Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara'da görüşme trafiği

        Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) 1 Ağustos'taki toplantısı öncesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları emekliliklerini istedi. Başkentteki yoğun görüşme trafiğinin ardından Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı ve Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

        Gelişmeler akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in emekliliğini istemesi ile başladı.

        Orgeneral Koşaner'in emekliliğini istediğinin duyulmasının ardından, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir süre Atalay ile görüştü.

        Ardından, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, saat 19.30 sıralarında Başbakanlık Merkez Binasına geldi.

        Aynı saatlerde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın da emekliliklerini istediği duyuruldu.

        Bir süredir Ankara dışında tatilini geçiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaşanan son gelişmeler üzerine Ankara'ya dönme kararı aldı.

        Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, saat 20.00 sıralarında Başbakanlık Merkez Bina'dan ayrıldı. Orgeneral Özel, Başbakanlıkta 40 dakika kaldı.

        Saat 20.24'de Başbakanlık Merkez Bina'dan ayrılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20.30 sıralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne çıktı. Buradaki görüşmeye, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel de katıldı.

        Bu saatlerde, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'le 3 kuvvet komutanının emekliliklerini istemesini, ''Türkiye'nin gittikçe daha demokratikleştiği'' şeklinde yorumladı.

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Genelkurmay Başkanı ve üç Kuvvet Komutanı'nın emekliliklerini istemesiyle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, ''Bu olağandışı gelişmenin ciddi bir devlet krizine kapı araladığı gün gibi ortadadır. Esasen siyasi iktidarın yargının AKP'lileştirilmesinden sonra gözünü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne diktiği ve bundan kaynaklanan gerilimlerin önlenemez ve yönetilemez bir aşamaya geldiği anlaşılmaktadır'' dedi.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının emekliliklerini istemesi konusunun Türkiye'nin iç meselesi olduğunu belirtti.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de ''Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesi sürecinin Türkiye'nin demokratikleşmesini ortaya koyan bir süreç olduğunu'' söyledi.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel ile görüşmesi saat 21.30 sıralarında sona erdi. Çankaya Köşkü'ndeki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

        Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel ile görüşmesinin ardından Başbakanlık Müsteşarı Efgan Ala saat 21.40'da protokol kapısından Çankaya Köşkü'ne giriş yaptı.

        Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'in makamına geçen Ala, yaklaşık 20 dakika sonra Çankaya Köşkü'nden ayrıldı.

        Çankaya Köşkü'nden Başbakanlığa geçen Ala, saat 22.30'da tekrar Çankaya Köşkü'ne giriş yaptı. Burada 5 dakika kalan Ala, daha sonra tekrar Köşk'ten ayrıldı.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tatilini yarıda keserek Ankara'ya geldi.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Çankaya Köşkü'nden çıktıktan sonra geldiği ve yaklaşık 2 saat kaldığı Başbakanlık Resmi Konutu'ndan saat 23.30 sıralarında ayrıldı.

        Başbakanlık, aynı saatlerde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmasına ilişkin kararnamenin Cumhurbaşkanınca onaylandığını, Orgeneral Özel'in Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini açıkladı. 1 Ağustos'ta başlaması planlanan Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nın kararlaştırıldığı şekilde gerçekleştirileceği de bildirildi.

        Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyen Orgeneral Işık Koşaner ise veda mesajında tutuklu ve yargılanan emekli ve muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına dikkat çekerek, ''Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sürekli gündemde tutularak, kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yaratılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır'' ifadelerini kullandı.

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemelerine ilişkin, Türkiye'de herkesin demokrasi ve hukukun çizdiği çerçevede görevini yapacağını belirterek, ''Bir kriz vesaire söz konusu değildir. Hukukun olduğu yerde kriz olmaz. Halen de hukuki süreç işlemektedir. Emeklilik de atama gibi bireysel bir tercihtir. Türk ordusu komutansız kalmaz'' dedi.

        Orgeneral Işık Koşaner'in emeklilik talebinin Cumhurbaşkanlığı'na arzının Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırıldığına dair karar ile Orgeneral Necdet Özel'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına ilişkin kararlar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak ''DAP'' ile saat 23.55'te İstanbul'a gitti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ