor. Anayasaya göre Bakanlar Kurulu’na başkanlık etme yetkisi de bulunan Gül, toplantıya katılması halinde Cumhurbaşkanı seçildikten sonra eski çalışma arkadaşlarıyla ilk kez Bakanlar Kurulu salonunda bir araya gelmiş olacak. HASAN ÖYMEZ-ANKARA

        Büyükanıt ‘tebrik’

        için Köşk’e çıkıyor

        GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bugün saat 14.30’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret edecek. Her hafta Cumhurbaşkanı ile Genelkurmay Başkanı arasında gerçekleşen olağan görüşme komutanların Güneydoğu’ya yaptıkları gezi nedeniyle Perşembe günü gerçekleşmemişti. Büyükanıt’ın hem haftalık olağan görüşmeyi gerçekleştireceği hem de Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle Gül’e tebriklerini sunacağı öğrenildi. ANKARA

        iSADAMLARIVERiLEN BU MESAJI DOGRU ANLAMALI

        CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün ilk gezisini Güneydoğu’ya yapması sivil tohplum örgütleri bölge halkı tarafından ‘Ben Şırnaklı’nın da Edirneli’nin de Cumhurbaşkanıyım’ demek olduğu şeklinde değerlendiriliyor.

        ÇOK ANLAMLI

        MHP İl Başkanı Abdullah Arzakcı: Sayın Cumhurbaşkanı Gül’ün 81 il içinde önceliği bu bölgelere vermesini önemli bir ziyaret olarak değerlendiriyorum. Türkiye’deki birlik ve beraberliğe verilen önemli bir mesajdır. Bu mesaj, Edirneli, Çanakkaleli, İstanbullu, Ankaralı, Hakkarili, Şırnaklı, Diyarbakırlı’nın Cumhurbaşkanıyım mesajıdır.

        İLERİ GÖTÜRÜR

        Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu: Sayın Gül’ün ilk yurt gezisini bu bölgeye yapması çok anlam taşıyor. Yaşanan sorunların uzlaşma ve hoşgörü içinde çözümüne ilişkin mesajlar vermesi yeni bir başlangıç olabilir. Olumlu gelişmeler Türkiye’yi ve bölgeyi ileriye götürür.

        HALK KARŞILAYACAK

        AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahim Hattapoğlu: Sayın Gül için şimdiden çalışmalara başladık. Cumhurbaşkanımızı hak ettiği şekilde karşılayacağız. Zaten bizim bir program yapmamıza gerek yok, çünkü halk kendiliğinden Cumhurbaşkanını karşılayacak.

        SEZER’İ GÖREMEDİK

        Diyarbakır Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Nedim Cizmeci: Bu, Diyarbakır’a verilen değerdir. Bizler Sezer’i buralarda görmedik. Ama sayın Gül’ün ilk ziyaretini buraya yapması bölge halkını ne kadar ciddiye aldığının göstergesidir. Batıdaki iş çevreleri zaman zaman bölgedeki terör olaylarını bahane ederek yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Ancak Cumhurbaşkanı Gül’ün bölgeye yapacağı ziyaret onlara da bir mesaj olacaktır. Eğer Cumhurbaşkanın gittiği bir yere iş çevreleri de gelmezse o zaman sorun onlardadır. Güvenlik sorunu yoktur. Cumhurbaşkanının gittiği bölgeye huzur gelmiştir.

        ÇOK MUTLUYUZ

        Van Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği Başkanı Necdet Takva: Sayın Gül’ün yurtiçi gezilerine Doğu’dan başlaması dünya kamuoyu için de önemli bir mesaj taşıyor. Bu gezi ülkenin birlik ve beraberliğini gösterecek. Çok mutluyuz.

        Bizim için şans kapısı

        İşadamları, Cumhurbaşkanı’nın gezisiyle birlikte bölge girişimcisinin önündeki birçok engelin kalkacağına inanıyor

        CUMHURBAŞKANI Gül’ün gezisi Güneydoğulu sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, gençler ve halk tarafından sevinçle karşılandı. İşadamı dernekleri, Gül’ün gezisinin kendileri için birçok engelin kalkması anlamına geleceğini söyledi. İşte görüşler:

        SIKINTI BELLİ

        Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şeyhmus Akbaş: En iyi şekilde karşılayacağız. Yoluna güller dökeceğiz. Bölge ile ilgili sıkıntıları biliyor. Bu nedenle bizim fazla bir şey söylememize gerek yok. Ancak yine bir görüşme talep edip, sorunları bir rapor halinde sunmayı planlıyoruz. Gül’ün yapacağı ilk ziyaretin anlamı büyük. Bizim için yeni bir şans kapısı olabilir.

        RAPORUMUZ HAZIR

        Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: Cumhurbaşkanı Sayın Gül, bölge bölgede birinci parti olan bir partiden Cumhurbaşkanı seçildi. Bu nedenle bu bölgeye yapacağı gezinin anlamı da öylesine büyük olacaktır. Bölgenin demokrasi ve insan haklarıyla ilgili mesajlarına ihtiyacımız var. Bu sorunların çözümüne yönelik çabaları biliyoruz ama insanlar umutlarını da kaybetmiş değil. İşadamları olarak sorunlarımızı içeren ortak bir raporu Sayın Gül’e sunmayı düşünüyoruz.

        BİZE VERİLMİŞ BİR ÖDÜL

        Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl: Bir Cumhurbaşkanı seçiliyor ve ilk gezisi Güneydoğu’ya yapıyor. Bunun ne kadar önemli olduğunu ancak biz burada yaşayan insanlar biliriz. Bu bize verilmiş bir hediyedir, bize verilmiş bir ödüldür. Bizlerde bu ödülü hak ettiği şekilde koruyup, ödüllendireceğiz. Bizi bileni bizde biliriz. Bu Güneydoğu’lu halkın misafirperverlik geleneğinden gelmektedir. Tüm akrabalarımı ve borsa yönetimini Gül’ün geçeceği yerlere götürüp sevgi gösterilerinde bulunacağız.

        GÖRÜLMEMİŞ TÖREN

        Siirt Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdulkadir Demirhan: Gül’ü hak ettiği bir şekilde karşılayacağız. Siirt’in sorunları zaten başbakanımız biliyor. Gül’e sorunları aktarmayacağız. Ama Gül’ü sevgi gösterileri ile karşılayacağız.

        Siirt İşadamları Derneği Başkanı Ramazan Kızılkan: Gül’ü Gül gibi seviyorum. Bu sevgimizi yapacağımız karşılama ile göstereceğiz. Bizler Başbakanı meclise gönderen halkız. Cumhurbaşkanımızı da görülmemiş bir törenle karşılayacağız.

        STAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ