Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gül'ün fotoğrafı günün fotoğrafı

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde yapılan TÜBİTAK'ın ödül töreninde konuştu. TBMM'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı döneminde bilim, teknoloji, araştırma geliştirme ve innovasyona alanlarındaki faaliyetleri himaye etmekte kararlı olduğunu söylediğini hatırlatan Gül, törenin Çankaya’da düzenlenmesinin bunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

        BÜYÜK İLERLEME VAR

        Genç nesillerin ve yeni jenerasyonun bilim adamlarını örnek almalarını isteyen Gül, son yıllarda Türkiye'nin bilim alanında hızlı ilerlemeler kaydettiğini ve bilime öncelik vermeye başladığını belirtti. "Çok yetenekli ve seçkin bilim adamlarımızın çoğu yurt ışında çalışmaktadır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'deki ortamın temini ve yeniden düzenlenmesinden sonra, yurtdışında çalışan bilim adamlarımızın ülkemize döneceğini vurgulayarak dönmelerini istedi. Gül konuşmasına şöyle devam etti:

        KÜRESELLEŞME REKABETİ

        "Bilim alanındaki başarılar Türkiye'nin gücüne güç katacaktır. Yeter ki, enerjimizi güçlü Türkiye için yapmamız gereken işlere harcayalım ve bunlarla uğraşalım. Bilim ve teknolojinin gelişmesi için fikir hürriyeti ve kaynak tahsisi ile bu iki temel kavramın devamını sağlayan siyasi ve iktisadi istikrarın korunması çok önemlidir. Türkiye diğer alanlarda olduğu gibi bilim ve teknoloji konularında da küreselleşmenin getirdiği rekabet ve iş birliği dinamiklerinden faydalanacak, hukuki ve kurumsal alt yapıyı geliştirme yolunda çaba harcamaya devam edecektir." TÜBİTAK'ın ödül töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, bilim insanlarının Türkiye'nin rekabet gücünün artırılmasında ve sosyal gelişmede en değerli kaynaklar arasında yer aldığını söyledi. Bunun için iktidar olarak bilim adamı yetiştirmenin öncelikli konularından olduğunu söyleyen Erdoğan, gelişmiş ülkelerde asırlardır bu alana yatırım yapıldığını kaydetti.

        2005 HEDEFİNİ AŞTIK

        2002'de araştırma personeli sayısının 28 bin olduğunu, 2005 rakamlarına göre bu rakamın 49 bine ulaştığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin 2010 yılı için 40 bin araştırmacı hedefi TÜBİTAK'ın teknik desteğiyle Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı"nın Meclis'e gönderildiğini anımsatan Erdoğan, "Bu tasarının yasalaşmasının ardından Türkiye ar-ge vergi teşvikleri açısından dünyanın en cazip ülkelerinden biri haline gelecektir. Örneğin araştırma personeli ücretlerinde doktora olanlar için yüzde 90, diğerleri için yüzde 80 gelir vergi muafiyeti olacaktır" diye konuştu.

        CAZİBE MERKEZİ OLACAĞIZ

        Türkiye'yi bilim insanları için cazibe merkezi haline getirmeyi istediklerini kaydeden Erdoğan bunun için bir eylem planı hazırlandığını belirterek, "Bilene ve bilime yatırım yapmak, önem vermek bizler için bir görevdir. Bilenin yerini bilmeyenin, bilimin yerini cehaletin almasını arzu etmeyiz. Bilene ve bilime yatırım, ülkemizin aydınlık geleceğine yatırım olacaktır" dedi.

        TUBİTAK’IN GURUR VEREN BULUŞU

        Cumhurbaşkanı Gül, ödül töreninin ardından bilim adamları onuruna resepsiyon verdi. Gül, özellikle savunma sanayinde alınan mesafenin kendisini sınır ötesi operasyonda gösterdiğinin üzerinde dururken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın TÜBİTAK'ın geliştirdiği teknolojiyi TSK'da denediklerini ve netice aldıklarını kendisine aktardığını söyledi. "Gerçekten o da çok heyecanlıydı. Biz de çok heyecanlıydık. Onur duydum. Sadece bir tane değil, birçok şey var" deyen Gül, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş'in bu konuda bilgi vermesini istedi. Bunun üzerine Yetiş, karada, deniz ve havada, ses, görüntü, faks, bilgisayar ve her türlü haberleşmeyi sağlayan bir sistemin bulunduğunu, NATO'nun tatbikatlarında kullanılan sistemin ilk kez Rus gemisine Türk mühendislerince yüklendiğini kaydetti. NATO'nun komutanlarından bunun tarihi bir gelişme olduğununa ilişkin teşekkür mektupları aldıklarını belirten Yetiş, güvenli haberleşmeyi sağlayan bu teknolojileri şu anda Türkiye'nin NATO'ya satmaya başladığını ifade etti.

        İŞTE ÖDÜL ALANLAR

        Devletin zirvesini ve bilim dünyasını bir araya getiren törende, Temel Bilimler alanında Prof. Dr. Ali Mustafazade ve Mühendislik Bilimleri alanında Prof. Dr. M. İrşadi Aksun ile Prof. Dr. Polat Gülkan'a "Bilim Ödülleri" verildi. Teşvik Ödülleri'ni ise Temel Bilimler alanında Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Bulutay, Doç. Dr. Özgür Esat Müstecaplıoğlu, Prof. Dr. Uğur Tırnaklı, Yrd. Doç. Dr. Ergün Yalçın; Mühendislik Bilimleri alanında Doç. Dr. Alper Demir, Doç. Dr. Vural Gökmen, Prof. Dr. Mustafa Güden, Doç. Dr. Mahmut Mat aldı. TÜBİTAK Özel Ödülü'nü Prof. Dr. Tuncer Edil, Prof. Dr. Ali Cezmi Akdiş ile Prof. Dr. Onur Güntürkün alırken TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü ise Doç. Dr. Bahtiyar Özgür Sarıoğlu aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ