Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "2011'den sonra daha kapsamlı değişiklik yapacağız"

        HABERTÜRK TV'de Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut'un sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Referandumda neden 'Evet' demeliyiz sorusunu yanıtladı ve 2011 seçimlerinin ardından anayasada daha kapsamlı değişiklikler yapılacağını söyledi.

        Yiğit Bulut: Neden 'evet' demeliyiz?

        Başbakan Erdoğan: Önümüzde şöyle bir tablo var. Aslında milletin çizdiği bir tablo. Darbe abayasası mı, milletin anayasası mı? Millet darbe anayasasını bir kenara koyuyor. Yıllardır bu iradeyi bekliyordu. Ve bunu gördü. Bütün STK'lar da bu işin içindeydiler. Biz bu adımı attık. Asıl değişikliğin de 2011 seçimlerinden sonra yapılacağını söylüyoruz. Bu bir darbe anayasası değil, millet anaysasıdır. Muhalefet zorla bunu AK Parti projesi olarak sunuyor. Bu bir AK Parti projesi değildir.

        Yiğit Bulut: Metinde Anayasa Mahkemesi tarafından ufak tefek düzenlemeler yapıldı. Bu sizi rahatsız ediyor mu?

        Başbakan Erdoğan: Bizim gönlümüz esasa girmeden bunun çıkmasıydı. Yine de bütünü olarak baktığımzıda rahatsız edici bir netice doğurmadığı için bütün gönlümüzle sarıldık. Şu anda milletimizin huzurunda.

        Yiğit Bulut: Siz daha kaspamlı değişikliklerden yanasınız. Bazı tepler var ki aşılamıyor. Daha kapsamlı bir değişiklik düşünüyor musunuz?

        Başbakan Erdoğan: Şu andaki yapılan değişiklik o dediğiniz kapsamlı değişikliğin kapı aralanmasıdır. Bununla birlikte bundan sonra endişe edilecek bir yapı da söz konusu olmayacak. Bu düzenlemeler milletin iradesinin egemen olduğu bir yapıyı getiriyor. Bu kısmi değişiklik, milletin egemenliğini güçlendiriyor. 2011 seçimlerinden sonra çok daha güçlü bir iktidar işbaşı yapacaktır. Bu güçlü iktidar da beklenen değişikliği gerçekleştirecektir. Böyle bir değişikliği gerektiren yapı parlamanetoda oluşursa yapılır.

        Yiğit Bulut: 2011'de daha güçlü bir iktidar diyorsunuz...

        Başbakan Erdoğan: Ben onun beklentisi içindeyim. Şu anda yapılan çalıişmalarla da çok güzel bir ivme kazandı.

        Yiğit Bulut: 2011 son seçimim demiştiniz. Acaba başkanlık sistemine doğru Türkiye'nin gitmesi ve sizin oraya doğru gitmeniz söz konusu mu?

        Başbakan Erdoğan: Biz yola çıkarken partimizin tüzüğünü böyle hazırladık. Bir milletvekili 4. kez vekillik yapamaz, ara verir dedik. Bu benim partimin tüzüğünün gereğidir. Şu koltuklara oturan bir daha kalkmamacasına oturmamalı. Şöyle veya böyle, bazen oyunla bazen demokrasinin kuralları içinde sizi oradan indirirler. Zirvedeyken bırakılmalı... Siz illa o bulunduğunuz görevde yürürsünüz diye bir şey yok. Başka görevde de siyaseti sürdürebilirsiniz. ABD'de yapılıyor, çeşitli thing-thank kuruluşlarıyla, biz niye yapmıyoruz. Bu adımları da Türkiye'de birileri atsın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ