Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Generallerin onda biri Hasdal'da tutuklu...

        Balyoz Darbe Planı Davası'nın Cuma günü görülen 13. duruşmasında verilen kararlar çarpıcı bir durum ortaya çıkardı: Her on muvazzaf general ve amiralden biri artık hapiste! Zira duruşma sonucunda Türk Silahlı Kavvetleri'nde görev yapan 301 general ve amiralden 27'si tutuklandı, ikisi hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Tutuklanan iki deniz saha, bir kolordu, bir tugay, iki jandarma bölge, bir denizaltı filo, bir üs komutanı dahil 27 subayın gönderildiği Hasdal Askeri Cezaevi böylelikle bir Kuvvet Komutanlığı görünümüne büründü.

        KİM, NEDEN TUTUKLANDI?

        Balyoz Davası’nda 'darbe’ye teşebbüs'ten tutuklanan subayların 15’i Kara ve Hava, 12’si ise Deniz Kuvvetleri’nde önemli görevlerde. Hakkında yakalama kararı çıkarılan iki general ise Kara’cı. İddianameye göre sözkonusu general ve amirallerin Balyoz’daki görevleri şunlar:.

        Tutuklanan generaller:

        Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan: Balyoz belgelerine göre ikinci Kardak krizi önerisinde bulundu.

        Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral M. Korkut Özarslan: Balyoz iddianamesinde altı numaralı şüpheli. Balyoz Planı’nda 1. Ordu Komutanlığı’nda görevlendirileceği belirtiliyor.

        15. Kolordu (Adana) Komutanı Korgeneral Ayhan Taş: İddianamede, Balyoz Planı kapsamında yapılan görevlendirmede harekâtın sorumluluk bölgesinde planlama, hazırlık, koordinasyon ve icrayla görevlendirildiği ileri sürülüyor.

        Tümgeneral Gürbüz Kaya (Hükümet tarafından açığa alındı): Balyoz’un delilleri arasında ‘Cuntaya tam destek verenler’ arasında gösteriliyor. Balyoz’da bir sunum yaptığı da ortaya çıktı.

        İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral H. Fehmi Canan: Balyoz planında “görevli personel” listesinde ismi geçiyor.

        K.K.K Dent. ve Değ. Başkan Yardımcısı Tümgeneral Salim Erkal Bektaş: İddianamade ‘kilit personel teşkilinde görevli’ olduğu iddia ediliyor.

        Harp Akademileri Kurmay Başkanı Tümgeneral Ahmet Yavuz: Balyoz planında imzası bulunan 24 generalden biri.

        Tümgeneral Halil Helvacıoğlu (Hükümet tarafından açığa alındı): Balyoz planında “İstihbarat Başkanı” olarak yer alıyor.

        Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Yönetim Başkanı Tümgeneral Bekir Memiş: Balyoz’da, “Plan çalışması 2003” konulu seminerde görev yeri “15. Koruma 23. Mot.P.A.K” olarak geçiyor.

        Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı: Balyoz planında ses kaydı olan isimlerden biri de o.

        4. Kolordu Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Nurettin Işık: Balyoz iddianamesinde sıkıyönetim mahkemesinde görevli olduğu öne sürüldü.

        4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Kasım Erdem: İddianamede Balyoz Planı kapsamında yapılan görevlendirmede harekâtın kendi sorumluluk bölgesinde planlama, hazırlık, koordinasyon ve icrasıyla görevlendirildiği iddia ediliyor.

        Genelkurmay ATASE Sarem Başkanı Tuğgeneral Gökhan Gökay: İddianameye göre “hassas tesislerde görevlendirilecek personel” başlıklı listede .

        Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu: İddianameye göre Edirne İl Jandarma Komutanı olduğu sırada, Balyoz planının hayata geçirilmesi için bölgesindeki “görevden alınması ya da atanması gereken personeli tesbit etmekle” görevlendirildi.

        Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın: “Kilit görevlere atanacak personel listesi”nde adı geçiyor.

        Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: ‘İnternet andıcı’ olarak bilinen ve Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi tarafından hazırlanan belgenin altında imzası var. Balyoz’daki Suga Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi için hazırlanan subay listesinde “grup başkanı” olarak adı geçiyor.

        Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç: Balyoz’da adı Suga Planı’nın “Ankara Birlik Komutanı Yardımcısı.”

        Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Daire Başkanı Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz: Suga Eylem Planı’nda “SUGA Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı” olarak adı geçiyor.

        Gölcük Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Ali Semih Çetin: Balyoz belgelerine göre yurtdışı müzahir subay listelerinin hazırlanmasında görev aldı.

        Sahil Güvenlik Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Turgay Erdağ: Balyoz iddianamesine göre “Görevli müzahir personel listesi”nde adı geçiyor.

        Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanvekili Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu: YAŞ’ta terfi bekleyen komutanlardan. Balyoz’da “İstanbul koordinatörü” olarak adı geçiyor.

        İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar: Balyoz belgelerinde Suga Harekât Planı’nın icrası için yapılan görevlendirme ve işbölümünde “Ankara Bölgesi Koordinatörü” olarak adı geçen Ilğar Kafes Eylem Planı Davası’nda da yargılanıyor.

        Marmaris’teki Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cem Aziz Çakmak: İddianamede Suga Eylem Planı’nın icrası için hazırlanan görevli personel listesini Çakmak’ın hazırladığı iddia ediliyor.

        Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen: Balyoz belgelerinde “SUGA planı hazırlayıcısı” olarak geçiyor.

        Yalova’daki Karamürselbey Eğitim Merkez Komutanı Tuğamiral Levent Erkek: Balyoz Planı’nın icrasında görev aldığı iddia edilen Erkek’in Gölcük Bölgesi Müzahir Subay listesini hazırladığı iddia ediliyor.

        Tuğamiral Ayhan Gedik.

        "HASDAL KUVVET KOMUTANLIĞI!"

        Balyoz Darbe Planı davasında haklarında tutuklama kararı verilen muvazzaf subayların konulduğu Hasdal Askeri Cezaevi’nde “Ergenekon” davası, “Poyrazköy” davası, “Sahte Çürük Raporu” davası ve “Askeri Casusluk” soruşturması kapsamında tutuklanan muvazzaf subaylar da bulunuyor.

        Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Kolordu Özel Tip Askeri Cezaevi olan Hasdal Askeri Cezaevi, Hasdal Kışlası içinde yer alıyor. Cezaevinin bağlı olduğu 3. Kolordu’nun komutanlığını Korgeneral Hulusi Akar yapıyor.

        Tutuklama kararı çıkartılanlar arasında bulunan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve diğer emekli generaller ise sağlık kontrolü için önce Silivri Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

        EMİRLERİNDE NE KADAR ASKER VAR?

        Tutuklanan ve haklarında yakalama kararı çıkarılan 29 muvazzaf general ve amiralden 3’ü açığa alındıkları için emrinde asker yok. Diğer komutanlar ve emirlerindeki askerlerin sayısı şöyle:

        - 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan - 40 bin

        - Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı - 8 bin

        - 4. Mekanize Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Kasım Erdem - 4 bin 500

        - 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay - 10 bin

        - Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu - 15 bin

        - Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen - 3 bin

        - Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın - 5 bin

        - İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar - 3 bin

        - Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cem Aziz Çakmak - 2 bin 500

        - Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu - 5 bin

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ