Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Bu komploya kimse AK Parti'yi bulaştıramaz"

        HABERTURK TV'ye konuşan AK Parti GRup Başkanvekili Bekir Bozdağ, DEnzi Baykal'ın istifasına sebep olan komployla ilgili hükümeti işaret etmesine sert tepki gösterdi. "Kimse AK Parti'yi bu kirli komploya bulaştıramaz diyen Bozdağ, Baykal'ın elindekiş belge ve bilgileri kamuoyu ile paylaşmasını istedi.

        Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Türk siyasetinde önemli bir figür Deniz Baykal. Böyle çirkince bir olayın arkasından istifa etmesi beni üzmüştür. Sayın Baykal'ın bu kararına herkesin saygı duyması lazım. Bu noktada bir değerlendirme yapmayı doğru görmem. Bu çirkin iddiaların ortaya çıkmasından sonra AK Parti'nin takındığı tutum, geliştirdiğimiz söylem bizim edebimizin, insanlığımızın, ahlakımızın gereğidir. AK Parti belaltı vurmak suretiyle gayri ahlakî, gayri hukukî yöntemlerle siyasette mücadele etmemiştir. Siyasi muarızlarımızın düşüncelerine karşı geliştirdiğimiz düşüncelerle hep mücadele ettik. Kişilerin özel durumları bugüne kadar bizim konuştuğumuz konular olmamıştır.

        Bu iddialar ortaya çıktıktan sonra bizim tavrımı şu oldu: Bu konu üzerinden siyaset üretilmemesi, bu konunun siyasi politikalara, polemiklere alet edilmemesi parti olarak yaklaşımımız bu. Neden? Çünkü bel altı yöntemlerle siyaset yapmak kabul edilemez. Bizim tavrımızın takdir edilmesi gerekirken suçlama vesilesi kılınıyor. İşin doğrusu anlamakta zorlandım.

        Baykal'ın siyasi mücedelesinde kutuplaştırıcı bir mücadeleyi benimsediği, AK Parti karşısında AK Partili olmayanların birleştiği bir nokta olarak CHP'yi gösterme çabası var. İşin arkasında AK Parti'yi göstermek siyasi bir manevra mıdır, başka bir nedenle mi yapmıştır onu bilemiyorum, kendisine sormak lazım. Tartışmayı başka noktaya çekip işin arkasında başkalarını gösterme gayreti kabul edilemez bir yaklaşım.

        Sayın Baykal'a sesleniyorum; bu iş komplo ise bununla ilgili her türlü bilgi, belge, kurgu ne varsa bunu ortaya koymak lazım. Ahlaklı bir siyasetçinin yapacağı şey de budur. Ortaya koymalı, kamuoyuna açıklamalı, Cumhuriyet savcılarına vermeli ve herkese demeli ki; ben AK Parti'yi suçluyorum işte belgeleri de budur. Böylesi bir komploya AK Parti'yi bulaştırmaya kimsenin hakkı yok. Bunun üzerinden bile siyaset üretip bel altı vurmak suretiyle AK Parti'yi bu kirli oyuna bulaştırma gayreti var. Kimse bu kirli komploya AK Parti'yi bulaştıramaz."

        Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Baykal ile ilgili böyle bir iddianın ortaya atılmasına sadece üzüldüğünü söyledi. Yapılanları, yaşananları kabul etmenin mümkün olmadığını dile getiren Fatsa, "Temennimiz odur ki kısa bir süre içerisinde sürecin sorumluları her kimse ortaya çıkartılır" dedi. Baykal'ın iktidara yönelik suçlamalarının ise kabul edilebilir olmadığını belirten Fatsa, hiçbir siyasi iktidarın böyle ahlak dışı bir duruma tevessül etmeyeceğini vurguladı.

        AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz ise, Türk siyasi hayatında 40 yıla aşkın siyaset yapmış bir insanın böyle bir şekilde istifa etmesinden üzüntü duyduğunu dile getirdi. Baykal'a yapılan hareketin doğru bir hareket olmadığını, hiç kimsenin özel hayatına bu kadar girilemeyeceğini belirten Öz, Baykal'ın açıklamalarında iktidarı suçlamasının ise talihsizlik olduğunu söyledi. Öz, "Uzun yıllar kendisi ile beraber siyaset yapmış sayın Zülfü Livaneli'nin yazısını okuduğumda bu işin kesinlikle AK Parti ile bir ilgisinin bulunmadığını, bunun büyük bir ihtimalle parti içi hesaplaşmanın bir sonucu olduğunu düşündüm. Herkes biliyor ki AK Parti böyle bir iddianın içinde olmaz. Ne genel başkanımız, ne partimiz böyle bir siyasi strateji izlemez" diye konuştu.

        AK Parti Ağrı Milletvekili Abdülkerim Aydemir, Baykal'ın istifasını, "Son derece üzüntü verici bir olay" şeklinde değerlendirdi. Türk demokrasisinde böyle şeylerin yaşanmamasını istediklerini belirten Aydemir, "Biz siyaset arenasında temiz siyaseti hedef almış bir partiyiz ama maalesef sayın Baykal'ın içinde olduğu konu bizi fazlasıyla üzmüştür. İnşallah buna sebep olanlar bir gün aydınlanacaktır" dedi. Aydemir, hükümetle ilgili komplo iddiasını reddettiklerini ifade ederek, "Biz yargıya güveniyoruz. Keşke yaşanmasaydı. Kendisine geçmiş olsun" dedi.

        AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür ise, Baykal'ın kararına çok üzüldüğünü söyledi. Deniz Baykal'ın özellikle son yıllarda Türk demokrasisinin yetiştirdiği en iyi liderlerden biri olduğunu kaydeden Hasgür, "Dolayısıyla onun istifası Türk siyaseti için çok önemli bir kayıptır. Ben bir takım güç odaklarının Deniz Baykal'ın istifasında, belden aşağı metotları kullanarak etkili olduğunu düşünüyorum. Biz AK Parti olarak çok üzüldük. Biz isterdik ki karşımızda mücadele edecek olan liderleri demokratik yollardan halk sandığa gömsün ve öylelikle karşımızdan çekilsinler. Böyle bir şeyden dolayı sayın Baykal'ın siyasetten çekilmesi bizi üzmüştür" değerlendirmesinde bulundu. Hasgür, Baykal'ın AK Parti iktidarına 'komplo' suçlaması yaptığının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

        "O belki de kendisine söylettirilmiştir. Son zamanlarda sayın Baykal'ın kendisine, geçmişine yakışmayacak sözleri oluyordu. Özellikle Ergenekon avukatlığına soyunmasını bir türlü onun geçmişiyle, sözleriyle, bugüne kadarki siyaset anlayışıyla bağdaştıramıyordum. Çok dürüst bir siyasetçi. Bu kadar Ergenekon'la ilgili gerçekleri görmezden gelmesi Baykal'a yakışmayan bir davranıştı. Ben bu işin arkasında Ergenekon olduğunu düşünüyorum. Bu kaset gerçekse, onların elindeydi, şantaj yaptılar. Gereken desteği Baykal ancak bu kadar verebildi onlara. Herhalde yetmedi ki bunu piyasaya sürerek kendilerine daha çok destek verecek bir lider gelmesini istediler CHP'nin başına."

        AK Parti Amasya Milletvekili Akif Gülle de, Baykal'ın verdiği her karara sonsuz saygı duyduklarını ifade etti. Gülle, Baykal'ın hükümetle ilgili sözlerinin ise ilk defa söylediği sözler olmadığını, doğru olmamasına rağmen her zaman bu tür cümleler kullandığını ifade etti. Gülle, "Demek ki bu alışkanlık bugün de devam etmiş olabilir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ