Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Barışı esas alıyoruz aksi bir durum felaket olur"

        Cemal AŞAN /VAN

        BDP tarafından Beşyol Meydanı'nda düzenlenen "Demokratik Anayasa, Demokratik Çözüm" mitingi sıcak havaya rağmen binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Mitinge gelenler polis noktasında sıkı aramalardan geçirildikten sonra içeri alınırken, polis helikopteri ise mitingi havadan takip etti. Yeşil, sarı ve kırmızı renklerin hakim olduğu alanda Abdullah Öcalan'ın dev posterleri açılırken, sık sık "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. BDP'liler miting alanına "AKP komplosuna karşı Kürt halkı iradesine sahip çıkacak", "Kadına dayalı aydınlık, tüm aydınlıklardan daha değerlidir", "Kürt halkı kararını verdi, karar verme sırası AKP ve şahsındaki devlettir" ve "Halkın iradesi hapsedilemez" yazılı pankartlar açıldı. Mitinge BDP Mardin Milletvekili Ahmet Türk, BDP Eşbaşkanı Hamit Geylani, BDP Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Pervin Buldan, Özdal Üçer, Halil Aksoy, Adil Kurt, Mülkiye Birtane, Esat Canan, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve binlerce kişi katıldı.

        SEÇİMLERDEN BÜYÜK ZAFERLE ÇIKTIK'

        Barış ve Demokrasi şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından söz alan BDP Eşbaşkanı Hamit Geylani, 12 Haziran genel seçimlerinde 4 milletvekili çıkaran Van halkının, bir sonra ki genel seçimlerde 8 milletvekili çıkaracağına inandığını söyledi. Kürt halkının tüm engelleme ve baskılara rağmen seçimlerden büyük bir zaferle çıktığını ifade eden Geylani, 12 Haziran seçimlerinin en önemli sonucunun Kürtler arası ittifak olduğunu belirterek, Kürtlerin artık parçalanmasının mümkün olmadığını kaydetti. Son seçimlerle sistemin ezberinin iflas ettiğini belirten Geylani, "Bu seçime damga vuran Sayın Öcalan'ın rengi, sesi, fikri olmuştur. Zaferimizin en büyük nedeni budur. Bu seçim sonuçlarıyla birlikte Sayın Öcalan'ın Demokratik anayasa, demokratik ulus ve demokratik özerklik projesi ete kemiğe bürünmüştür. Sayın Öcalan'ın tüm barış çabalarına rağmen sistem ve sistem partileri çıkan sonuçları anlamamakta direniyor" dedi.

        Geylani'nin ardından konuşan BDP Mardin Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürt halkının önemli süreçlerden geçtiğini, verdiği mücadeleyle başının dik olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Biz bütün süreçleri halkımızla birlikte yaşadık ve halkımız özgürlüğüne kavuşuncaya kadar omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Faili meçhuller, zindanlar, işkenceler yetmedi bu halkın mücadelesini bitirmeye. İşte Kürt halkı bugün daha güçlü bir şekilde meydanlarda. Demek ki bu politikalar iflas etti. Halkımız barış istiyor, özgürlük istiyor. Bugün İmralı'da bulunan Sayın Öcalan barış için tarihi fırsatlar yaratıyor. Biz demokratik zeminde her zaman ısrarlıyız. Barış için, kardeşlik için ısrarlıyız. Ama bu ısrarımızın doğru okunması gerekiyor. Yoksa sonuç felaket olur. 12 Haziran seçimlerinde Milletvekili seçilen Sayın Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürdüler. Bu haksız ve hukuksuz uygulama karşısında biz zindandaki tüm arkadaşlarımızla sözleştik. Bu yüzden ya hep, ya da hiç diyoruz. Kürt halkı çözümünü ortaya koymuştur. Eğer barış istiyorlarsa onlar da çözümünü ortaya koysun. Bu dönem özgürlük dönemidir. Biz gözyaşı istemiyoruz, kan istemiyoruz. Biz eşitlik istiyoruz. Kürt halkının özgürlüğü, Türkün, Laz'ın, Çerkez'in ve Ermeni'nin de özgürlüğüdür. Biz barışı esas alıyoruz. Aksi halde olacakları düşünmek istemiyoruz. Kürt halkı kendi çözümünü yaratır. Kürt halkı asla çözümsüz değildir. Bundan böyle Kürt halkı aldatılamaz. Halkımız yaratıcıdır ve mutlaka kendi yolunu bulur."

        GELİN ORTAK AKLI OLUŞTURALIM'

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ