Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erbakan'ı yüz binler uğurladı!

        Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında son nefesini veren eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, dün Ankara Hacı BayramCamii’nde sabah namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından özel uçakla getirildiği İstanbul’da Emniyet Müdürlüğü’nün verdiği rakama göre 400 bin kişi ve “devletin zirvesi” ile siyasilerin buluştuğu cenaze töreniyle toprağa verildi.

        Yüz binler Erbakan'ı böyle uğurladı! GALERİ

        Erbakan’ın cenazesini getiren oğlu Fatih Erbakan, kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz ve diğer yakınları ile eski milletvekillerinin de bulunduğu uçakta Kuran-ı Kerim dağıtılarak, dualar okundu. Fatih Camii’nde gözyaşları ve tekbirlerle karşılanan cenaze izdihamnedeniyle “Hocamıza yakışan bir cenaze olsun” anonslarıyla eller üzerinde taşınarakmusalla taşına ulaştırıldı. Aile yakındaki bir binada taziyeleri kabul ederken Erbakan’ın küçük kızı Elif Erbakan Altınöz babasının naaşı başında bekledi. Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’ın kıldırdığı cenaze namazı sırasında cami çevresindeki çatılar ve sokaklarda da vatandaşlar namaza durdu. Namazın ardından kısa bir konuşma yapan Diyanet İşleri BaşkanıMehmet Görmez Erbakan için 3 kez helallik istedi.

        Erbakan Hoca'nın albümünden kareler! GALERİ

        ‘CİHAT EDERİZ’

        Daha sonra ise aile adına Fatih Erbakan konuştu. Babasının hemTürkiye’deki, hemde dünyadaki Müslümanlara İslam’ın sadece namaz kılmak, oruç tutmak ve hacca gitmekten ibaret olmadığını öğrettiğini belirten Erbakan “İslam’ın bütün bunlarla birlikte Allah yolunda cihat etmek, tüminsanlığın saadeti ve İslambirliğini kurmak için çalışmak olduğunu, bizlere ve tümdünyaMüslümanlarına öğretti. Kendisi de son nefesine kadar bu uğurda canıyla vemalıylamücadele etti” ifadelerini kullandı. Daha sonramezarlığa doğru yola çıkıldı. Kalabalık tabuta dokunmak için birbiriyle yarışırken Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan da tabutu omuzlayarak, Erbakan’a son görevlerini yerine getirdi.

        NOTLAR:

        - Caminin avlusu gül suyuyla yıkandı.

        - Kızılay sağlık çadırı kurup su ve lokum dağıttı.

        - Sabah 07.00’de cami ile mezarlık güzergâhındaki beş cadde trafiğe kapatıldı.

        - SP’lilerin kiralık uçaklar, otobüsler ve trenlerle gelerek katıldığı cenazeye başta Almanya olmak üzere yurtdışından da katılım yüksek oldu.

        - Milli Görüş teşkilatı temsilcileri Hoca’yı son yolculuğuna uğurladı.

        - İstanbul’da yaklaşık 3 bin camide Erbakan için sela verildi.

        - Fas, Tunus, Makedonya, Ürdün, Hindistan, Bosna’dan gelen ve aralarında bir küçük çocuğun da olduğu hocalar, naaşın başında Kuran okudu.

        - 10 bin polis görev yaptı.

        Erbakan’ın cenazesi ilk olarak Fatih Halıcılar Caddesi’ndeki babaevine götürüldü. Kalabalığın attığı sloganlarla güvenlik güçleri ve Saadet Partisi yetkililerinin izdihamı önlemeye yönelik anonsları arasında kortej Halıcılar Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar’ın önünden geçerek 3 saatte Merkez Efendi Mezarlığı’na ulaştı. Erbakan dualar eşliğinde eşi Nermin Erbakan’ın yanına defnedildi.

        Cenazeye katılanlar arasında İsmailağa Cemaati Lideri Mahmut Ustaosmanoğlu da yer aldı. Erbakan’ın cenazesi Türk siyasetine bir dönem damga vurmuş isimleri de bir araya getirdi.

        Hoca, eşinin yanına defnedildi

        Devlet töreni istemeyen Erbakan’ı son yolculuğuna uğurlayanlar arasında çoğunluğu siyasi hayattaki öğrencileri olan “devletin zirvesi” de vardı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Türk siyasi yaşamının eski ve yeni isimleri de cenazede buluştu.

        Cenazede Türkiye mozaiği

        ERBAKAN’ın cenaze töreninde eski-yeni siyasilerin yanı sıra 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu da yer aldı. Cenazede Gül, Erdoğan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bakanların hemen tamamı, AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri ile İstanbul il yetkililerinin yanı sıra dikkat çeken isimler şöyle idi: KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakanı İrsen Küçük, eski Başbakan Tansu Çiller, MHP Lideri Devlet Bahçeli, DSP Lideri Masum Türker, BBP Lideri Yaşar Topçu, HAS Parti Lideri Numan Kurtulmuş, DP Lideri Namık Kemal Zeybek, TP Lideri Abdüllatif Şener, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 1. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Muharrem Yavaş, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Yaşar, İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Muhittin Yenikeçeci, 1. Ordu İdari Yardımcı Başkanı Tuğgeneral Ali Doğan İnce, 1. Ordu Genel Sekreteri Kurmay Albay Naci Boran, İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eski CHP Lideri Deniz Baykal, eski bakanlardan Hüsamettin Özkan, Mehmet Ağar, Yaşar Okuyan, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, İsmailağa Cemaati Lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, Cübbeli Ahmet Hoca, Tunus En-Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İngiltere’de olduğu için cenazeye çelenk gönderdi.

        Damlarda askercilikten tank mühendisliğine

        “İSLAMIN Yıldızı- Necmettin”e yaraşır bir ömür geçirdi. 85 yıl boyunca din hep ön plandaydı. Doğumyeri Sinop’tan, babasının ağır ceza reisliği görevi nedeniyle tayin edildiği Kayseri’ye taşındıklarında daha bir yaşındaydı. Çocukluğu Laleli Camii avlusunda geçti. Yıllar sonra ilk ezanı, bir cuma günü bu camide duyduğunu anlatacaktı. Hacı İbrahimEfendi’nin evinde 5 yıl oturdular. Yıllar sonra bir seyahat sırasında, çocukluğunun geçtiği bu evdemerdiven altındaki taş oyuklarda söğüt dallarından yaptıkları düdükleri aradı. 6 yaşındayken tayin adresi bu kez Trabzon’du.

        KURALI KOYAR, KAZANIRDI

        Trabzon’da oturdukları konağın bahçesinde saklambaç gibi kuralları belli oyunların yerini artık Necmettin’in kurallarını koyduğu oyunlar alıyordu. Örneğin salıncakta sallanırlarken “Kimin önce ayakları tavana değerse o kazanır” diyor, boyu uzun olduğu için de kazanıyordu. Tümerkek çocuklar gibi o da arkadaşlarıyla askercilik oynadı. İncir ağacından, konağın üst katına sarmaşıklar uzatılıyor böyleceminik askerler konağa “elektrik” çekmiş oluyor, talimsürüp gidiyordu. Babası emekli olunca İstanbul’a aile ocağına dönüp Fatih’e yerleştiler. Simgesi “Elif” ve “Sin” harflerinden oluşan İstanbul Erkek Lisesi’ne girdi. Çok çalışkandı, uçarcasına iş yaptığı için lakabı “kuş” oldu. Çanakkale Savaşı’nda 50 öğrencisi şehit düştüğünde sarı-siyah renkleri alan bu tarihi okuldan birinciliklemezun oldu.

        TOY, DERYA VE YARIM DÜNYA

        İstanbul Teknik Üniversitesi’ne ikinci sınıftan başladı. Yolu Süleyman Demirel ile kesişti. Lisemescidinin ardından üniversitede, yurt odaları vemescidinde de aralarında Demirel’in de bulunduğu arkadaşlarına imamlık yaptı, namaz kıldırdı. Üniversitede; ikinci sınıftan başladığı için “toy”, biraz gelişken olduğu için “yarımdünya” ve bilgisi ve çalışkanlığı nedeniyle de “derya” lakaplarıyla anıldı.

        KALDIĞI YERDEN...

        1944-48 okul albümünde Erbakan için şunlar yazıldı: “Toylardandır, dindardır, çalışkandır. Hayatının yarısını namaz, yarısını da projeler işgal eder. Sınıfın yarısını kendisi, yarısını da arkadaşları işgal eder. Proje ve raporları saatli maarif takvimi gibi geniş izahlıdır. Herkesin bir sayfada bitirdiği konuyu o kırk sayfada hülasa eder. Kendisine ‘cıvata nedir?’ diye sorarsanız, izaha demir fizlerinin naklinden başlar. O kadar uzun anlatır ki namaz vakti gelir, gider namazını kılar, gelir ve kaldığı yerden anlatmaya devameder.”

        İLK TEMAS-KOTKU

        Üniversitedeyken arkadaşlarıyla birlikte, Şeyh Kozanlı Abdülaziz Bekkine’nin başında bulunduğu, Nakşibendilerin Gümüşhaneli Dergâhı’na gitmeye başladı. Bekkine ölünce yerineMehmet Zahit Kotku geçti. Kotku’nun üniversite camiasındanmüritleriyle toplantılar yaptığı kuytularda, Erbakan’ın da, Türkiye’nin de yakın tarihini şekillendiren fikirler filizleniyordu.

        Leopard tanklarına başmühendis oldu

        MEZUN olunca, motor kürsüsünde asistan oldu. Almanya’da Aachen Teknik Üniversitesi’ne gönderildi. Hazırladığı üç tezden, “Dizel motorlarda püskürtülen yakıtın tutuşmasının matematiksel anlatımı”nı yaptığı tezi nedeniyle Deutz Motor Fabrikası’nda Leopard tankları konusunda araştırma başmühendisi olarak görevlendirildi. Kotku’nun fikir babası olduğu motor fabrikasını Konya’da 200 ortakla birlikte kurdu. İleriki yıllarda yeşil sermayenin izleyeceği yöntem de böylece hayata geçirilmişti. Hisseleri üzerinde cami resmi bulunan Gümüş Motor Fabrikası, iki yıl sonra batma noktasına gelince şeker şirketi fabrikaya el koydu ve bugün Pancar Motor adıyla çalışan fabrikanın oluşumu başladı.

        VE DEVRİM ARABASI

        1960’ta Ankara’da Sanayi Kongresi’nde yerli otomobil yapılabileceğini söyledi. Yıllar sonra “Hayaline kurşun sıksa yetişemez” denilecek olan Erbakan’ın ortaya attığı fikir hayat buldu. Cemal Gürsel’in talimatıyla “Devrim” arabası yapıldı. (Sürecin anlatıldığı Devrim Arabaları filminde Erbakan’dan söz edilmemesine yandaşlarından tepkiler geldi. Bunun karşısında Erbakan’ın arabanın yapımına fikir olarak katkıda bulunduğu, ekipte yer almadığı savunuldu.)

        Habertürk Muhabiri Sorel Dağıstanlı, Fatih Camii'nden bildiriyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ