Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bir itiraf ile 18 yıl sonra tutuklandılar!

        Türkiye onları, Susurluk sonrasında tanıdı. Pek çok faili meçhul cinayetin ardında oldukları yıllarca konuşuldu. İçlerinden Ayhan Çarkın, isim isim cinayetleri itiraf edince, önce kendisi, sonra da 6 özel harekâtçı tutuklandı, 1’i ise teslim oldu.

        Yakın siyasi tarihte önemli izler bırakan Susurluk kazasının ardından çok konuşulan iki polismemuru Ayhan Çarkın ile Ayhan Akça’nın isimleri yıllar sonra yeniden gündemin üst sıralarına yerleşti. Ayhan Çarkın, geçmişte Ankara’da işlenen 4 faili meçhul cinayete karıştığını, ancak tetiği çekenin kendisi olmadığını söyleyince, soruşturma açıldı.

        7 KİŞİ TUTUKLANDI

        Önce Çarkın, önceki gün ise beş Özel Harekâtçı Ayhan Akça, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Uğur Şahin ve Enver Ulu tutuklandı. Dünse tutuklananlar arasına eski emniyetmüdürü Ahmet Demirer de katıldı. İstanbul Sultangazi İlçe EmniyetMüdürü, ‘Miroğlu’ lakaplı Yusuf Yüksel de emeklilik dilekçesini vererek Ankara’ya teslimolmaya gitti. HABERTÜRK, bir dönem aynı üniformayı yan yana giyen iki Ayhan’ı ve Özel Harekâtçıları mercek altına aldı.

        KORUMA ÇARKIN

        Çarkın, ilk olarak Susurluk’un simge isimlerinden Sedat Bucak’ın “yakın koruma olarak ismen istediği” Özel Harekâtçı polismemuru olarak tanındı. Dönemin DYPMilletvekili Bucak’ın altı koruması arasında ön plana çıkan Çarkın’ın ismi, kumarhaneler kralı olarak anılan Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesi olayına karıştı.

        HALAYLI FOTOĞRAF

        Adı Susurluk’la duyulan Ayhan Akça, Abdullah Çatlı ve Özel Harekât Dairesi Başkanvekili İbrahimŞahin’le halay çektiği fotoğrafla tanındı. Akça’nın failimeçhul cinayet sonucu hayatını kaybeden MİTmensubu Tarık Ümit’in telefonunu son arayan kişi olduğu tespit edildi. Çarkın gibi Emniyet Özel Harekât Dairesi’nde görev yapan Akça’nın ismi ikinciMİT raporunda yer aldı. Raporda Akça’nın İbrahimŞahin kontrolünde, Çiller Özel Örgütü’nde yer aldığı iddia edildi. Tarık Ümit’in kaçırılmadan önce Avşar Kederoğlu’nun telefonunu kullanan Akça tarafından arandığı, Ziya Bandırmalıoğlu ile birlikte Ümit’i alarak bilinmeyen bir yere götürdüğü saptandı.

        402 GÜN YATTI

        Susurluk davasında da Çarkın ile birlikte “çete oluşturmak” suçundan 4 yıl hapis cezası aldı. Yurtdışına çıkma yasağı konuldu. 402 gün hapiste yattıktan sonra tahliye olan Akça, 26 Kasım2007 tarihinde tekrar çete suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklandı.

        AYHAN ÇARKIN BUNLARI SÖYLEMİŞTİ

        ‘Gölbaşı’na gittiğimizde Mecit Baskın ölmüştü’

        “Mecit Baskın Altındağ Nüfus Müdürü’ydü. Bizden, emniyete intikalini sağlamamız istendi. Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Seyfettin Lap ve Ahmet Sakarya’nın olduğu araçla Mecit Baskın emniyete götürüldü. Biz de bir müddet sonra daire başkanlığına gittik, orada yoktular. Bunun üzerine İbrahim Şahin bize ‘Burada ne işiniz var, gidin onlarla buluşun’ dedi. Gölbaşı’na gittiğimizde Baskın’ın öldürüldüğünü gördük. Kimin öldürdüğünü bilmiyorum.”

        ‘Akça, Yusuf Ekinci’yi öldürmemi istedi’

        “Avukat Yusuf Ekinci, Yusuf Yüksel isimli komiserin kullandığı arabayla bürosunun önünden gündüz vakti alındı. Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Enver Ulu, Ahmet Sakarya, Ayhan Özkan, Şahin ve Sait vardı. Gölbaşı’na giderken Ümitköy yolu sapağından sağa dönüldü. Yakın bir mesafeden Ayhan Akça tarafından öldürüldü. Akça bana, ‘Bacanak seni göreyim al bir siftahın olsun, sen de milli ol’ diye Uzi marka silah verdi. Ben de silahı fırlatıp attım.”

        ‘Faik Candan’ı biz bürosundan aldık’

        DEP İl Başkanı Avukat Faik Candan’ı bürosundan aldıktan sonra Oğuz, ben ve Ercan Aksoy bizim kullandığımız arabayla gittik. Konya yolunda sol tarafta açık arazide Ahmet Sakarya’nın öldürdüğünü kendi beyanlarıyla duydum. Ondan sonra ben aylarca göreve gitmedim. İhraç edilmek istedim, silahı da bıraktım. Sonra peşimi bırakmadılar. Benim Namık Erdoğan’ın öldürülmesi olayına ilişkin herhangi bir bilgim yoktur.”

        TUTUKLANANLAR AYHAN ÇARKIN’I SUÇLADI:

        Uyuşturucu müptelası, psikolojisi bozuk

        ‘Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı suç örgütü üyesi olmak’, ‘örgüt faaliyetleri çerçevesinde kasten birden fazla adam öldürmek’ iddialarıyla önceki gün tutuklanan Özel Harekâtçılar ifadelerinde şunları söyledi:

        UĞUR ŞAHİN: Çarkın’ın psikolojik sorunlarını olduğunu düşünüyorum. Onunla birlikte çalışmadım. 4 kişinin öldürülmesi olayı ile ilgim yok.

        SEYFETTİN LAP: Ayhan Çarkın’ın neden benim ismimi verdiğini bilmiyorum. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum.

        ENVER ULU: Aynı dairede çalışmama rağmen onunla aynı göreve gittiğimi hatırlamıyorum. Ben de olayları basından öğrendim.

        AYHAN AKÇA: Uyuşturucu bağımlısı olup ne söylediğini bilmemektedir. Benimle ilgili iddia ettiği olaylarda bulunmam ve rol almam söz konusu değildir.

        AYHAN ÖZKAN: Görüşüyorduk, ancak uyuşturucu kullandığını öğrenince ondan uzaklaştım. Herhangi bir samimiyet kurmadım. Olaylarla ilgim yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ