Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Durak'ın 36 yıl hapsi isteniyor

        NEŞET KARADAĞ / ADANA (AHT)

        Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak'ın sözlü talimatı ile ihalelerin parçalara bölünerek, belirlediği şirketlere verildiği öne sürüldü. 3'ü tutuklu 37 kişi hakkında dava açıldı.

        Adana Büyükşehir Belediyesi'ndeki mal ve hizmet alımı ihalelerine fesat karıştırarak kurumu zarara uğrattığı iddia edilen aralarında 16 ay önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan Aytaç Durak'ın da bulunduğu 3'ü tutuklu 37 kişi hakkında 5 yıldan 36 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sözlü talimatı ile ihaleleri parçalara böldürerek, belirlediği şirketlere verdirdiği öne sürülen Durak'ın da 36 yıl hapsi isteniyor.

        Mülkiye müfettişleri, Adana Büyükşehir Belediyesi'nde yaptıkları incelemede Fen İşleri Daire Başkanlığı'nca 2005-2010 yıllarındaki bazı ihalelerde usulsüzlük tespit etti. Bunun üzerine, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 5 Temmuz'da yaptıkları operasyonda, ?ihalelere fesat karıştırdıkları' iddiasıyla çoğu bürokrat 37 kişiyi gözaltına aldı. Bunlardan adliyeye sevk edilen 20 kişiden Büyükşehir Belediyesi eski genel sekreteri Hasan Gülşen, Fen İşleri Müdürü Nermin Akray, Park ve Bahçeler Müdürü Sebahattin Karabulut tutuklandı.

        37 KİŞİYE DAVA

        Cumhuriyet Savcısı, soruşturmasını tamamlayarak iddianamesini hazırladı. Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede aralarında görevinden uzaklaştırılan Durak'ın da bulunduğu 37 kişi hakkında 5 yıldan 36 yıla kadar değişen hapis cezaları ile cezalandırılmaları istendi.

        ADRESE TESLİM İHALELER

        İddianamede, söz konusu ihalelerin, kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak ihaleyi kazanacak şirket veya kişinin önceden belirlenen ''adrese teslim ihaleler'' olduğu öne sürüldü. İhaleye davet edilecek firmaların kurumda farklı konularda iş yapan, pasif durumda olup ihaleye davet yazısının akıbeti hakkında araştırma yapmayacak firmalardan veya anlaşmalı olarak ihaleye katılmayacak firmalardan seçildiğine dikkat çekildi. Cumhuriyet Savcısı, şüphelilerin suçlarını iddianamede şöyle belirtti:

        İHALELERİ İSTEDİKLERİNE VERMİŞLER

        "İhaleye katılmak için davetiye hazırlanan firmalara davet yazısının iletilmediği, firma ile alakası olmayan kişiler veya kazanması gereken şirket yetkililerine tebligatlar yapıldığı. İhale kararlarının, komisyon toplanmadan verildiği, dokümanlarının bilahare kontrol edildiği ve eksiklerin giderildiği. Komisyon üyeleri ve idare yetkililerinin görevin gerektirdiği hiyerarşik karar mekanizması içerisinde, topluca ve sürekli olarak ihaleye fesat karıştırılarak kanunun emrettiği rekabet ortamı, güven ve saydamlığın sağlanmadan alım yapılarak kurumun zarara uğratıldığı anlaşılmıştır."

        BÜTÜN OLAYLARDAN DURAK SORUMLU TUTULDU

        Kurum çalışanlarının adrese teslim ihalelerden bilgi sahibi olmalarına rağmen şikayette bulunmayarak hukuksuzluğa göz yumduklarına da yer verilen iddianamede 36 yıla kadar hapsi istenen Aytaç Durak'ın sözlü talimatları ile ihalelerin parçalara bölünerek onun belirlediği şirketlere verildiği öne sürülerek, "Özellikle Peyzaj Sanatları şirketine verilmesi nedeniyle bütün olaylardan Durak'ın da sorumlu olduğu ve talimatların başkanlık makamından alındığı diğer şüphelilerin beyanlarından anlaşılmaktadır" denildi.

        İddianamede, şüphelilerin ifadelerine de yer verildi. Önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak olan şüphelilerin, "Kamu hizmetlerinin aksamaması ve açık ihale için geçirilmesi gereken sürenin yeterli olmaması nedeniyle ihale bölünerek, pazarlık usulü yapılmıştır" dediği belirtildi.

        Bu arada Durak hakkında Adana Asliye Ceza mahkemelerinde açılmış çok sayıda ceza davası bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ