Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı yolu yeniden açıldı!

        Cemal DOĞAN/ANKARA

        Seçimlere iki ay kala emekli orgeneral Kenan Evren ve 12 Eylül dönemi yöneticileri hakkındaki suç duyurularının toplandığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan sürpriz bir atak geldi.

        Daha önce “görevsizlik” kararı verilen, “Yeni Anayasa’ya göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısından başkası bakamaz, o da zaman aşımından dolayı dava açamaz” denilen dosya, son atamaların ardından Memur Suçları Bürosu Savcısı olarak görevlendirilen Murat Demir’e verildi. Savcılık kaynakları, suç duyurularının sayısının 3 bini aştığına işaret ederken, “Suç duyurularını 350 klasörde topladık. Dava açılması belki yıllar sürer, belki bir yıl” dedi.

        İşleme giren ve 2011/01 esas numarası verilen soruşturma dosyasıyla ilgili görevlendirilen Savcı Demir, ilk iş olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’ya bir yazı yazdı. Savcı Demir, “Balyoz Darbe Planı” içerisinde yer alan “Bayrak Harekât Planı” dosyasına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesini talep etti. Ardından 350 klasörde toplanan 12 Eylül’le ilgili suç duyurularını ayrıştırmaya başladı. Demir’e yardımcı olmak üzere başka savcıların da görevlendirilmesi bekleniyor.

        ‘HERKES DAHİL’

        Başsavcılık kaynakları, Türkiye genelinde çeşitli il ve ilçelerin başsavcılıklarına yapılan suç duyurusu dilekçelerinin içeriğinin, genel hattıyla 12 Eylül 1980 darbesi sonrası yapılan kötü muamele-işkenceler, faili meçhul ölümler, kayıplar ve hukuk dışı yargılama ve cezalandırmaları kapsadığını aktardı. Evren ve arkadaşlarına atılı suçlamanın “görev suçu” kapsamında olmadığından, soruşturmanın memur suçları savcılığınca yürütüldüğüne dikkat çeken savcılık kaynakları, “Generaller dahil olmak üzere, tüm suçlanan kişiler memur sıfatıyla soruşturmaya dahil edilecektir” ifadesini kullandı..

        AYRIŞTIRILIYOR

        Hiç kimseye “tebligat” aşamasında olmadıklarını anlatan üst düzey bir başsavcılık yetkilisi, “Genelkurmay’a bir yazı gönderildi mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Öyle bir istemimiz olmadı. Şu an dosyaların ayrıştırması yapılıyor. Tasnifle, askerler, bürokratlar ve kimler hakkında hangi suçlamalar yapıldığını belirlemeye çalışıyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ