Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Kurşun atan da yiyen de" dönemi çözülüyor mu?

        Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Ünal Erkan, MİT Müsteşarları Teoman Koman ile Sönmez Köksal'ın görev yaptığı, "Kurşun atan da yiyen de şereflidir" sözüyle sembolize edilen ve binlerce faili meçhulle anılan karanlık cinayetler dönemi 20 yıla yakın süre sonra aydınlanıyor mu?

        "Terörle mücadele adı altında bin kişiyi öldürmüşümdür" sözleriyle gündemi uzun süre meşgul ettikten sonra İstanbul'daki Nevruz kutlamasına katılıp, "Kürtler bizim insanımız. Ben yıllarca o bölgede o insanlarlaydım. 90’lı yıllarda o dağlarda savaştım. O insanların içindeydim; yemeklerini yedim. Utancımla yaşamak istemiyorum artık. O insanları yıllarca hor gördük, b.k yedirdik. Bu ülkede bir Kürt sorunu yok, Türk sorunu var" açıklamasında bulunan Susurluk sanığı eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın, şimdi de faili meçhullerle ilgili önemli itiraflarda bulundu.

        TARAF Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ankara'da Özel Yetkili Savcı Hakan Yüksel tarafından sorgulanan eski özel harekâtçı Ayhan Çarkın, Mehmet Agar'ın da yargılandıgı Susurluk Davası'nın Ankara ile ilgili bölümünde önemli itiraflarda bulundu. Çarkın, eski DEP Ankara İl Baskanı Faik Candan, sanatçı Yılmaz Erdogan'ın amcası ve eski Saglık Bakanlığı Müfettişi Namık Erdoğan, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve Avukat Yusuf Ekinci cinayetlerinde yer aldıgını söylemesi üzerine polis eşliginde Ekinci ve Baskın cinayetinin gerçekleştigi yerlerde keşfe götürüldü. Ankara Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen Çarkın'ın verdigi ifadeler doğrultusunda yeni gözaltıların olabileceği, Susurluk ve Faili Meçhuller Araştırma Komisyonu Üyesi Fikri Saglar'ın da bilgisine başvurulacağı öğrenildi. BDP tarafından 20 martta Zeytinburnu'nda düzenlenen Newroz kutlamasına katılarak dikkatleri üzerine çeken Ayhan Çarkın, “Çok cinayet işledik, vicdan azabı duyuyorum. Meclis'te bir komisyon kurulursa her seyi anlatırım” açıklamasının ardından Istanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali harekete geçti. 25 martta gözaltına alınıp 10 saat sorgulanan Çarkın, savcılıktan tutuklanma talebiyle sevk edildigi mahkemece bırakıldı. Bu gelişmelerin ardından yakınlarını faili meçhul cinayete kurban veren 62 aile suç duyurusunda bulundu.

        DÖRT İTİRAF VE KEŞİF

        Faili meçhul cinayetlerin Ankara ayağını soruşturan Özel Yetkili Savcı Hakan Yüksel, talimatla Çarkın'ı önceki gün İstanbul'dan Ankara'ya getirtti. Adli kaynaklardan alınan bilgiye göre Çarkın, savcıya görevde oldugu süre içerisinde tanık olduğu tüm eylemlere ilişkin önemli bilgiler verirken, dört cinayette kendisinin de yer aldıgını itiraf etti. Bu kisilerin 1994 yılında öldürülen sanatçı Yılmaz Erdogan'ın amcası olan eski Sağlık Bakanlığı Müfettişi Namık Erdoğan, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın, eski DEP Il Baskanı Avukat Faik Candan ve Avukat Yusuf Ekinci olduğu öğrenildi. İtiraf üzerine Çarkın, dün polis eşliginde cinayetlerin işlendigi yerlerde keşfe götürüldü.

        AZMETTİRİCİLERİ ANLATTI

        Keşif islemlerinin ardından yeniden Savcı Yüksel'e ifade veren Çarkın'ın, Ankara'da işlenen cinayetler, yasa dışı yapılanmada görev yapan isimler ve bu isimlerin kimlerle irtibatlı olduğu konusunda bilgi verdiği belirtiliyor. Çarkın'ın ifadesinin pazartesi aksamına kadar süreceği, ancak verilen bilgiler ışığında uzayabilecegi de ögrenildi.

        Ekinci ailesi: Takipçi olacagız

        Ayhan Çarkın'ın faili meçhul cinayetlere iliskin Radikal gazetesine yaptığı açıklamaların ardından 1994 yılında öldürülen Avukat Yusuf Ekinci'nin kendisi gibi Avukat olan eşi Ülkü Ekinci ve oglu Sertaç Kamil Ekinci, Ankara Cumhuriyet Savcılığına Ekinci'nin öldürüldüğü dönemde görev yapan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ailenin suç duyurusu dilekçesinde Ayhan Çarkın'ın yanı sıra, eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve Özel Harekât Vekili olarak görev yapan Ergenekon Davası sanıklarından İbrahim Şahin isimlerine yer verilmisti. Dilekçede dönemin 1993 yılında meydana gelen Susurluk kazası ve Faili Meçhuller Araştırma Komisyonu Üyesi olan eski Bakan Fikri Sağlar'ın da tanık olarak dinlenmesi istenmişti. Adli kaynaklardan alınan bilgiye göre, savcılığın önümüzdeki günlerde Sağlar'ın bilgisine başvuracağı belirtildi. Taraf'a konusan oğlu Sertaç Ekinci, şunlan söyledi: “Biz savcılıga yaptıgımız suç duyurusunda o dönemde görevli olan yetkililerin tamarnııırn arastınlmasını talep etmistik. Gelisme sevindirici ancak ailecek su an sessiz kalma kararı aldık. Ancak sorusturrnanın sonuna kadar takipçisi

        ÇARKIN, TUTUKLNDI

        Avukat Yusuf Ekinci'nin 1994'te öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ''Susurluk'' davası hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın, tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

        Polis eşliğinde Ankara Adliyesine getirilen Çarkın, özel yetkili Cumhuriyet savcısına ifade verdi. Savcı, Çarkın'ı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Çarkın, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliğinde sorgulandı ve tutuklandı.

        Avukat Yusuf Ekinci'nin eşi avukat Ülkü Ekinci ve oğlu avukat Sertaç Kamil Ekinci, cesedin bulunmasının yıl dönümü olan 25 Şubat 2011'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına faili meçhul cinayetin işlendiği tarihte görev yapan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ