Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Gizli gündemimiz yok, kalbimizdeki yeriniz özel"

        Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'nda, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani onuruna yemek verdi.

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada, Irak'ın dost ve kardeş bir ülke olduğunu söyledi. 2004 Eylül ayında Irak'a bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, bugünkü yemeğin de hassas bir dönemde gerçekleştiğini ve Talabani'nin Türkiye ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

        Erdoğan, şöyle konuştu:

        ''Şunu özellikle ifade etmek istiyorum: Irak'ın tarihimizdeki, coğrafyamızdaki ve kalbimizdeki yeri özeldir. Irak'ın her bir vatandaşı bizim kardeşimizdir, akrabamızdır, kardeşlerimiz arasında, akrabalarımız arasında her hangi bir ayrım yapmamız mümkün değildir.

        Biz tarih boyunca birlikte sevindik, birlikte üzüldük. Irak'a yönelik hiçbir zaman gizli gündem taşımayan Türkiye, her zaman dostluk ve kardeşlik duygusuyla hareket etmiş, Irak'ın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine önem vermiştir.

        Irak halkının ve hükümetinin milli mutabakat yönündeki tüm çabalarına elimizden gelen katkıyı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Irak'ta demokrasinin tüm kurumlarıyla yerleşmesi bizi sevindirir.''

        Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Irak'taki ortamın yöneticileri dikkatlerini temel meselelere çevirmekten alıkoyabileceğini ifade etti. Erdoğan, ancak hukukun üstünlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, yolsuzlukla mücadele,adil ve şeffaf seçimler, etkin siyasi partiler ve hür medyanın ''demokrasinin olmazsa olmazları'' olduğunu dile getirdi.

        Irak'ın aynı zamanda Türkiye'nin çok değerli bir ekonomik ortağı olduğunu belirten Erdoğan, iki ülke ekonomisinin somut bir şekilde birbirine eklemlendikçe ortaya büyük bir sinerji çıkacağını söyledi.

        Mevcut olumsuz koşullara rağmen ikili ticaret hacminin 3 yıldır üst üste 3 milyar dolar seviyelerinde seyrettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, ''Bunu 10 milyar dolara, 25 milyar dolara yükseltmek biz siyasi liderlerin halklarına borcu olduğuna inanıyorum. Sözünü ettiğim hedef gerçekçidir'' dedi.

        Erdoğan, yarının Orta Doğusunu kurmanın da bu anlamda iki ülke yöneticilerinin elinde olduğunu da belirterek, şöyle konuştu:

        ''Global terörle mücadele bugün hür ve medeni dünyanın birinci gündem maddesidir. Terörle mücadele, seçimle iş başına gelen her hükümet için nesnel bir gereklilik olduğu kadar aynı zamanda ahlaki bir yükümlülüktür. Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleyi de bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

        Bugün inanıyorum ki, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya gerekli siyasi iradeyi ortaya koymaya muktediriz. Geleceği birlikte inşa etmek, ikili ilişkilerimize ortak bir vizyon kazandırmak için çaba göstermeliyiz. Adımlarımızı küçük hesaplar peşinde değil uzun vadeli, geniş düşünerek atmamız gerektiğine inanıyorum.''

        Bu arada, Başbakan Erdoğan, yemek öncesinde Celal Talabani ile beraberindeki heyettekilerle yaklaşık 15 dakika süren bir görüşme yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ