Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BDP: Sakin olmalıyız

        BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Birileri Türkiye'nin gereken cevabı vermesi gerektiğini ifade ederek başkalarının çocukları üzerinden savaş rantçılığını hükümete dayatmaya çalışıyor. Hükümlet umut ediyoruz ki serinkanlı davranacaktır. Ortadoğu'da barışı geliştirmek için son yaşanan acı gelişme bir fırsattır. Türkiye, kendi kapısının önünü temizleyerek buna başlayabilir" dedi.

        BDP Genel Başkanı Demirtaş, partisinin Meclis Grup Toplantısında yaptığı konuşmada İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yönelik müdahalesi ve saldırının ardından yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş, İsrail'in gerçekleştirdiği katliamı nefretle kınadığını söyledi. Türkiye başka olmak üzere iki gündür tüm dünyanın bu ciddi gelişmeyi konuştuğunu belirten Demirtaş, hiçbir ideoloji ve hiçbir düşüncenin böylesi bir vahşeti mazur gösterecek bir yaklaşım ortaya koyamayacağını Bu gelişmelerin antisemitizmi körüklememesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, Türkiye ve dünya kamuoyu İsrail'in bu konudaki politikalarını tartışırken yahudi toplumu ve İsrail vatandaşlarının da kendi ülkelerinin Ortadoğu ve dünya üzerindeki politikalarını sorgulamaları gerektiğini ifade etti. Demirtaş, İsrail halkının, İsrail hükümetini uyguladığı şiddet ve katliam politikalarının dünyada yahudi düşmanlığını körüklediğini görebilmesinin, yahudi toplumu açısından elzem olduğunu dile getirdi.

        Uluslararası ilişkilerde bugünden yarına herşeyin değişebileceğini kaydeden Demirtaş, AK Parti 8 yıldır dış politikadaki başarısıyla övünürken böylesi vahim bir olayın yaşanmasının, AK Parti'nin dış politika çizgisini mercek altına almasını gerektireceğini söyledi. İsrail'in sivillere yaklaşımı ortadayken böyle bir konvoyun Gazze'ye gidişi konusunda hükümetin yeterince önlem almamasının dikkat çekici olduğunu belirten Demirtaş, "Muhtemel bir müdahale beklentisi kamuoyunda açıkça ifade ediliyorken hükümetin en azından gizli diplomasiyi işleterek bu konvoyun gidişini kolaylaştırmaması kafalarda soru işareti bırakıyor" diye konuştu.

        Komşularla sıfır problem yaklaşımı sergileyen hükümetin bir yardım konvoyunu bile Gazze kıyılarına ulaştırmayı başaramadığına işaret eden Demirtaş şöyle konuştu: "Ortadoğu'da, dünyada yeni bir savaşa, çatışmaya zemin hazırlayabilecek herhangi bir politika bizim destekleyeceğimiz bir politika olamaz. Birileri ısrarla savaş çığırtkanlığını öne çıkararak savaşın kaçınılmaz olduğunu, Türkiye'nin gereken cevabı vermesi gerektiğini ifade ederek başkalarının çocukları üzerinden savaş rantçılığını hükümete dayatmaya çalışıyor. Hükümlet umut ediyoruz ki serinkanlı davranacak ama çatışmayı çağrıştırabilecek bir yaklaşım Türkiye'nin yaklaşımı olamaz. Ortadoğu'da barışı geliştirmek için son yaşanan acı gelişme bir fırsattır. Türkiye, kendi kapısının önünü temizleyerek buna başlayabilir. Hükümet bir takım kışkırtmalarla birilerine bedel ödetmeyi maharet sayacaksa bu dönemde maharet bu değildir. Böylesi dönemlerde barış konusunda cesaretli davranabilen ülkeler ve liderler tarihe geçebilirler. Türkiye elbette İsrail'in bu katliamcı politikalarının hesabını evrensel hukuk çerçevesinde sorabilmelidir ama İsrail'e ders verebilmenin ve İsrail hükümetinin katliamcı politikalarını teşhir etmenin en etkili yolu barış istediğine en önce kendi toplumunu inandırabilmektir"

        İsrail büyük bir rahatlıkla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşılarını katledebiliyorsa bu cesareti nereden aldığını Başbakan Erdoğan'ın önce kendisine sorması gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Bu ülke kendi vatandaşlarına gerekli değeri verseydi İsrail bu katliamı uygulayamazdı" dedi.

        İskenderun'daki terör saldırısına da değinen Demirtaş, "İskenderun'da yaşanan acı olay hepimizin yüreğini dağladı" diye konuştu. Toprağa düşen her gencin bir dünya kadar değeri olduğunun farkında olduklarını söyleyen Demirtaş, bu acıları haketmeyen bu topluma bu siyasetin dar geldiğini belirtti. Bu ülkede siyaseti egemenliği altına alınların barışı da, diyaloğu da, demokratik çözümleri de bu topluma çok gördüklerini dile getiren Demirtaş, "Bunlar kader değil. Çözümü son derece kolay sorunlardan sözediyoruz. Buna karşılık hiçbir siyasi iradesi olmayan, pratik hiçbir politika üretmeyen bir hükümetin meseleyi getirdiği nokta burasıdır" diye konuştu.

        Yaşanan tüm şiddet olaylarına ve operasyonlara rağmen BDP'nin barış çabalarını sürdüreceğini söyleyen Demirtaş, BDP milletvekillerine önemli mesajlar verdi. Demirtaş şöyle konuştu: "Bütün barış girişimlerimizi en üst seviyeye çıkaracağız. Şiddet ne kadar tırmanırsa tırmansın BDP'nin politikası barışı sağlamak, akan kanı 1 saat önce, 1 dakika önce sona erdirme politikası olacaktır. Böylesi dönemler barış arayışlarının en yoğun olması gereken dönemlerdir. Her arkadaşımız bulundukları bölgelerde birer barış savunucusu olmak zorundadır. Sürdürülen operasyonlar irademizi kırmamalıdır. Barışı savunan politikalarımızı yılmadan sürdüreceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ