Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Milletvekili seçilen Zana yargılanıyor

        İlyas AKENGİN/ DİYARBAKIR (AHT)

        Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında "Kürtlerin 3 lideri var. Öcalan, Barzani ve Talabani" dediği gerekçesiyle aldığı iki yıl hapis cezası Yargıtay'ca bozulan Leyla Zana, 3 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanmaya başlandı.

        Diyarbakır bağımsız milletvekili seçilen Leyla Zana, 3 yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Duruşmaya Zana, katılmazken, avukatı Fethi Gümüş, müvekkilinin savunmasını yapması için ek süre istedi. Mahkeme heyeti duruşmayı 27 Eylül 2011'e erteledi. Zana hakkında Diyarbakır'da 2007'de Nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmasında "Kürtlerin 3 lideri var; Öcalan, Barzani ve Talabani" dedi.

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Zana hakıknda "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Zana, 2009 yılında 2 yıl hapis cezasına çarpıtıldı. Zana, temyiz için dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay, sözlerin "silahlı terör örgütünün PKK'nın kurucusu olan kişinin alenen övülmesi amacıyla söylendiği" kanaatine vararak Zana'nın "suçu ve suçluyu övmek" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasını hükmetti.

        Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına başlanan Zana Nevruz konuşmasında şöyle demişti: "Kürtlerin 3 önderi var. Birincisi mam Celal (Celal Talabani) Irak Devlet Başkanı, bir Kürt lideri ve kardeşliğe inanıyor, hepimizi de kabul ediyor. İkincisi Mesut amcadır. Kürdistan Bölge Başkanı, yani o da bizi kabul ediyor. Üçüncüsü hepimizin dile getirdiği gibi siz ona rehber, başkan diyorsunuz. Hepimizin yüreğinde Kürt halkının iradesi olarak anlatıldığı başkan Öcalan'dır. Üçü de yüzümüzün akıdır, kulağı, yüreği ve beynidir. Yüreğimizde yer edinmişlerdir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ