Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte son anket sonuçları

        KONSENSUS’un HABERTÜRK için yaptığı “Türkiye Gündemi- Temmuz 2010’’ başlıklı araştırmanın sonuçlarını yayınlamaya devam ediyoruz. “Bu pazar bir genel milletvekilliği seçimi yapılsa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak?’’ İşte halkın nabzını tutan Konsensus’un merakla beklenen seçim sonuçları...

        CHP % 30’UN ALTINA DÜŞTÜ

        Temmuz ayında, AK Parti ve MHP oy oranlarını az da olsa artırırken, CHP’nin oy oranları yüzde 30’un altına geriledi. Kararsız oylar dağıtıldığında sandıktan çıkan sonuç şöyle şekillendi:

        AK Parti geçen aya göre oylarını yüzde 1.2 puan artırarak yüzde 41.3’e yükseltti. CHP’nin oyları ise binde 8 puanlık bir düşüş yaşadı ve oy oranı yüzde 29.8’de kaldı.

        MHP’nin oylarında ise binde 7’lik bir artış yaşandı ve MHP oylarını yüzde 12.7’ye çıkardı. Oy oranlarını artıran diğer iki parti ise BDP ile SP oldu. BDP’nin oy oranı binde 8 artarak yüzde 6.2’ye; SP ise oy oranını 1.5 puan artırarak yüzde 3.8’e yükseltti.

        KILIÇDAROĞLU BEĞENİDE İKİNCİ SIRAYA DÜŞTÜ

        Konsensus’un Mayıs-2010 araştırmasında en beğenilen lider CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu çıkmış ve AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan ilk kez geçilmişti. Haziran-2010 araştırmasında da Türkiye’nin en beğenilen lideri yüzde 43.9 ile yine Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Ancak iki ay aradan sonra Türkiye’nin en beğenilen siyasi lideri koltuğuna tekrar AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan oturdu. Erdoğan geçen ayki yüzde 40.8 oy oranını korudu. Son iki ayın en beğenilen lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı ise bir önceki aya göre 4.5 puan gerileyince, CHP Lideri beğenide ikinci sıraya düştü.

        GÜNDEMDE İLK SIRADA YİNE TERÖR VAR

        Konsensus, ankete katılanlara “Temmuz ayında Türkiye gündemini belirleyen en önemli olaylar hangileridir?’’ sorusu yöneltti. Buna göre temmuz ayında gündemin ilk sırasına yüzde 69.9 ile PKK terörü oturdu. İkinci gündem maddesi ise yüzde 36.9 ile ‘Hatay Dörtyol’da polislere yapılan silahlı saldırı’ oldu. Temmuz ayına damgasını vuran üçüncü gündem maddesi olarak ise yüzde 29.8 ile ‘Bursa İnegöl’de çıkan olaylar’ gösterildi.

        İŞSİZLİK TERÖRÜ GEÇTİ

        Halkın nabzını tutan Konsensus’un ankete katılanlara yönelttiği en dikkat çekici soruların başında “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu hangisidir?’’ geliyordu. Geçen ay sıralama şöyleydi: PKK/Güneydoğu, işsizlik ve eğitim. Temmuz 2010 araştırmasında da ilk üç değişmedi ancak ilk sıraya yüzde 79.7 ile işsizlik sorunu oturdu. Çözüm bekleyen en önemli ikinci sorun ise yüzde 78.2 ile PKK/Güneydoğu sorunu çıktı. Ankete katılanlar acil çözüm bekleyen üçüncü sorun olarak ise yüzde 27.4 ile eğitimi işaret etti.

        EN İYİ SİYASİ PERFORMANS YİNE ERDOĞAN’IN

        ‘Şu an Meclis’te grubu bulunan siyasi parti liderlerinin performans memnuniyet oranları’ sorusuna verilen yanıtlara göre, siyasi performansını geçen aya göre koruyan AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan yüzde 43.7 ile yine birinci sırada yer aldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise performans memnuniyet oranı geçen aya göre 5.9 puan azalarak yüzde 27.8’e geriledi ancak CHP Lideri ikinci sıradaki yerini korudu.

        DEMOKRATİK AÇILIMA DESTEK AZALDI

        Demokratik açılıma destek bir önceki aya oranla yüzde 5 puan gerileyerek yüzde 39.6’ya düştü.

        ABD TERÖRLE MÜCADELEDE DESTEK VERMİYOR

        ABD terörle mücadelede Türkiye’ye destek veriyor mu? Hayır, vermiyor%88.4 Evet, veriyor%11.6

        KİTAP OKUMUYORUZ

        Ders veya mesleğinizin gerektirdiği kitaplar hariç son bir ay içinde kitap okudunuz mu? Hayır, okumadım % 77.3 Evet, okudum %22.7

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ