Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Melih Gökçek'ten kar yağışı için açıklama

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kentte etkili olan kar yağışıyla ilgili, ''17 yıldan belediye başkanıyım. 17 yıldan beri böyle bir kar yağışına ilk kez rastlıyorum. Buna rağmen Ankara'nın yolları açık, bundan dolayı da ben karla Ankara'da çok üstün bir başarı gösterildiğine inanıyorum'' dedi.

        Gökçek, Büyükşehir Belediyesinde düzenlediği basın toplantısında, Başkentin iki günden bu yana şiddetli kar ve tipinin etkisinde olduğunu belirtti.

        Belediye olarak karla mücadele kapsamında 160 aracın Ankara'nın dört bir yanında çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Gökçek, şu ana kadar 8 bin 750 ton tuz döktüklerini, geçen yıl bu oranın tüm yıl için 5 bin ton olduğunu, karla mücadelede ilk önceliklerinin bulvarlar olduğunu, çünkü trafiğin buralardan işlediğini kaydetti.

        Gökçek, ''Kar nedeniyle vatandaşlarımız da belli bölgelerde sıkıntı çektiler. Bu çektikleri sıkıntının temelinde aşınmış lastik olduğunu ifade etmek istiyoruz'' dedi.

        Kentte etkili olan kar yağışıyla ilgili olarak bazı kişilerin ''Belediye neredesin?'' diye bağırdığını belirten Gökçek, ''Belediye aşınmış lastiği ne yapar, ne yapabilir? Her seferinde ikaz ve anons ediyoruz. Bugün radyolardan devamlı olarak sesimden 'Lütfen aşınmış lastiklerle trafiğe çıkmayın' diye rica ettim. Dikkat ederseniz bugün trafikte araç sayısı da azaldı. Demek ki tedbir alırsak, hepimizi sorumluluğu alırsak bu konuyu da rahatlıkla aşabiliriz'' diye konuştu.

        İki tırın dün Esenboğa Havayolunda devrildiğini ve trafiğin sıkıştığını, Akyurt kavşağına kadar trafiğin uzadığını dile getiren Gökçek, ''Bu tırı deviren belediye mi? Yoksa kendi tedbirini almayan vatandaşım mı?'' diye sordu.

        MEDYAYA ELEŞTİRİ

        Vatandaşlardan aşınmış lastiklerle trafiğe çıkmamalarını isteyen Gökçek, şöyle konuştu:

        ''Bu işin tek çözümü var. Lütfen aşınmış lastiklerle trafiğe çıkmasınlar. Dün pek çok televizyonda görüyoruz. Kayan araçlar, onun ötesinde vatandaş araç yürümüyor, vatandaş arkasından yürütmeye çalışıyor. Bu konuda ne yapılacak, belediye ne yapacak. Medya mensupları beni bağışlasın. Medya mensupları da sırf işi köpürtebilmek için 'felç oldu, perişan oldu' filan tarzında takdim ediyor. Bunlar doğru şeyler değil. Karla mücadelede biz 8 bin 750 ton tuz döktük. Bu tuzdan dolayı büyük bir üzüntü içindeyim. Neden diyeceksiniz. Bu tuz çevreye ve asfalta zarar veriyor. Biz yazın bunun ceremesini çekeceğiz. Halbuki yurt dışında bunu bildikleri için karla mücadeleyi bizim anladığımız manada almıyorlar. Bu konuda vatandaşlarımızdan lütfen anlayış bekliyorum. Vatandaşlar, aşınmış lastikleriyle trafiğe çıkmasın.''

        Karla mücadele çalışmalarının devam edeceğini dile getiren Gökçek, hafta sonuna kadar sıkıntıların devam edeceğini, yarın da kar yağışının beklendiğini, bugün, yarın, ve hafta sonu da dahil eksi 6'lara kadar düşecek hava sıcaklığı nedeniyle don vakalarına her tarafta rastlanacağını söyledi.

        Gökçek, buzlanmanın Pazar gününe kadar devam edeceğinin altını çizerek, vatandaşlardan trafiğe çıkarken dikkatli olmalarını, araçlarını yavaş ve lastiklerini kar lastiği ile kullanmalarını istedi. Gökçek, toplu taşımanın tercih etmesinin ise şart olduğu uyarısında bulundu.

        Valiliğin trafik konusunda okulları tatil ederek Ankara'nın nefes almasını sağladığını kaydeden Gökçek, ''Böyle bir kışı, böyle bir karı yıllardan beri görmedim. İşin belki esprisi kabul edeceksiniz ama hiç olmazsa çocuklarımız da böyle bir karı gördükleri için, okul tatilleri dolayısıyla da bunu bir fırsata çevirdiler. Kardan nasiplerini eğlenerek aldılar diye düşünüyorum'' dedi.

        ''1800 CADDE VE BULVAR VAR''

        Belediye olarak ana arterleri açık tutmaya çalıştıklarını, kentte 1800 cadde ve bulvarın bulunduğunu zaman zaman tıkanmış yerlerin olabileceğini, bundan dolayı halktan özür dilediklerini söyleyen Gökçek, vatandaşların ''Alo 153''e her zamana şikayetlerini bildirebileceklerini, ancak gerçekten lazım olan yerler için telefon açılmasını rica etti.

        Karla mücadele çalışmaları kapmasında 1550 kişinin 24 saat boyunca araçlarla çalıştığını belirten Gökçek, 150 aracın devamlı karla mücadele çalışmalarında yer aldığını, gerekirse 207 kamyonu da devreye sokabileceklerini anlattı.

        Gazetecelerin sorularını da yanıtlayan Gökçek, kış aylarında otobüsleri devamlı özellikle bu durumları göz önünde bulundurarak tesis ettiklerini, ellerinden geleni yaptıklarını, ancak tüm bunlara rağmen belli yokuş yerlerde zaman zaman otobüslerin sıkıntılar yaşayabildiğini söyledi.

        Gökçek, ''Önlem olarak alabileceğimiz önlemleri aldık. Ne kadar ikaz ederseniz edin, karın ilk yağdığı gün maalesef vatandaşlarımız bu noktada hazırlıksız yakalanıyor. Ancak olaylar ortaya çıktıktan sonra önlem almaya başlıyor. Biz bu konuda hep ikaz ediyoruz. Ama bundan sonra Belediye Meclisinden bir karar aldık. Sıkıntılı olabileceğine inandığımız hava şartlarında daha önceden radyo ve gazeteler vasıtasıyla halkı uyarmayı öngören bir karar aldık. Bundan sonra meteoroloji istihbaratı alınır alınmaz önceden radyolar vasıtasıyla vatandaşı ikaz etmeye çalışacağız. Çekilecek olan sıkıntıyı aza indirmeye çalışacağız'' diye konuştu.

        TWITTER'DAKİ YAZIŞMA

        Bir gazetecinin, ''Sosyal paylaşım sitesi twittterda 'Yolların tuzlandığına inanmayan yolları yalasın' ifadesi kullandınız mı?'' sorusuna ise Gökçek şöyle cevap verdi:

        ''Onu twitter onu bulursunuz. Bulduktan sonra bana bunu sorarsınız. Kim dedi 'yala' falan diye. Dün akşam sabah 5'e kadar devamlı olarak twitterda bulundum. Kendi odamda bulundum. Kar olayını birebir takip ettim. Saat 6'da yattım. Dolayısıyla sabaha kadar arkadaşlarla twitleştik. Birisi ısrarla sual sordu. Sorduğu sual, 'Efendim hiç bir yere tuz dökmüyorsunuz. Nerede bu arabalar? Nerede bu tuz? Tuzunuz yok mu?' yazınca, ben de 'Ya kardeşim seni inandırmak için illaki göstermek mi lazım. Gider tadıverirsin, tuzlu mu değil mi bakarsın' dedim. Söylediğim bu. Yalama nereden çıktı. Böyle bir üslup kullanılabilir mi? Bir espri yaptık orada. Tuzu tadıverirsin dedim. Tuzlu mu değil mi görürsün dedim. Karı tatmasını istedim. Başka bir şey istemedim.''

        Otobüs seferlerin de eksiklik bulunmadığını, ancak mevcut olan trafiğin sıkışmasından toplu taşıma araçlarının da nasibini aldığını dile getiren Gökçek, ''Akşam saatlerinde vatandaş trafikten çekilmeye başladı. Vatandaş araçlarını trafiğe çıkarmamaya başladı. Haliyle toplu taşım ihtiyacı artmaya başladı. Toplu taşıma araçları da yetersiz gibi göründü. 1 yerine 3 talep olunca yoğun vatandaş bir araç beklemek zorunda kaldı. Bu anlamda daha fazla araç çıkarmak suretiyle işi hafifletmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama ne yapsak yapalım bu konuda sıkıntı olabilir, önemli olan el birliğiyle bu işe gayret etmek'' diye konuştu.

        Gökçek, gece saatlerinde twitterdan bir basın açıklaması yaptığını, özellikle yabancı ülkelerdeki değişik tatbikatların 2010 ve 2011 yıllarına ait çalışmaları internet sitesi ve twitterda halkla paylaştığını kaydetti.

        Gökçek, meteorolojiden aldıkları bilgiye göre kar yağışının yarın da devam edeceğini söyleyerek, ''Ama bugün zannediyorum gece saatlerinden itibaren o kadar şiddetli olmayacak. Sizlere bir şey sormak istiyorum. Ankara böyle bir kar gördünüz mü? 17 yıldan beri belediye başkanıyım. 17 yıldan beri böyle bir kar yağışına ilk kez rastlıyorum. Buna rağmen Ankara'nın yolları açık, bundan dolayı da ben karla Ankara'da çok üstün bir başarı gösterildiğini inanıyorum'' şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ