Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tuncay Özkan açlık grevine başlıyor!

        İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından gazeteci Tuncay Özkan, ''Ya bana suçumu gösterin ya da bu yargılamayı bitirin. Kurbanlık koyun değilim'' dedi.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen davaya, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ile Kazım Genç, müdahil olarak katıldı.

        Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, tutuklu sanıklardan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın reddi hakim talebinin reddedildiğini ve bu nedenle bir üst mahkeme olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini söyledi.

        Şengün, 3 Haziranda tutuklu sanık Levent Ersöz'ün, tedavi gördüğü hastaneden yapılan çapraz sorgusuna ara verildiğini hatırlatarak, sorguya kaldığı yerden devam edileceğini söyledi. Ersöz'ün tedavi gördüğü hastane ile mahkeme salonu arasında konferans bağlantısı yapıldığı görüldü. Ersöz'ün avukatı Filiz Esen ile üye hakim Hüsnü Çalmuk da Ersöz'ün yanında hastanede hazır bulundu.

        Duruşmada söz alan Tuncay Özkan, Balkız ve Genç'e duruşmaya katıldıkları için teşekkür ederek, ''Bu davayla ilgili gerçeklerin toplum tarafından görülebilmesi için sizin burada olmanız çok önemlidir'' dedi.

        Mahkeme heyetine, ''Bu davayı böyle sürdüremezsiniz'' diyen Özkan, ''Niçin beni burada tutuyorsunuz? Hangi darbeyi yapmışım ben? Hangi general benden emir almış? Ben kime talimat vermişim. Arkamda ordu yok. Bağırmayın demeyin, bağırmak zorundayım. Benim suçum nedir? Neden, 'Balyoz' davasında böyle tutuklama yapılmaz diye insanlar salıveriliyor? Orada mı hukuk yok burada mı? Böyle yargılama olmaz. Yeter artık. Ya bana suçumu gösterin ya da bu yargılamayı bitirin. Kurbanlık koyun değilim'' şeklinde yüksek sesle konuştu.

        "AÇLIK GREVİNE BAŞLIYORUM"

        2 yıldır cezaevinde zulüm altında olduğunu ileri süren Özkan, ''Yatabiliyorsanız gelin koğuşta yatın. Kalem kitap gelmez. Ramazan geldi, gelin iftar yapalım var mısınız? Başkanım burada hukuk mu var? Hangi yasal gerekçeyle ben burada duruyorum. Burada faşizm var, insan hakları ihlali var. Bugünden itibaren açlık grevine başlıyorum. Cuma gününe kadar devam edeceğim. Adalet istiyorum. Gerekirse ölüm orucuna giderim. Ben sizin siyasi duruşunuza göre mi yargılanacağım? Ne ceza verirseniz verin. İdam verseniz de yine kabul etmeyeceğim. Bana 'darbeci' diyene, 'şerefsiz' derim. 'Faşist' diyene 'köpek' derim'' diyerek bağırdı.

        Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün'ün bağırmaması konusunda uyardığı Özkan, ''Bağırırım, adalet istiyorum'' dedi.

        Bunun üzerine Şengün, salondaki jandarmalara talimat vererek Özkan'ı dışarı çıkarttı.

        Daha sonra söz alan gazeteci Mustafa Balbay da yargılamanın ikinci yılına girdiğini belirterek, yargılama yükünün de arttığını ifade etti.

        Balbay, ''Balyoz Planı'' davasının sanıkları için yakalama kararının İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılması ile ilgili olarak ''Bu devletin ordusunun komutanları, darbeye eksik teşebbüs ederken, Balbay ve teğmenler tam teşebbüste mi bulunacak? Bizim dışarıda yasımızı tutanlar kimseyle pazarlık etmediği için mi burada tutukluyuz?'' diye konuştu.

        Gazeteci Mustafa Balbay, şöyle devam etti:

        ''70 yıl önce Nazım Hikmet'e cezaevinde daktilo verilmiş. Ancak bize verilmiyor. Yazı yazmaktan sağ elimi kullanamaz hale geldim. Ancak bu imkansızlıklar nedeniyle sol elimi de kullanmaya başladım. Cezaevinde tecrit altındayız. Diğer koğuşlarla görüşümüze de izin verilmiyor. Şu anda beni ne kadar ciddiye alacaksınız bilemem. Biz kurbanlık koyun değiliz. Adnan Menderes 9 ay 20 günde yargılandı. Deniz Gezmiş 15 ayda yargılandı.''

        Davanın tutuklu sanıklarından Hasan Ataman Yıldırım ise ''internet andıcı'' soruşturması nedeniyle ifadeye çağrıldığını belirterek, istendiğinde giderek ifade vereceğini kaydetti.

        Duruşmaya verilen kısa aranın ardından, Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, Tuncay Özkan'a, duruşmadaki tavırları nedeniyle 5 duruşmadan men edilmesine karar verildiğini söyledi.

        Tutuklu sanık Emcet Olcaytu ise üye hakimler Hasan Hüseyin Özese ile Sedat Sami Haşıloğlu'nun davadan çekilmesini istedi. Duruşma, tutuklu sanık Levent Ersöz'ün video konferans yöntemiyle daha önceki savcılık ve mahkeme ifadeleri okundu.

        İkinci ''Ergenekon'' davasının müdahillerinden Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da, ''Bir yandan Aleviler sanıklar arasında, bir yandan da biz hedef durumundayız. Bu çelişkiyi mahkemenin açığa çıkarmasını bekliyoruz'' dedi.

        Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin önünde basın açıklaması yapan Balkız, suikast listesinde yer almanın, evinin krokisinin çizilmiş oluşunu ve işe geliş gidiş saatlerinin başkaları tarafından biliniyor olmasının psikolojik olarak hoş bir durum olmadığını ifade etti.

        Balkız, kendisine suikast yapılacağını ilk olarak 10 Ocak 2009 tarihinde öğrendiğini belirterek, ''Zekeriya Öz'ü ziyaret ettik. İbrahim Şahin'in evinde çıkan belgeleri gösterdi. Krokileri görünce bu işe inanmış ve müşteki olmuştuk'' dedi.

        Balkız, 2 yıldır görülen davanın amacının karanlık ilişkileri ve darbe planlarını açığa çıkarmak iddiasında olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

        ''Mahkeme gerçekleri arıyor. Acaba bizleri orada var gösterip Alevilerin burada taraf olmasını mı istediler? Bir yandan Aleviler sanıklar arasında, bir yandan da biz hedef durumundayız. Bu çelişkiyi mahkemenin açığa çıkarmasını bekliyoruz.''

        Davaya müdahil olan Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kazım Genç de ''Bu ülkenin gelecek nesillerinin artık darbelerin olmadığı bir Türkiye'de yaşaması gerektiğine inanıyoruz. Aleviler hiçbir zaman darbeden yana olmadı. Her zaman özgürlüğü savunacağız. Bu ülkede darbeler dönemi kapatılmalıdır'' diye konuştu.

        Balkız, bir gazetecinin ''Tehdit telefonları aldınız mı?'' şeklindeki sorusuna ise herhangi bir tehdit unsuruyla karşılaşmadığı yanıtını verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ