Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Aradığınız DTK bulunamadı!'

        Diyarbakır Valiliği, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) hakkında bilgi isteyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ''Böyle bir kuruluş veya dernek bulunmamaktadır'' diye cevap verdi.

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ''Demokratik Özerklik'' kararını açıklayan DTK ile ilgili başlattığı soruşturma sürüyor.

        Savcılığın bir süre önce, ''DTK'nın yasal bir yapısının olup olmadığı ve yönetiminde kimlerin yer aldığı'' yönündeki sorularını içeren yazısına, Diyarbakır Valiliği cevap gönderdi.

        Valiliğin soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'na gönderdiği yazıda, ''Dernekler Müdürlüğü kayıtlarında böyle bir dernek veya sivil toplum kuruluşu bulunmamaktadır'' denildi.

        Tuğluk: Diyarbakır Valiliği'ne başvuru yapacağız

        Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, DTK hakkında bilgi isteyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Böyle bir kuruluş veya dernek bulunmamaktadır" diyen Diyarbakır Valiliği'ne tepki gösterdi.

        DTK diye bir kurumun bulunmadığı yönünde yazıyı Başsavcılığa gönderen Diyarbakır Valiliği'ne Tuğluk, "DTK içinde çeşitli toplumsal kesimlerin bulunduğu bir platform. DTK'nın demokratik yapılanması yasal anlamda tüzel kişilik statüsü yok. Kendi içimizde bir tüzüğümüz var. Başvuru yapmayı planladık. Sonuçta platform olduğu için ve platformları yasal anlamda düzenleyen bir şey olmadığı için başvuru yapmadık" dedi.

        "VALİLİĞE BİLDİRMEME BİLİNÇLİ DEĞİL"

        Ajans Habertürk'e açıklama yapan Tuğluk, DTK'nın tüzüğü olan ciddi bir platform olduğunu savunarak, "Savcılık bizi çağırırsa tabii ki gider, DTK ile ilgili bilgi veririz. Ama şu anlaşılmalı ki, DTK dernek veya vakıf içeriğinde olmasa bile, tüm toplumsal kesimlerin içinde kendi temsiliyetini bulduğu demokratik bir yapılanmadır. DTK platform olduğu için Valiliğe bildirim zorunluluğumuz yoktur. Çünkü platformların nasıl kurulacağına dair bir yasal düzenleme yok. Yoksa biz Valiliğe bildirimde herhangi bir sakınca görmüyoruz. Bizim artık bir tüzüğümüz var, Valiliğe bildirimde bulunabiliriz. Tüzüğün yasal zemini oluşturalım diye tartışıyorduk ve bildirimle ilgili bir çabamız vardı. Valiliğe bildirim konusu bilinçli yapılan birşey değildir. Tüzüğümüz onayı sunuldu kabul edildi. Avukatlarımız çalışmalarını bitirdikten sonra valiliğe bildirimde bulunacak" dedi.

        "BÖYLE BİR DERNEK YOK"

        Diyarbakır Valiliği soruşturmayı yürüten özel yetkili cumhuriyet savcısına gönderdiği yazıda, "Dernekler müdürlüğü kayıtlarında böyle bir dernek veya sivil toplum kuruluşu bulunmamaktadır" yazısı göndermişti.

        BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda, 14 Temmuz 2011 tarihinde BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK eşbaşkanları bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP'li milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının katılımıyla yapılan toplantının ardından "Demokratik Özerklik" kararı açıklanmıştı. Terör davalarına bakan özel yetkili savcı, söz soruşturma başlatarak, "Demokratik Özerklik" metnini incelemeye almış ve Diyarbakır Valiliği'ne DTK'yı sormuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ