Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KCK davasında sanıklar Kürtçe savunma yapacak

        BDP'li 12 belediye başkanı ve kapatılan DTP'nin genel başkan yardımcılarının yargılandığı KCK ana davası, 18 Ekim 2010'da Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak. Diyarbakır adliye binasında oluşturulan özel duruşma salonunda yapılacak duruşmada, iddianamenin okunmasının ardından yargılanacak 102'si tutuklu 151 sanık, Kürtçe ortak savunma yapacak. Öte yandan ortak basın açıklaması düzenleyen 63 STK, duruşma süresince Diyarbakır Adliyesi önünde tutuklular için nöbet tutacaklarını söyledi. Ortak savunmayı kapatılan DTP'nin Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek'in okuyacağı öğrenilirken, savunmanın daha sonra gazeteciler ve Avrupa'dan gelecek heyetler için Türkçe ve İngilizce okunacağı kaydedildi.

        İlyas AKENGİN/ Faruk YÜCE/ DİYARBAKIR (AHT)

        Terör örgütü PKK/ KCK'nın şehir yapılanması Türkiye Meclisi'ne (TM) yönelik operasyonlarda aralarında tutuklanan ve aralarında BDP'li belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu KCK davası 18 Ekim'de Diyarbakır'da görülmeye başlanacak.

        ÖZEL SALON YAPILDI

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kapatılan DTP'nin Genel Başkan Yardımcıları Kamuran Yüksek, Selma Irmak, Bayram Altun ve 12 belediye başkanının da aralarında bulunduğu 102'si tutuklu 151 sanıklı dava için Diyarbakır Adliyesi'nde özel bir salon yapıldı. Hummalı bir şekilde çalışmanın devam ettiği adliye binasında 50 işçi çalışarak 600 metrekarelik alanda yapılan salonda sanıklar için 100 adet oturma yeri, avukatlar için 200, sanık yakınları için de 100 oturma yeri yapıldı. Yer darlığı nedeniyle mahkeme heyeti, duruşma salonuna her sanığın bir yakınını alacak. Mahkeme heyetinin kimlik tespiti yapmasının ardından iddianameyi hazırlayan özel yetkili cumhuriyet savcısı iddianameyi okuyacak.

        KÜRTÇE SAVUNMA

        Diyarbakır'da Ağustos ayında kendilerine Kürt Dil Hareketi (TZP Kurdi) adını veren grup ?demokratik özerklik' talebiyle okullarda 1 haftalık boykot yapılması ve mahkemelerde Kürtçe savunma yapılması yönünde karar almıştı. Okullarda boykot kararı bölgede kısmen uygulanmış, mahkemelerde Kürtçe savunma yapılmasına başlanması için KCK ana davasında seçildi.

        KCK sanıkları adına kapatılan DTP'nin Genel Başkan yardımcısı Kamuran Yüksek, hazırladıkları savunmayı Kürtçe olarak yapacak. Savunmanın ardından kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle'nin savunmayı Türkçe, adı açıklanmayan sanıklardan birinin de Avrupa'da duruşmayı izleyen yabancılar için İngilizce okuyacağı kaydedildi.

        İKİ KAMERA GÖRÜNTÜ ALACAK

        Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Ekim'de başlayacak KCK ana dava için bir ay başka duruşma tarihi vermedi. Salonda iki kamera görüntü alacak. Zabit katibi, her savunmayı kayıt altına almayacak, görüntü dökümü yapılarak zapta geçilecek.

        600 AVUKAT SAVUNACAK

        151 KCK sanığı için Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve bölge barolarına kayıtlı yaklaşık 600 avukat savunacak. Avukatlar, Diyarbakır'da bir araya gelerek savunma için iki gün toplantı yaptı. BDP milletvekillerinin de izleyeceği duruşmayı Avrupa'dan birçok heyet ile büyükelçilik yetkilileri ile yazar ve sivil toplum örgütü temsilcisinin izleyecek.

        İDDANAMEDEN

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 2009 yılında 4 ayrı operasyonda gözaltına aldığı 151 kişi hakkında 7 bin 587 sayfa iddianame hazırladı. Kapatılan DTP'nin 28 yöneticisinin de aralarında bulunduğu 151 sanık hakkında TCK'nın "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak", "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından 15 ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezası isteniyor.

        STK'LAR NÖBET TUTACAK

        Öte yandan aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, İnsan Hakları Derneği, Baro, Eğitim-Sen'in de bulunduğu 63 Sivil Toplum Kuruluşu (STK), KCK Ana Davası süresince adliye önünde nöbet tutacaklarını belirtti. Diyarbakır Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Denizhan Kurt, 63 STK temsilcisi adına yaptığı ortak açıklamada, Kürt sorununun çözümünde şiddet politikasından vazgeçilerek kapı aralamak için diyalog zemininin oluşturulmasına gerektiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ