Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KCK davalarında 8. duruşma

        Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen ''Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)'' ile ilgili davanın 8. duruşması başladı.

        Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 96'sı tutuklu, 3'ü tutuksuz 99 sanık katıldı. 8 tutuklu sanık, raporlu oldukları gerekçesiyle duruşmaya gelmedi.

        Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, adliye binasının elektrik sistemindeki arıza nedeniyle duruşmaya geç başlandığını söyledi.

        Duruşmada, savcı, iddianame özetinin sanıklarla ilgili bölümünü okuyor.

        Kapatılan DTP'nin eski genel başkanı Ahmet Türk, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak,BDP grup başkanvekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata,BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da duruşmayı izliyor.

        Savcı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in KCK/TM bünyesindeki Siyasi Alan ile Ekoloji ve Yerel Yönetimler komitesinde talimatla faaliyetler yürüttüğünü savundu. Baydemir'in KCK yöneticileriyle bazı durumlarda ters düştüğü için örgüt tarafından yargılandığını belirten savcı, "Sanık ayrıca belediye ihalelerinin örgüte yakın firmalara verilmesini sağlamıştır. KCK sözcülerinin talimatıyla Başbakan'ı Diyarbakır'da karşılamaktan vazgeçmiştir. KCK kendisine ayrıca kültür komitesinde görev vermiştir. Öcalan'ın talimatıyla demokratik özgür belediyelik modeli üzerine çalışmıştır" dedi.

        KCK talimatıyla kurulan bazı komisyonların, dikkat çekmemesi için DTP bünyesinde gösterildiğini belirten savcı, Baydemir'in KCK adına mali kampanya başlatan sanıklardan Hüseyin Yıldırım'ın hesabına düzenli olarak aidat yatırdığını dile getirdi. Sanık Baydemir'in KCK'nın izniyle hareket ettiğini belirten savcı, şu iddialarda bulundu: "Sanık Sabri Ok ile sürekli görüşme içindeydi. Ok'tan sürekli talimat alıyordu. Sanıklardan Olcay Kanlıbaş'a örgütü tanıdıktan sonra ona göre yaşamını düzenlediğini anlatarak ideolojik olarak yaşadığını anlatmıştır. Sanık Çimen Işık'ı arayarak Başbakan'ın Diyarbakır ziyareti öncesi çöpleri toplayıp toplatmayacağını sormuştur.

        Sanık Aysel Tuğlak'a sivil itiatsizliğin sempati haline getirilmesi gerektiğini anlatmıştır. Ortam dinlemelerinde her türlü eyleme zorunlu olarak katıldığı anlaşılmıştır. Sanıklardan Selma Irmak'la yaptığı konuşmada 'Sayın Öcalan' eylemine katılmadığı için KCK tarafından sorgulandığını ikrar etkiştir. KCK'nın Ilısu Barajı için kurduğu komisyonda yer almış, baraj için 'Coğrafyayı ikiye bölüyor, geçişleri engelliyor.' diyerek örgüt doğrultusunda hareket etmiştir."

        Savcı, Osman Baydemir'in örgütün hazırladığı ve para toplamak için dağıttığı kartları işadamlarına dağıttığını ileri sürdü. İddianamede, "Her kartın değeri bin TL olarak hazırlanmış, sanık K.P. adlı işadamını para almak için çağırmıştır. Sanıklardan Seda Akbaş Can ile Ümit Aydın, Beydemir'i sorgulamış ve uyarı cezası vermiştir. Sanık Çimen Işık ile yapılan görüşmede belediyenin 60 bin TL açığının kiliseye aktırılan paradan kapatılacağını belirtmiştir. Mali alan sorumlusu sanık Hüseyin Yılmaz, Baydemir'i arayarak seçimde belediye araçlarına yakıt verilmemesini, seçim araçlarını kullanacağını belirtmiştir. Sabri Ok, sanıkla görüşerek belediye başkan yardımcılarının seçilmesini sağlamıştır" denildi.

        Savcı, sanıklardan Ali Şimşek'in ise mali alanda çalıştığını belirterek, "Belediye imkanlarını örgütsel faaliyetlerde kullanmıştır. İşadamlarından para toplamıştır. Vali'yi kast ederek, milletvekiline 'görüşün bu şerefsizle' diyerek hakaret etmiştir. Örgüt için para toplamak için basılan biletlerin üzerine parti ismini yazarak deşifre olmasını engellemiştir." dedi.

        Sanıklardan Fırat Anlı'nın KCK tarafından belediye başkanlığına getirildiğini belirten savcı, ikametinde KCK/TM'ye ait faaliyetler ve notlarının bulunduğunu kaydetti. Anlı'nın 2005-2006 yıllarında belediye kaynaklarının bir kısmını KCK'ya aktardığını belirten savcı, Diyarbakır Valiliği'nin yaptığı yardımların KCK tarafından belirlenen kişilere verilmesi için görüşmeler yaptığını kaydetti. Savcı, Anlı'ın KCK sözcüsü Zöhre Bozacı'nın talimatıylaCumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılmadığını dile getirdi.

        Bu arada, adliyenin çevresinde polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Aralarında sanık yakınları ile BDP'lilerin de bulunduğu bir grubun dışarıda beklediği görüldü.

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma'', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'', ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ