Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Kılıçdaroğlu özür dilesin"

        AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Kayseri Milletvekilleri, Kayseri Belediyesi'nde yaşandığı iddia edilen yolsuzluklarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ''17 Temmuz 2007'de emniyete gönüllü olarak giderek itiraflarda bulunduğunu'' söylediği Hacı Ali Hamurcu'nun, kendisinin teslim olmadığını, kaçarken başka bir ilde yakalandığını söyledi.

        Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel ve Ahmet Öksüzkaya ile düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin, ''Kayseri'deki yolsuzluk'' iddialarına cevap verdi. Elitaş, basın toplantısına mavi dosyalarla geldi.

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, 2011 yılı bütçesinin 13 Aralıkta TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde bu iddiaları gündeme getirdiğini anımsatan Elitaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve İçişleri Bakanlığının bu iddialara gerekli cevapları verdiğini belirtti.

        Elitaş, bu açıklamalar karşısında, CHP Genel Başkanı ve bu dosyayı ''koltuğunun altında gezdirip'', millete, ''rüşvet, yolsuzluk var'' diyen milletvekilinin gerçeği kavrayarak, bu olayın üzerine gitmeyip en azından özür dilemesini, özür dilemese de ''Üzüntülerimi ifade ediyorum, sözümü geri alıyorum'' demesini beklediklerini dile getirdi.

        Kayseri milletvekilleri olarak konuyu detaylıca incelediklerini ve Kılıçdaroğlu'nun iddialarının ne kadar yanıltıcı, doğrulukla hiç alakası olmayan, hatta yalan denilebilecek bir şekilde ortaya çıktığını gördüklerini ifade eden Elitaş, Kılıçdaroğlu'nun, Genel Kurulda yaptığı konuşmada, ''Bakın, 17 Temmuz 2007 tarihinde, Hacı Ali Hamurcu diye bir yurttaş Kayseri Büyükşehir Belediyesinde çalışıyor. Gidiyor polise, rüşvet çarkının nasıl döndüğünü, bütün ayrıntılarıyla anlatıyor, 26 sayfa'' dediğini söyledi. Elitaş, şöyle konuştu:

        ''Bir kere en büyük yalan, bu yalan. Çünkü Sayın Kılıçdaroğlu bu dava ile ilgili başlangıçtaki olayları saklayarak, kamuoyundan gizleyerek, AK Parti üzerine, birileri tarafından eline tutuşturulmuş çamuru atmaya çalışıyor. Oysa işin doğrusu, işin gerçeği, olayın başlangıç tarihi 23 Haziran 2007. Büyükşehir Belediyesine yapılan şikayet üzerine, sorumluluk hissi gereğince Büyükşehir Belediye Başkanlığı teftiş kuruluna talimatını veriyor. Kurul da incelemesini yaptıktan sonra 25 Haziran 2007'de savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Savcılıktan alınan talimat gereği emniyet, bu kişiyi yakalama gayreti içerisine giriyor ve 17 Temmuz 2007'de yakalıyor. Oysaki Kılıçdaroğlu, 'vatandaş gönüllü bir şekilde emniyete giderek, ihbarda ve itiraflarda bulunuyor' diyor. Halbuki şahıs, itirafta bulunmak değil, kendisi üzerine yapılan iddialarla ilgili olduğundan kaçıyor ve başka bir ilde yakalanarak, sorgulamaya alınıyor.''

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'nin ''Kayseri'deki yolsuzluk'' iddialarını değerlendirirken, ''Sayın Kılıçdaroğlu, herkese, 'buyrun, hodri meydan televizyona' diyor ya. Sayın Kılıçdaroğlu'na biz de belediye başkanımız adına, 'Hodri meydan. Hangi televizyona çıkarsanız, biz de dosyalarımızla gelelim, siz de dosyalarınızla gelin' diyoruz'' dedi.

        Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel ve Ahmet Öksüzkaya ile düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin, ''Kayseri'deki yolsuzluk'' iddialarına cevap verdi. Mustafa Elitaş, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Bir gazetecinin, ''Sayın Kulkuloğlu, 'Yakup Erikel adlı avukatın dosyayı kapatması için Ankara'dan görevlendirildiğini' söyledi. Değerlendirmeniz nedir'' sorusu üzerine, şunları söyledi:

        ''O konunun muhatabı olarak, Sayın Kılıçdaroğlu, TBMM'de Sayın Bülent Arınç'ı göstermişti. Sayın Arınç gerekli cevabı vermiştir. Bu konuyla ilgili iddialar varsa mahkeme orada. Suç duyurularını yaparlar. Hassas bir vatandaş örneği göstererek, iddialarla kamuoyunu yanıltmazlar ve mahkemeye müracaat ederler. Yakup Erikel adlı şahsı da görevlendiren, Hacı Ali Hamurcu'nun avukatı olan Yakup Erikel'in kardeşi olan Yusuf Erikel'dir.''

        Yakup Erikel'in, otel masraflarının, belediye tarafından karşılandığına dair iddialar bulunduğunun anımsatılması üzerine Elitaş, ''Eğer öyle bir belge varsa bize açıklaması lazım. 'İşte belgesi' diyecek'' dedi.

        ''İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, 'bazı belgelerin gizlendiğine' dair bir açıklaması olmuştu. Sayın Kılıçdaroğlu, 'halkın kafasını karıştırmamak için yayınlamadıklarını' söyledi. Sizin düşünceniz nedir'' sorusuna da Elitaş, ''Halkın kafası mı karışmış, Kılıçdaroğlu'nun kafası mı karışmış ona bakmak lazım. İşte asıl mesele orada. Eğer belgeleri olayın başlangıç tarihinden başlatmış olsaydı bu sonuca varmazdı. Halk doğruları anlardı. Sayın Kılıçdaroğlu, halkın kafasını karıştırmak için, bilerek, isteyerek yanıltmak için yalan söylemiştir. Belgeleri gizlemiştir'' yanıtını verdi.

        BİLİRKİŞİ HEYETLERİ

        ''Suçlanan belediyelerin bilirkişi heyetleri oluşturması ve bunların hazırladığı rapora dayanarak, Vali'nin 'delil yoktur' sonucuna varması ne kadar sağlıklıdır'' ve ''26 sayfadan 10 sayfa ayrılmış. Bu ayrılan sayfalarda Hamurcu bizzat yaptıklarını anlatıyor. Bu sayfalar, bu itibarla ifadeden nasıl ayrılabilir'' şeklindeki soruları yanıtlayan Elitaş, ''Melikgazi ve Kocasinan belediyelerinden bilirkişi istenilmesiyle ilgili... Kişiler teknik görevlidir'' dedi.

        Görevlendirilenlerden birinin harita mühendisi, birinin çevre mühendisi olduğunu belirten Elitaş, şöyle konuştu:

        ''Kişi, iddianamedeki ihbarlarından (x) benzinlikte '33,5 metre olması gereken yer 5 metredir', '100 metre olması gereken yer 50 metredir' diye net ifadede bulunmuştur. Yani şahıs, 'bazı şeylerin örtbas edildiğini, yanlış uygulamalara göz yumulduğunu ve bunu da bedel mukabilinde aldığını' net bir şekilde ifade etmiş. Valilik de bunun üzerine konunun teknik açıdan incelenmesi adına Melikgazi ve Kocasinan belediyelerinden harita mühendisleri ve çevre mühendislerinden oluşan kişileri, bilirkişi olarak tayin etmiştir. Bunda farklı bir şey yok. Çünkü, Kayseri belediyelerinin, Melikgazi olsun, Kocasinan olsun, Talas olsun, büyük belediyelerin hepsi AK Parti'li.''

        Bir başka soru üzerine Elitaş, ''Bilirkişi raporu, 3 günde çıkmasın da 30 günde mi çıksın? Bu mu daha uygun olurdu. Metreyle ölçmüşler ve projelerine uygun olduğunu teyit etmişlerdi. Bir iddia varsa birileri savcılığa ihbar eder, doğru olup olmadığı araştırılır'' dedi.

        İfade metnindeki 16 sayfalık kısmın, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yaptığı şikayetle ilgili olduğunu anımsatan Elitaş, ''Kişinin dolandırıcılık ve sahtecilikten dolayı yaptığı şikayet üzerine alınan ifadelerin 10 sayfalık kısmı da ifade verirken büyükşehir belediye başkanı ve çalışanlarla ilgili ihbar niteliğinde değerledirilip, İçişleri Bakanlığıyla yapılan yazışmalar sonucunda ortaya çıkan dosyanın da bir niteliğidir. Taksi duraklarıyla kısmı tek başına yapıyor. Diğerleri organize olarak ifade ediyor. 'Şuna şu kadar verdik' diyor. 'Bundan şu kadar hisseyi bu aldı, şu kadar hisseyi şu aldı', hepsini soyut şekilde söylüyor. O tahminler üzerine savcılık da sorumluluk gereğince bunu ihbar kabul ediyor ve 31 Temmuzda İçişleri Bakanlığına bu konuyla ilgili dava açmak için yazı yazıyor'' diye konuştu.

        ''KULKULOĞLU, MUHATABIMIZ DEĞİL''

        ''Sayın Kulkuloğlu'nun, görevlendirilen bilirkişi heyetinde 'sağlık görevlileri' de bulunduğu yönünde iddiaları oldu. Bir de görevlendirmeyi yapan Vali Yardımcısının Gaziantep'e tayini neden çıkarıldı'' sorularına karşı Elitaş, ''Şahıs, GSM ruhsatı verilirken yapılan yolsuzlukları ihbar ettiğini söylüyor. GSM ruhsatı vermekle görevli kim var? Halk sağlığı uzmanı. Halk sağlığı uzmanı olarak GSM ruhsatını değerlendirmek üzere tam konunun uzmanı kişiler isteniyor. İmar konusunda da harita mühendisleri gönderiliyor'' dedi.

        Elitaş, söz konusu Kayseri Vali Vekili'nin, Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararı uyarınca, Kayseri ile eşdeğer bir yere Vali Yardımcısı olarak gönderildiğine dikkati çekti. Elitaş, Vali Vekili'nin normal atama döneminde Gaziantep'e gönderildiğini söyledi.

        Bir gazetecinin, ''Bu iddialarla ilgili bir televizyon kanalında yüz yüze tartışmayı kabul eder misiniz'' sorusuna Elitaş, şu yanıtı verdi:

        ''Bu iddiayı gündeme taşıyan Sayın Kılıçdaroğlu'dur. Belediye Başkanı iddianın karşı tarafıdır. Sayın Kılıçdaroğlu, bu konuyla ilgili ya Büyükşehir Belediye Başkanı ile muhatap olacaktır, arzu ederse bizlerle de muhatap olabilir. İftira belgelerini çantasında taşıyıp, bazı belgeleri karartarak, milleti yanıltarak, Genel Başkanına yalan söylettiren Sayın Kulkuloğlu, bizim muhatabımız değildir. Sayın Kılıçdaroğlu, herkese, 'buyrun, hodri meydan televizyona' diyor ya. Sayın Kılıçdaroğlu'na biz de belediye başkanımız adına, 'hodri meydan hangi televizyona çıkarsanız. Biz de dosyalarımızla gelelim, siz de dosyalarınızla gelin' diyoruz. Buradan Sayın Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulunuyoruz. Kulkuloğlu kesinlikle bizim muhatabımız değildir.''

        Mustafa Elitaş, Hamurcu'nun ifadesinde adları geçen kişilerle ilgili Cumhuriyet Savcılığının, ''rüşvet almak, vermek ve iftira suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair'' kararı olduğunu söyledi. Elitaş, ''Savcılık konuyu soruşturmuş ve iddiaların, asılsız, mesnetsiz, dayanaksız olduğunu ve hatta iftira olduğunu tespit ettikten sonra bunun kovuşturulmasına yer olmadığına karar vermiş'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ