Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tarım Bakanı Eker'den BDP'ye ilginç tepki

        Tarım Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır'da çiftçilere alınan ve Yüzde 50'si hibe olan Tarım Makinalarının dağıtım töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, BDP'nin boykot ederiz söylemlerine "Onların niyeti üzüm yemek değil, onların niyeti başka" diye cevap verdi.

        Tarım Bakanı Mehdi Eker Çiftçilere Yüzde 50 hibe ile alınan iş makinalarının dağıtım törenine katıldı. Tarım İl Müdürlüğü Bahçesinde yapılan törene Tarım Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Mellitvekilleri Abdurrahman Kurt, Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Tarım İl Müdürü ve çok sayıda çiftçi katıldı. Törende Tarım Bakanı Mehdi Eker'e Ziraat Spor'da oynayan küçük futbolcular tarafından forma hediye edilirken, Bakan Eker'de Diyarbakır'a yapılan yatırımlardar bahsetti. Bakan Eker, hükümete geldikleri günden bu yana Diyarbakır'a destek anlamında büyük harcamalar yaptıklarını belirterek "2007 yılından bugüne kadar Türkiye de tam 141 bin projeye yüzde 50 hibe destek verdik. Yani makinanın değeri 10 milyar ise 5 milyarını biz hibe veriyoruz. Ne için çiftçi dağa çok kazansın daha verimli üretim yapsın diye. Diyarbakır'a ve çiftçisine verdiğimiz önemi gözteren en iyi rakam bu, bizim hükümetimiz döneminde Diyarbakır çiftçisinin cebine giren nakit Tarımsal Destek 1 milyar 400 milyon lira, yani 1 katrilyon 400 trilton. Bu nakit olarak Diyarbakır'lı çiftçinin cebine girdi. Siz üretin biz destekleyelim, Eskiden sadece tapusu olana destek veriyordular, onu kaldırdım yok öyle birşey. Sadece tapu sahibi, sadece arazi sahibi destek alsın yok üretecek, üretsin destek verelim" dedi.

        Bir dönem tartışmalara neden olan ve Tarım Bakanlığı tarafından hemen bir yasa çıkartılan GDO'lu ünrünler ile ilgili açıklama yapan Bakan Eker, "Biz biliyorsunuz bir kanun çıkarttık, Biyo Güvenlik kanunu Avrupa Birliği standartlarında ve mevzuatı dikkate alınarak hazırlanmış bir kanundur. O kanunun uygulaması Mart sonu itibari ile yanınlandı ve 6 ay içerisinde uygulamaya geçilecek. Bugüne kadar böyle bir kanunumuz yoktu ama oldu. Bu uygulamalara da Eylül ayında başlıyoruz. Burada Türkiye'ye hangi ürünün ne şekilde ve hangi şartlarda gireceğine bilimsel komiteler ve biyo güvenlik kurulu karar veriyor. Tıpki Avrupa Birliğinde olduğu gibi. Avrupa Birliğinde hangi yöntemler ile yapılıyorsa Türkiye'de de o yöntemlet ile yapılıyor. Türkiye ye getirilmek istenen herhangi bir gıda maddesine risk analizlerinin değerlendirilmesi yapılıyor, burada İnsan, hayvan ve çevre sağlığına bir zararı varmı inceleniyor. Eylül ayında biz brde sosyo ekonomik risk değerlendirmesi yapıyoruz. Eğer bunların bir zararı yoksa bizim diyeceğimiz birşey yok gerisi spekülasyondur" dedi.

        BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün yaptığı açıklamada şartlar değişirse kararımızda değişir açıklaması ile ilgili soruya ise Bakan Eker, "Biz referandumda Türkiye'de demokrasi alanında demokrasi standartlarını yükseltiyoruz. Demokrasi standartlarını yükseltmenin pazarlığı olurmu, olmaz. Niye çünkü biz mevcut 1982 anayasını değiştirmeyi vatandaşa soruyoruz. Mevcut 27 maddeyi değiştirelim buna siz karar verin, nedir bunlar fişlemeyi kaldırıyoruz, yaş kararlarını yargı denetimine açıyoruz, askeri darbeyi yapanlardan hesap soruyoruz. BDP buna karşımı ki boykot ediyor. Eğer buna karşıylarsa 1982 askeri darbe anayası devam etsin onun izleri kalsın ve onlardan hesap sormayalım diyemi boykot ediyorlar. Bunun içinmi boykot ediyorlar. Bunun pazarlığı olmaz. Bu AK Partinin meselesi değil 72 milyon vatandaşın meselesi ve sorunudur. Türkiyenin Demokratik standartları gelişirse bundan kimin zararı var. Bundan zarar göre bilecek bir vatandaş varmı. Şunları yaparsanız ben boykot ederim yapmassanız boykot ederim milletin iradesine hangi hakla ipotek koyuyorsunuz. Diyarbakır'lının iradesi bu kadar ucuz ve kolaymı ipotek altına almak. Olurmu böyle şey. Siz taleplerinizi getirir ortaya koyarsınız, bu 27 madde yeterli değil bunlar zamanla tartışılır konuşulur ama siz şimdi bunları yapmassanız ben boykot ederim diyiyorsanız ben sizin samimiyetinizden şüphe ederim. O zaman siz aslında üzüm yemek istemiyorsunuz sizin derdiniz başka" şeklinde açıklamalarda bulundu.

        Bakan Eker'e "PKK'nın eylemsizlik kararını nasıl buluyorsunuz" şeklindeki soruya ise Bakan Eker "Eylemi durduruyorsa dursun onu bilemem" şeklinde cevap verdi.

        Bakan Eker daha sonra törende hak sahiplerine tarım makinalarını teslim ederken, birde patpat motor olarak tabir edilen traktöre binerek kontak çevirdi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ